2014 har varit, hur ska man lägga fram detta då, annorlunda. På många sätt. För egen del. För fotbollen i stort. Att lista fem höjdare var, åtminstone för mig, inte helt enkelt. Kollegorna Hermansson och Queckfeldt kan skriva spaltmetrar om deras finfina gångna säsong. Seriesegrare, firande och allt som hör just det till. För egen del, och för ”mina lags” del har det inte varit något direkt höjdarår, kan vi väl säga. I Hittarp misslyckades vi att ta steget upp till finfina tvåan och slutade på en underkänd fjärdeplats i tabellen. För egen del har säsongen kantats av frånvaro och skada. Tar vi det närmsta lokala laget, HIF, hade jag kunnat skriva av mig både ett och annat gällande deras år och mina synpunkter där. Allsvenskan drog, som alla redan vet, igång med att en Djurgårdssupporter omkom i samband med premiären. Säsongen efter det för Di Röe har varit allt annat än guld och gröna skogar. Enorma brister både sportsligt och ekonomiskt, och som salt i såren har man tvingats se hur antagonisten söderut har skördat både inhemska och europeiska framgångar.

Nåväl, detta skulle bli en lista om höjdarna även om det känns som att 2014 i mångt och mycket varit ett år i moll rent fotbollsmässigt. Så jag tänkte igenom mina fem val noggrant, och här kommer de. Hylla de, eller det, som hyllas bör, brukar man ju säga.

***

VM i Brasilien!

Skulle hemmanationen ta sig hela vägen och vinna alltihop? Det var upphaussat till skyarna och förväntningarna på detta mästerskap var enorma. Och visst levde de upp till förväntningarna, bortsett från hemmanationen, naturligtvis. Tyskland gick fram likt en maskin och fullkomligt manglade stackars Brasilien, en match som kommer leva kvar i historieböckerna för all framtid. En viss James Rodriguez presenterade sig på riktigt för den breda fotbollsmassan och firade sina framgångar med att skriva kontrakt med Los Blancos. Holland med van Gaal överraskade de flesta och likaså Costa Rica. Till slut stod Tyskland som en given och självklar vinnare. Och vi fick festen vi ville ha, och nätterna med lite mindre sömn än vanligtvis. Underbart härligt, på alla sätt och vis.

Förutom de mest självklara bilderna, väljer jag ut när just James Rodriguez, oerhört välförtjänt, tokhyllades efter att Brasilien slagit ut Colombia.

***

Diego Simeone och charmiga Atlético!

Atlético var med och fightades in i det absolut sista i Champions League, minst sagt. Alla gillar väl en underdog, inte sant? Man fick nöja sig med en ligatitel i Spanien, och föll på målsnöret mot storebror Real i Champions League. Diego Simeone – vilken man, vilken tränare, vilken inlevelse och glöd. Fruktansvärt välförtjänt att han finns med på en topp 5-lista. Atlético fortsätter överraska, om man nu fortfarande kan säga det. Det är väl härligt att inte de mest väntade och största klubbarna är de som slåss in i det sista hela tiden. Atléticos satsning är oerhört charmig och spännande, Diego Simeone är helt rätt man att leda den.

***

Liverpool!

Ingen trodde väl på förhand att Liverpool skulle vara med och fightas om ligatiteln in i det absolut sista. Jag kunde inget annat än ta av hatten för superduon Suarez/Sturridge under hela säsongen 2013/2014. Fantastiska mål, en fartfylld och härlig fotboll och ett lagarbete i absolut världsklass. Nu räckte det dessvärre inte hela vägen. Oavsett om jag vanligtvis inte sympatiserar med Liverpool för fem öre höll jag tummarna för att de skulle knipa titeln från Manchester City. Återigen – vem tycker inte om en underdog? Idag får väl se tillbaka och tänka att man var nära, för numera ser det tamejfan inte särskilt positivt ut.

***

Mina liveupplevelser!

Jag har fått den stora äran att se mycket fin fotboll på plats i år. Inte minst alla Fiorentinamatcher under tiden jag var bosatt i Florens. Innan dess hann jag dessutom med att se ett Romderby på plats vilket var helt makalöst. Fansen, tifona, stämningen – rubbet. Väl i Florens såg jag hatmötet mellan Fiorentina och Juventus, där en viss Pirlo, dessvärre, knorrade in en segermålet på en frispark på tilläggstid. I Barcelona såg jag Katalonienderbyt mellan Barcelona och Espanyol, där jag trodde att hörseln skulle försvinna efter att någon slags bomb smällt av en halvmeter ifrån mig utanför arenan innan avspark. Så 2014 har varit ett fantastiskt år när det kommer till att få uppleva fin fotboll på plats, där det givetvis är som bäst.

IMG_1033

Inramningen till Lazio-Roma.

***

Mötena med Kurt Hamrin!

Jag avslutar med min nummer ett. Mötena med Kurt Hamrin. Det är först när man pratar med den lite äldre generationen man förstår hur stor han faktiskt var och är. Jag hade den stora äran att få äta långlunch, dricka vin, snacka om och titta på fotboll och prata om allt mellan himmel och jord med honom. En av de finaste och varmaste människorna jag någonsin träffat. Mer än så behöver inte sägas. Höjdpunkten 2014 – by far.

FullSizeRender-5

Jag och Kurre i Florens.

***

INTE ATT FÖRGLÖMMAS:
Alla underbara människor i och runt Hittarps IK – Tack för allt, ni är bäst!
Zlatan – Presterar på yppersta världsklass och bjuder på konster ännu ett år.
Malmö FF – Har, till stor skillnad från HIF, insett hur en satsning verkligen skall göras.
Lagkamraterna i Ludus 90 – De fantastiska killarna som hjälpte mig med allt på plats i Florens.

***

God jul och gott nytt år!
Vi ses när vi ses, i januari flyttar jag till Uppsala – bara en sån sak.

Fotbollskärlek.

jesper_johansson

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *