Ute på Örby ängar pågår full aktivitet inför den kommande säsongen då laget är nykomlingar i femman. Utåt sett har det än så länge varit silenzio stampa från ledningens håll men nu har vi fått en unik intervju med sportchefen Ted Olsson som ger oss en exklusiv inblick i arbetet bakom kulisserna hos Fortuna FF.

Det blåser kalla vindar ifrån det mörka Öresund den här dagen. Kalendern visar den 29:e november och vi är ganska så exakt mitt i frimånaden, vilket borde innebära den mest intensiva perioden för sportchefer runtomkring i småklubbarna. För Ted Olsson i Fortuna FF är det inga undantag, arbetet inför 2013 fortgår för fulla maskiner och har så gjort sedan seriesegern säkrades i sista omgången av sexan tidigare i höst.

-Vi vet vad vi vill ha och vi kommer absolut stå med en trupp 2013 som är väldigt slagkraftig i division 5. Vi skall slåss om platserna på den övre halvan, försäkrar Ted till alla de oroliga Fortunaiter därute. Philp Andersson är redan signad, Linus Stoltz är väldigt nära och just nu så tränar målvakten Marcus Lind med laget för att nämna några aktuella spelare.

Att laget under 2012 tog steget upp i femman som seriesegrare var inget som direkt förvånade Ted även om det kanske upplevdes annorlunda utifrån. Hela den här resan startade egentligen uppe i Falkenberg i mars månad enligt sportchefen som berättar vidare:

Vi åkte på träningsläger till Falkenberg där vi skulle sammansvetsa gruppen och sätta upp målsättningar inför säsongen. Ett läger, vilket alla vet på dessa nivåer, som handlade mycket om det sociala, trots att Militären (Marcus Svensson) inte uppskattade det på samma vis som alla vi andra om man säger så. Målsättningen var tydlig, topp tre efter vårsäsongen och seriesegrare när säsongen var slut. Det är svårt att påstå att den målsättningen inte var realistiskt, alla vet vi ju svaret idag.

Sportchef Olsson menar att man i Fortuna kunde vara så självsäkra då som idag på grund av att man inom truppen har haft en otroligt bra känsla och stämning samt en tränare i Marcus Svensson som varit väldigt tydlig med vad han ville uträtta. Svårare än så behöver det alltså inte vara, Fortuna har i flera säsonger haft en stark trupp på pappret men inte förrän iår så föll de där sista avgörande pusselbitarna på plats alltså.

Om vi kikar framåt mot det som komma skall och 2013 så är, som nämnt tidigare, Ted inte direkt orolig även om man han medger att en spelarpost kanske är viktigare än andra just nu:

-Det går inte att undgå att vi med ljus och lykta söker en målvakt. Men vi har garanterat en duktig målvakt när vi startar försäsongen i januari, det vågar jag lova!

På spelarförlustkontot så finns det ett tungt namn i Calle Törner som många år varit en av klubbens viktigaste spelare såväl på som utanför planen, så hur ersätter man en legend som Törner då? Är det ens möjligt att ersätta honom? Sportchef Olsson har såklart svar på tal:

-Att ersätta en kille som Calle Törner det blir svårt, det håller jag med om. Törners egenskaperna besitter inte många fotbollspelare, det vill säga gnällig, lat, och långsam, men vi skall göra vårt bästa för att få in en ny ”Taco” i truppen.

Att Fortuna är ett populärt lag och heta just nu har säkerligen inte gått någon med någorlunda insyn i den NV-skånska fotbollen förbi, hur ser då Örbys starke man på den lite mer långsiktiga målsättningen för Fortuna FF?

Målsättningen som klubben har är att vi skall bli ett etablerat division 4 lag på sikt, med många egna killar i laget. Vi har idag en trupp som är väldigt ung och som har en oerhörd potential så därför ser vi som klubb väldigt ljust på framtiden!

Medelåldern i laget sägs dessutom ha rasat ett par decennium när tidigare nämnde Törner lade sina skruvdobbar på hyllan. Om Fortuna möjligen har en bit kvar till fullständig världsklass ute på planen så ligger man definitivt i framkant när det handlar om sociala medier och att finna nya sätt att värva spelare på. Det är väl ungefär lika ofta rubriker rörande incidenter utanför planen (ute i svängen som man säger) som prestationer på fotbollsplanen. Men detta är inget som oroar sportchefen, snarare tvärtom:

Jag ser positivt på att våra grabbar är ute och svänger på helgerna, utan dessa utgångar hade vi haft en väldigt tunn trupp då vi i Fortuna ofta värvar på krogen, och ja, Telegrafen är ett av dessa ställen vi förhandlar på.

När vi kommer in på min benämning av Fortuna som Helsingborgs stora poplag så får Olsson ett något besvärat ansiktsuttryck.

Att nämna ordet poppigt i samma mening som Fortuna när vi har spelare som Dennis Lännerberg i truppen känns hårresande.

Mitt råd är att ha fortsatt koll på Fortuna FF, jag är ganska säker på att klubben kommer att fortsätta leverera under 2013. Såväl resultatmässigt ute på det gröna schackbrädet som i de sociala medierna och kanske framförallt ute i svängen. Eller som Ted Olsson avslutar våran pratstund:

Följ oss under säsongen 2013, ni kommer inte bli besvikna!

 

Niklas Hermansson
redaktionen@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *