jocke

På fredagar (inte varje fredag) har vi logiskt nog något som kallas fredagsintervjun. Undertecknad har inte poddat med Jocke Persson på ett tag så det var helt enkelt dags att tända lampan och ge honom lite ljus i form av en längre intervju.
Förutom säsongen, lagbygget och vilka som blir topplag nästa år så kommer vi in på varför han tackat nej till erbjudande högre upp och hur han ser på sin tränarkarriär framöver.

Fredagsintervjun

Klockan är 09.30. En kopp kaffe är upphälld i lägenheten i norra Helsingborg. Om en halvtimme kommer Antonio Rojas som Jocke själv hade i ÄFF under en säsong. Häromdagen presenterades Rojas som ny, spelande, assisterande tränare i Persson-tränade Kristianstad nästa säsong.

Jocke Persson har varit fotbollstränare i sex år sedan spelarkarriären rullade in på slutstationen i Landskrona BoIS. Det blev 5,5 år i Ängelholm och nu har han varit tränare för Kristianstad i division 1 en säsong.

Utmaningar är utvecklande. Det var därför han hoppade på Kristianstads satsning. Kontraktet är på tre år och under den här tiden ska klubben få superettanstatus.
– Målsättningen till nästa säsong är klar från styrelsen och det är att vi ska ligga där längst uppe. Då ska man komma ihåg att vi är ett av tre-fyra lag med lägst budget i den här serien. Ekvationen går egentligen inte ihop men efter den här säsongen är jag förhoppningsfull och kan vi tillföra lite spets så…

Är du bekväm med målsättningen?
– Ja, så länge styrelsen är realistisk, för som jag ser det är vi tre-fyra lag som ser ut att få ihop det. Jag känner att vi har något på gång om man ser till prestationerna. Poängmässigt har vi saknat något för att tillhöra de fyra översta i år. Men nu gick de två bästa lagen upp och de lagen som trillade ner är inte lika bra, säger Jocke Persson och syftar på Ljungskile och ÄFF.

Förutom det egna laget så tippar Jocke Persson att både Landskrona BoIS och Utsikten är med och gör upp om det i år. Frågan är vad som händer om Kristianstad tar steget upp i superettan redan nästa säsong. Känner han att uppdraget är slutfört och att han går vidare?
– Det är en sak att etablera sig, en annan att vinna en serie där man ska leverera varje vecka. Det är rätt många bollar som ska studsa rätt i både rekrytering och i själva prestationen. Vi har sagt att vi ska vara uppe senast 2018 för annars är det slutkört på 21:an, säger Jocke som pendlar i stort sett varje dag från Helsingborg under säsongen.
– Framtiden får utvisa vad som händer. Jag har lite större ambitioner med tränarkarriären. Jag har testat projekt ”fattigt ÄFF” och nu har jag projekt ”gå upp trots att vi inte har ekonomin som krävs”. Jag tycker ändå jag har en handfull resultat som tränare som är riktigt bra i de lag jag haft. Det sjätte året i Ängelholm fick jag inte chansen att reda ut det själv. Men någonstans vet jag att jag gör bra saker.

Tränarkarriären består så här långt av Ängelholms FF och Kristianstad FC. Men det har funnits andra klubbar med i bilden under de här åren.

Jocke Persson. Foto: Torbjörn Dencker

– Jag hoppar ju inte till superettan och tar till exempel Värnamo bara för att jag ska vara tränare i superettan. Då tar jag hellre Kristianstad med allt spännande kring arenan och nytt som finns i klubben. Jag känner ingen panik, för allt man gör som tränare är utvecklande. Jag är väl fortfarande klassad som junior i sammanhanget även om jag varit tränare i sex år och varit elitspelare i 19 år. Precis som när man var junior i MFF en gång så får man bygga på sitt cv så man hamnar högre och högre upp. Det gäller att vara noggrann, både som spelare och tränare.

Under ÄFF-tiden har han tackat nej till erbjudande från allsvenskan och under de här åren har han nobbat minst tre förslag från superettan.
Det senaste kom faktiskt för bara några dagar sedan.
– Fortsätter man bara att prestera med de resurser man har så lär det dyka upp större uppdrag.

Kristianstad slutade alltså femma i fjol. Ett par spelare har lämnat. Vad som händer med en spelare som Fredrik Vidlund är ännu inte klart. Kontraktet upphör men intresse finns.
Albert Ejupi är tillbaka i moderklubben Kristianstad efter att ha spelat i Mjällby senaste säsongen.
– Det är kanske bästa mittfältaren i hela division 1. Han har stor potential, fin fotbollsspelare med bra fysik. Med spelare som honom, Antonio Rojas och Niklas Jönsson så känns mittfältet laddat, konstaterar Jocke Persson.

Ett annat nyförvärv är MFF-talangen Truls Verngren som spelat i Malm FF i hela sitt liv. Nu tar han steget över till andra sidan Skåne för att få speltid.
– Han är en av två -97:or som Malmö behållit beroende på att de har bra karaktär. Han kommer öka konkurrensen i laget och är användbar på många positioner, som mittback, ytterback och yttermittfältare.

Anfallaren Robin Clason från Kalmar FF har testat med laget och det är en spelare Kristianstad gärna förstärkt med. Samtidigt bekräftar Jocke Persson att han är intresserad av Eskilsminnes målfarlige forward Emil Åberg som varit i Kristianstad tidigare.
– Det kan gå snabbt nu för tackar till exempel Robin Clason ja så har vi i princip fyllt den positionen. Robin är en Mattias Jonsson-kopia med sin kraftfulla stil. Vi har samtidigt ett intresse i Emil Åberg. Bollen har legat hos honom ett tag. Han har gjort många mål och vi vet att han har ambitioner att spela till och med högre än division 1 kanske. Det är bara han som kan avgöra vad som ligger på hans bord.

En anfallare och en mittback och sen är truppen i princip klar. Eventuellt kan det dyka upp något i februari-mars som man får överväga. Mycket handlar om vad som finns kvar i den förhållandevis lilla pengapåsen.

Någon från HIF:s organisation tror han inte blir aktuell då de som är flygfärdiga i akademilaget bör ta steget över till klubbens A-lag.

Första matchen ut för Jocke Perssons Kristianstad blir borta mot Rosengård den 4 februari. En vecka senare, den 11 februari, tar laget emot Landskrona BoIS.
Därefter väntar gruppspel i Svenska cupen där laget lottats i samma grupp som Dalkurd (h), AIK (h) och GAIS (b).
– Det blir något att bita i men det är bara bra för vår del och för spelarna lär de inte få ett större skyltfönster nästa säsong. Sen är frågan hur man ska hantera matcherna, om man ska vara cyniska eller om man ska utnyttja det till att försöka spela fotboll. Vi har en ambition att spela, med ett så bollskickligt lag som vi har. Sen kan det ju bli att man ändå hamnar i bussläget ändå i de här matcherna. Ett lag som AIK ska vara två klasser bättre än oss, men samtidigt så ökar chanserna när man spelar i februari.

Det ringer på dörren. Antonio Rojas med dotter stegar in i lägenheten.
– Det är dags att hålla lite UGP med honom, utvecklingsgrupprocess, säger Jocke och fortsätter:
– Jag hade honom ett år i ÄFF innan han och (Johan) Blomberg gick till Halmstad. Jag var inne och googlade lite och såg att jag bänkade honom i sju matcher i Ängelholm. Vi får kanske snacka igenom det först innan vi börjar, säger han och vänder sig till Rojas dotter:
– Du vet att det är 4-4-2 som gäller.

En första grovplanering inför kommande säsong har inletts. Många långa sköna resor väntar längs väg 21.
På tisdag behöver han dock inte resa så långt. Alltid Fullsatt har mingel på Telegrafen i kombination med tv-sändning där vi summerar fotbollsåret – och då är Jocke Persson på plats.
– Då smäller det. Det blir holabalo hela vägen.

Inte som på 21:an kanske. Men holabalo kan det bli när resan är klar.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *