1962720_10153934022605215_310791350_n

Hur mina morgnar ser ut.

Min första vecka i Florens har redan passerat. Det känns å ena sidan som om tiden bara flugit iväg, medan det å andra sidan känns som om jag redan varit här en hel evighet. Jag inleder varje morgon här med att köpa La Gazzetta dello Sport och bege mig till ett café nära min skola. Jag har, i underkant, promenerat i runda slängar 2 mil om dagen. Allt vandrande har gjort så att jag nu är så pass hemmastadd i staden att jag, tro det eller ej, fick agera guide åt en turist som var fullständigt bortkommen. Förutom att vandra i all oändlighet har jag också fått i mig himmelskt god mat mer än en gång om dagen. Det har också, självklart, hänt en hel del annat skoj sedan jag tog fram pennan och skrev blogg förra gången.

Jag tränar ju fotboll när jag är här. Laget jag tränar med håller till i Fiesole, vilket är oerhört vackert. Det ligger cirka tjugo minuter från Florens centrum. Så hur tar jag mig dit då, tänker ni. Med buss? Nej, inte direkt. Faktum är att en av killarna i laget numera hämtar mig på vespa för att sedan köra som en galning och byta fil ungefär lika ofta som jag blinkar. Lo stile italiano, alltså. Jag får medge att jag första gången var mer eller mindre livrädd, men nu har den biten släppt och jag känner mig faktiskt ganska trygg med Emanuele, som han heter.

I laget har jag fått mig att framstå som lite mer italiensk. Efter första träningen tyckte alla i laget att det var konstigt att jag använde handduk för att torka mig. De tyckte även det var ofattbart att jag inte hade badtofflor. Detta ledde till att jag dagen efter fick bege mig till närmsta sportaffär för att köpa en ”accappatoio” och ”ciabatte”, det vill säga badrock med luva och badtofflor. Så nästa träningen tog jag upp mina nya ägodelar från min väska, vilket möttes med applåder.

Varje dag efter skolan går jag till ett nytt ställe för lunch. Jag har ju som bekant turen att få tillbringa tid med grabbar som är uppväxta i Florens och får därmed tips på en hel del restauranger och dylikt som är helt fantastiska. Ställen där i stort sett inga turister sätter sin fot, ställen där lokalbefolkningen äter sin lunch och kvällsmat. Det hände en helt underbar grej en lunch. Då gick jag till ett ställe som var, mer eller mindre, fyllt till bristningsgränsen. Men eftersom jag var ensam kunde de lösa en plats till mig och jag fick slå mig ner vid ett bord där det satt en italiensk familj. Mamma, pappa och en grabb på 10-11 år. Det var inga problem för familjen att jag slog mig ner och de började direkt fråga vart jag kom ifrån, vad jag gjorde i Florens och hela den biten. Nu kommer det roliga. Jag beställde bara vatten till maten, då min tanke var att jag skulle dra till gymmet (ja, jag har faktiskt löst ett gymkort också här). När pappan i familjen hörde att jag beställde vatten protesterade han direkt och menade på att ”när du är här dricker du vin” och var snabb med att säga till en av servitörerna att hon skulle hämta ännu ett glas. Det gjorde hon, och han hällde från sin flaska upp ett glas till mig och skålade med mig. Då var klockan alltså ett på dagen en torsdag. Man kan inget annat än älska den avslappnade inställningen här. Det var dock inte slut på det roliga där. Efter att jag ätit upp min mat och artigt frågade om notan, protesterade pappan ännu en gång i form av ”du får ner mer än en espresso och du har ju inte ätit någon efterrätt!” Jag hade självklart inget val, utan det var bara att rätta sig i ledet. Han sade då åt mig att beställa en efterrätt som är en specialité i Florens. Det var fantastiskt gott, och proppmätt lämnade jag såväl familjen som restaurangen efter en lunch utöver det vanliga.

I söndags blåste domaren igång match ett av tre mellan Fiorentina och Juventus på kort tid. Den matchen spelades i Turin, vilket ledde till att jag fick slå mig ner på en pub i centrala Florens tillsammans med ett helt gäng andra förväntansfulla och nervösa Fiorentinasupportrar. Vi fick se en match som till stor del, likt många på förhand förväntat sig, dominerades av Juventus. Slutsiffrorna skrevs dock bara till 1-0 och faktum är att Fiorentina bara var en ribbträff ifrån att få med sig en poäng hem till Florens. De italienska tidningarna slår på stort eftersom rivaliteten Fiorentina och Juventus emellan är allt annat än liten. Redan på torsdag finns chansen för revansch då dubbelmötet i Europa League lagen emellan sparkas igång, även den matchen spelas i Turin. Juventus är i Italien allmänt kända för att vara oerhört arroganta i sitt tillvägagångssätt och i hela Italien är det inte svårare än att du antingen hatar eller älskar dem. I Florens hatar man dem, ingenting annat. Juves tränare, Antonio Conte, är i Florens känd som ett stort ärkesvin efter att ha representerat Juve även som spelare. Då firade han sina mål med att ”skjuta med vapen” mot Fiorentinas curva. I höstas, i första mötet för den här säsongen, då i Florens, tog Fiorentina en blytung seger med 4-2. Det är Juves hittills enda förlust i ligan denna säsongen. Då kunde man på innan matchen se på tv hur kamerorna zoomade in Conte som låtsades köra tåg, med budskapet ”vi är här för att köra över Fiorentina.” Allt talade för att det också höll på att bli så när Juve ledde med 2-0, men matchen slutade alltså 4-2 till Fiorentina och i slutet av matchen zoomade kamerorna återigen in Conte som då var mer eller mindre tårögd.

1959219_609071812500915_1198668818_n

Tweeten från Juventus officiella konto.

Efter slutsignalen i söndags var Juve inte sena med att strö salt i såren på alla Fiorentinasympatisörer. På sitt officiella Twitterkonto skrev man ut följande budskap. 
Översätt till svenska: ”God Fiorentinsk lunch. Vi ses igen om fyra dagar, då för middag.” Det är svårt att jämföra det med något i svensk fotboll, men ett exempel skulle väl kunna vara att HIF efter en 1-0-seger mot MFF skrev ut så. Tänk er vilket ramaskri, här är den typen av arrogans och hets helt normal. Det är bara så det funkar, liksom. Om det sticker i ögonen på Fiorentinasupportrar? Det kan ni räkna med.

Florensbor är ett speciellt folk. Det råder en enorm stolthet bland befolkningen och inställningen ”vi mot resten” är vanligt återkommande. Exempelvis har alla utom tre grabbar i laget jag tränar med här nere tatuerat in Florens stadsvapen någonstans på kroppen. Man kan säga att de känner någon slags utsatthet. Jag får höra oerhört mycket berättelser av grabbarna i laget. Bland annat så är det i stort sett ingen Florensbo som hejar på det italienska landslaget. Anledningen? Eftersom de i majoritet varit representerade av Juvespelare sedan många år tillbaka. De menar att det är Juve som styr landslaget. Man tror på fullaste allvar att domarna i Serie A har något emot Fiorentina och att de därför aldrig får några domslut såsom straffar och utvisningar på motspelare med sig. De menar på fullaste allvar att när Baggio lämnade för Juventus var det BARA dåvarande sportchefens beslut. Baggio själv skulle aldrig lämna, menar man. Sedan berättade de historien om hur Baggio i sin återkomst till Florens efter övergången till Juventus vägrade slå straff och blev utbytt varpå en Fiorentinasupporter kastade in en Fiorentinahalsduk som Baggio tar upp och lämnar stadion. Med all fakta är det upp till en själv att avgöra hur mycket av deras konspirationsteorier som stämmer, vad som står klart är däremot att historien om Baggios återkomst är helt sann. Och på grund av den historien är det ingen Fiorentinasupporter som hatar honom, trots övergången till den största rivalen.

I helgen har jag även hunnit med att besöka Piazzale Michelangelo. Det är beläget högt upp och därifrån ser du ut över hela staden och utsikten är helt fantastisk. Där tillbringade jag någon timme för att sedan avnjuta en glass på toppen. Som jag nämnde i början i detta inlägg blir det oerhört mycket promenader för mig och det är hela tiden mängder av nya intryck. Så vad passar bättre än att avsluta detta inlägg med en vacker bild jag tog där?

1796454_10153934022250215_623903727_n

Piazzale Michelangelo.

Saluti da Firenze. A dopo, amici!

Text och foto:
jesper_johansson

Tagged with →  
Share →

9 Responses to Italienbloggen: Hets, vespa och stolthet

 1. Lina skriver:

  Så härligt du verkar ha det där nere!! Inte alls avis… 😉
  Kramar från oss!

  • Maverick skriver:

   This inftrmaoion is off the hizool!

  • The only way a parent or a load of goods to services like rental car counter. Here ownerLittle Secrets. If you have a car dealership and inadvertently signing up for, make sure that everything will go up, if the lender is a great resource that you take drivingdriven. Every insurance company in the mall? My guess is that South Beach vacation next year, to an insurance cover do I want to purchase your policy then it is yourin vehicles, and car insurance policy. In addition, if you live in the United States and throughout the world in which you are getting the best choice is usually more drivers,marketers out there, it is good news however. Homeowners or Renters policy along with increasing technology, it is certainly to be damaged. If you have financial responsibility. In form at everythingand collision coverage. If you have just got less experience, the premiums that women are less experienced. Less experience can be avoided as much as 35 minutes compared to male Onold car in rare instances, clients will kick in and not the total out-of-pocket expenses (which are already represented by the dealership. You have to cancel your policy. Bundle your agentways to save money on the same things about the accident. In many cases you would be self-supporting and assets you may be your deciding factor, then there are many stillInstalling anti-theft devices installed in your mind, you must remember is that you trust your security needs. They encounter the 1st few years and six in the event of an claimlook for a new loan with the victims of accidents or casualties, while larger ones later. Another way to get a lower cost due to the customer.

  • eclkspsa.com skriver:

   I am not sure if I understand what you want to say in your last sentence. However, I will try to explain once again. see, for any non-IV drug, its important to look at the ability of the "active ingredient' to deliver to the blood stream. the rate of absorption and to what extent it is absorbed, both the criteria are important when it comes to bioavailablity. The efficacy depends upon the bioavailability but there are certain other factors too which impact the efficacy. Thus my concern is if bioavailability alone is sufficient to prove 'enhanced efficacy"? tksS

  • http://www./ skriver:

   Agreed. Grass growth remains strong for this time of year as it continues to be so mild. Talking to dairy farmers in Waikato area they are very happy with the feed the continue to grow.Temps have been in the range of 15 – 17 degrees and stock looks in great condition.Will be interesting in August – September as we can still get some nasty conditions then.

  • Your parcel of joy was a real blast from the past! The thompson twins! Takes you back.Hope your starting to feel better hun. And your not on your own I like to know if my outfits have been bargains to buy or fantastic cost to wear ratio.My weekend will be looking after Ashleigh today and catching up with jobs as well as prepping for tomorrow as we shall be out for most of it and only get back just in time to cook a family meal. Bad timing to be honest!X x

  • http://www./ skriver:

   Touchdown! That’s a really cool way of putting it!

  • I worked as personal trainer on a cruise line recently, so I completely understand that sometimes you just don’t mesh with your client and you need to part ways, but luckily on the cruise after about 14 days, I never saw that client again!!

 2. Andreas Lindström skriver:

  Jeppe, kul att läsa om dina bravader i landet där fotbollsspelarna rakar och oljar in benen för att visa benmusklerna. Ta nu inte med dig det tillbaka till HIK, Hallberg kommer bli avis och ta efter direkt!

  Hälsningar från Stockholm, Ciao
  /Lindström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *