Faktum är att jag nu faktiskt är på plats i Italien och självaste Florens. Jag landade sent söndag eftermiddag och efter att ha fått nycklarna till min lägenhet begav jag mig raka vägen till Artemio Franchi för att se Fiorentina ta emot Lazio. Det var ingen supertrevlig tillställning om man fattar sig kort. Lazio gjorde 1-0 efter knappt tjugo spelade minuter efter en superb bicicleta signerad Cana. Knäpptyst stadio och sen blev det inte mycket roligare, tyvärr. Men å andra sidan, jag ska se ganska så många matcher till. Bland annat tar man emot Roma och Milan under min vistelse och det kanske största av allt – Juventus i Europa League. Färdigmalt om den biten.

IMG_1084

Utanför Fiorentinas arena.

En annan del jag älskar med fotbollen i Italien är maten utanför arenan. Istället för en svettig korv som legat och dragit sig i några timmar, som i Sverige, får man riktigt god mat för en billig peng här. Så igår valde jag att, istället för att som alltid annars beställa en panino med salsiccia, lyxa till det lite. Resultatet blev att jag beställde en Lampredotto med salsa och basilika. Vad det är? Kokt komage. I en macka. Det ni! Det sägs att första gången man äter det är det bäst att inte veta vad det är, men gott är det, det vill jag lova.

Måndag begav jag mig till skolan där jag ska spendera några timmar varje dag för att lära mig tugga världens vackraste språk. Man använder sig av minst sagt annorlunda inlärningssätt och det är hela tiden nära till skratt vilket är både avslappnande och härligt på alla sätt och vis. Man är inte alltid superkaxig när man ska snacka ett främmande språk inför folk från hela världen. I just min klass får ”hela världen” symboliseras av Brasilien, Venezuela och Sydkorea, bara en sån sak. Hur som helst så avslutades första dagen i skolan med att läraren gav mig en hemläxa som löd enligt följande ”drick minst ett glas rött ikväll.” Ja, vänner. Jobbigare kan man ha det. 

Jag har också hunnit med att calciodebutera. Jag har nämligen för första gången tränat med ett italienskt lag. Det var en upplevelse utöver det vanliga, så jag vet faktiskt inte riktigt var jag ska börja. En av spelarna i laget hämtade mig med bil vid Ponte Vecchio, bara det är galet, och körde ut mot lagets träningsanläggning. Väl där fick jag hälsa på resten av laget och alla var superhärliga och trevliga. De tog verkligen emot mig med öppna armar och började direkt ställa tusentals frågor. För min del var det grymt skönt att få kliva in i ett fotbollsomklädningsrum efter att ha känt mig ganska ensam den första perioden i en ny stad där jag inte känner någon alls. Till slut klev lagets tränare in i omklädningsrummet, hälsade mig välkommen och sen så, eh, ja. Sen så drog han igång en taktisk genomgång, och så höll han på i åtminstone tjugo minuter och mitt intryck var att han höll ett brandtal inför en VM-final. Nu var det inte en VM-final som skulle spelas, det skulle göras en vanlig träning, en sen onsdagkväll någonstans i Fiesole. Uppläget på träningen var också något annorlunda mot vad man är van vid. Vi började springa runt planen för att sedan direkt dra igång med tempospel. Efter tempospelet visade det sig att jag, med en fruktansvärt dålig tajming, valt att göra min första träning när det var fys. Så vi började springa Quindici-Quindici, Venti-Venti också vidare, det vill säga 15-15, 20-20, på samma sätt som vi ofta gör under försäsongen i Sverige. 100% i femton sekunder, lugn jogg i femton. Det gjorde vi drygt 30 minuter, sen var träningen slut. Efter träningen verkade det vara någon slags tävling i gästvänlighet och i stort sett alla grabbarna i laget ville bjuda mig på en god middag och visa mig staden. En fantastisk upplevelse på många sätt och det kommer nog bli många fler skratt med de grabbarna framöver.

Vad kan jag mer berätta? Florens som stad är helt fantastisk. Duomen, Palazzo Vecchio och Ponte Vecchio får alla en att mer eller mindre tappa andan. Och det är lite smått overkligt att de ligger i staden jag bor i. Det tar nog några dagar till att smälta in det faktumet.

Saluti da Firenze!

jesper_johansson

Tagged with →  
Share →

9 Responses to Italienbloggen: Bicicleta, hemläxa och debut

 1. Bengt Johansson skriver:

  Härligt Jeppe,du får oss att längta ner innan 4 april.

 2. Peter Abrahamsson skriver:

  Jeppe,
  Vilken läsning! Du borde få betalt av Italienska turistbyrån:). Italien är ett härligt land och Florens en fantastisk stad. Så njut nu för fullt av detta äventyr, snart kommer våren på riktigt och med den ännu mer ”la dolce vita”. Råkar du gå förbi ett ställe som heter Osteria delle Tre Panche, ett litet ”hål i väggen” så gå in, maten är fantastisk!

 3. frida skriver:

  Go stämning!

  Kram :)

 4. Lina skriver:

  Låter som att du har det hur bra som helst! Njut av din resa och ta hand om dig!
  Kram från storasyster!

 5. Magnus skriver:

  Allt är underbart I Italien , synd att fotbollen är så primitiv och tråkig !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *