Debutanten Oskar Olsson. Inspiration från Karate Kid gällande sparken?

Det känns som det finns miljoner tankar att dela med sig av en måndag som denna. Någonstans kan jag väl börja med att det är fan så mycket roligare att gå till en ny träningsvecka med en färsk trea i bagaget. Fredagens batalj i derbyt mot Råå har man njutit av hela helgen, men nu är det nya tag som gäller. Härnäst ska vi gästa Bosse Nilsson och Björn Anderssons Hässleholm på fredag. Ännu en fredagsmatch, alltså. Personligen tycker jag det är perfekt att spela fredagar, och sedan få hela helgen fri. De två nya ansiktena i truppen, Slavik och Oskar, fick alltså en seger i deras första match i HIK-tröjan. Som jag snabbt skrev direkt efter matchen stod den sistnämnde fick en prickfri insats i försvaret och bidrog både med lugn och vinnarmentalitet i försvaret. Hela backlinjen gjorde en gedigen prestation matchen igenom och det faktum att vi faktiskt höll nollan för första gången sedan jag kom till klubben är värt att notera. På mittfältet smekte dirigent Hallberg passningar med känsla till höger och vänster medan Milata sprang och smällde på som om det vore hans sista match i livet. På vänsterkanten vann Nillo, med sitt härliga häng, nickduell efter nickduell och på andra kanten jobbade Hacke ihjäl sig och fick även utdelning i form av ett mål. Framåt gjorde jag och Koppen vårt yttersta för att sätta Råås backlinje i hårt arbete. Koppen gör för dagen två strutar, men hade med lite flyt kunnat fullborda ett äkta hattrick.

Nu lämnar man alltså en helg med många intryck bakom sig. I lördags hann jag först se Eskilsminne kryssa mot serieledande Norrby innan vi slog oss ned hemma hos Hacke för att suga in den heltyska finalen. Det tippades och diskuterades helvilt gällande vilket lag som borde vinna. Som Bayernsupporter satt jag nervös i soffan och höll tummarna för att finalmatcherna från 2010 och 2012 inte skulle återupprepas. Det kändes konstigt att se Mario Götze på läktaren, och det är svårt att föreställa sig hur han resonerade för stunden. Jag fick i morse mer eller mindre bekräftat vad jag länge misstänkt, nämligen att Lewandowski gör Götze sällskap och tar flyttlasset till München kommande säsong. Någonstans var det väl helt logiskt att Robben fick avgöra. Mannen som brände straff i förlängningen i fjol, missade upprepade frilägen i VM-finalen 2010 och som på något sätt alltid lyckas med bedriften att misslyckas  i de största matcherna. Nu fick han sätta dit det vinnande målet och man kan väl inte annat än unna världens mest egotrippade fotbollsspelare en sådan bragd. Han grät och kysste gräset på Wembley, och jag satt i soffan och njöt. Igår hann jag med att kika på italienska cupfinalen och där stod ett Romderby på agendan. I eftermiddag kan vi ta del av en härlig match när det ska avgöras ifall Joel Ekstrands Watford eller Crystal Palace tar steget upp till finrummet. 1,2 miljarder står på spel i den matchen, det är alltså mer än vad hela Allsvenskan omsätter på ett helt år.

I HIK har vi skämtsamt snackat om alla möjliga effekter. Det började med Londoneffekten, sedan blev det frukostklubbseffekten, Slavikeffekten och nu senast i raden är det alltså massageeffekten. Hallengren gjorde sitt yttersta för att bidra inför matchen mot Råå och hämtade massageoljan, kavlade upp ärmarna och kastade ut frågan ”vem vill ha massage!?”, alla vågade inte nappa men några tog chansen att bli knådade inför derbyt. Däribland Hacke, som passade på att sätta spiken i kistan med sitt 3-0-mål. Hacke tillägnade målet rakt av till Hallengren med motiveringen ”utan din massage hade det inte varit möjligt att få en sådan pendel vid skottet.” Ett vinnande koncept, månne? Det får vi väl se hädanefter. Hallengren har i alla fall lovat att han ska massera alla som vill inför varje match, året ut, helt utan ersättning. Efter matchen var han i fullständig extas och tog åtminstone på sig 80 % av äran till segern.

Alla borde ta chansen att läsa nya bloggaren Ingemar Queckfeldts senaste alster. Där listar han sitt All Star-lag över vilka spelare han tränat och ni kan se vilka som fick förtroendet här. Jag började tänka i samma banor och började fila på hur mitt eget lag med spelare jag fått äran att spela tillsammans med hade sett ut. Börjar vi nerifrån är målvaktsplatsen huggen i sten. Andreas Linde, idag utlånad till Värnamo, är utan tvekan den bäste målvakten jag spelat tillsammans med. Sen blev det svårare, men jag lovar att jag någon gång kommer att lista mitt All Star-lag här också. Däremot är jag säker på några stycken, och det råder inga tvivel om att jag håller Niklas Hermansson och Robin Book högst upp bland de bästa jag spelat tillsammans med. Herman var fantastisk under tiden vi spelade tillsammans i Höganäs och under sista åren i HIF var Robin Book outstanding på i stort sett varje träning och match. Idag spelar jag också med några som säkerligen lär kvalificera sig, Hallberg och Felix Erlansson för att nämna två.

Citat 1: Får man varning om man tar av sig byxorna? – Koppen, på frågan vilken målgest han skulle bjuda på mot Råå. Sen gick han ut och gjorde två.
Citat 2: ”Vad sägs om att avgöra matchen på annat sätt? Kubb? FIFA? Skitgubbe? Kluns?” Inför reservlagsmatchen Hittarp-Ödåkra förra veckan var det manfall i båda lagen. Ödåkra kom med ett förslag på twitter.
Citat 3:Han provar en fräckis!” Martins vänner som klappade igång honom vid en frispark i matchen. Frisparken blev mindre lyckad, men vännerna skrek ändå så det ekade över hela IP.

Det ryktas…
…att Dalle var kluven till sitt inhopp i matchen mot Råå. Han försökte nämligen slå klubbrekord i antal minuter i sträck på bänken.
…att det blev nervöst på många håll när Guths facebookstatus sade att han skulle till HIF. Enligt honom själv var det bara en facerape.
…att någon i laget blev utslängd från Cardan i helgen. Hans egen kommentar till det hela var ”nä nä, jag skulle bara ta lite luft.
…att Dalles nystartade Nästan Fullsatt går bättre än förväntat. Det haglar in tweets och verkar uppskattas av B-lagen i närområdet.


Text: Jesper Johansson
Foto: Peter Werner

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *