Ja, vi är mitt uppe i den mörkaste, kallaste och osexigaste perioden vi har i fotbolls-Sverige. Försäsongen. Där problem att sätta sig på toaletten är regel snarare än undantag. Vi har, för att citera Slavik, gnuggat på, ganska rejält än så länge. Omställningar, tempospel, styrka och fys i alla dess former har varit ett stående inslag på i stort sett varje pass. Tår som helt tappat känseln och vaknar till först lagom till att träningen är slut och man äntligen får ta klivet in i en varm bastu. Fram- och baksidor som värker och får gångstilen att se ut som man fått någonting, någonstans. Men, trots allt gnäll och bitterhet är det ju faktiskt en del av det vi sysslar med. Vi är inne i perioden då det ska byggas upp inför en lång säsong och första trepoängaren är något slags kvitto på ett väl utfört arbete i rusk och kyla tidigare under året. Jag har ju, vältajmat nog, sett till så att jag hinner med det värsta av försäsongen och åker iväg lagom till det roliga är på väg att börja. Det känns lite sådär i skrivande stund då träningsvärken är olidlig. Men, återigen, det är en del av processen. Det är bara att hänga hjärnan på en krok, och gå ut och springa som in i helvete, som Glenn Hysén en gång klokt nog sade. Och visst fan är det så.

***

Schemat för träningsmatcherna har landat. Vi inleder mot Höganäs och Råå samma vecka (19 och 22/2). Två hyfsade värdemätare.

***

Vem vaktar stolparna för oss kommande säsong? Simon Hammar Johnsson verkar vara den som tar upp kampen med firma Jonsson & Werner.

***

Vi har äntligen fått en massör i staben. Igår hördes gnäll, flämtande och gormande i omklädningsrummet från en hel del spelare och kommentarer som ”inte så jävla hårt” var återkommande.

***

Vid den här tiden på året börjar det också bli dags att testa ut kommande säsongs matchtröja. Något vi gjort i början av veckan. Efter att ha sett bilder på tröjan verkade allt frid och fröjd och kommentarer likt ”fantastiskt jävla snygg” kunde höras både till höger och vänster. Dessutom har vi gått tillbaka till vitt i år istället för att fortsätta på fjolårets helsvarta tema. Sen kom tröjan, och vi skulle prova den. Och det var, för många iallafall, slut på det roliga. Personligen bär jag gärna så tight som möjligt och att få på sig en storlek small brukar inte vara några som helst konstigheter. Så var inte fallet denna gång, för att uttrycka det milt. Tröjan verkade vara skräddarsydd för Elfenbenskustens landslag med elva muskelknuttar i laget. En del tappade hakan av blotta åsynen av tröjan. Milata gjorde klart för allt och alla att det var slut på vetelängder till kaffet innan träningen. Hallengren misstänkte någon slags konspiration i form av att det var ett dolt budskap från ledarna till spelarna att ”droppa ett kilo, eller tio”. Wihlstrand gnällde över att large var för liten och var såklart snabb med att påpeka att ”hans enorma muskler inte får plats i en så liten tröja”. Så vad hände? Tröjan byttes ut, eller ska bytas ut. Det återstår att se hur nästa modell kommer att se ut. Klart är i varje fall att den inte kommer vara lika tight som den förra. Till mångas förtjusning.

***

I början av februari åker jag och två andra i laget till Rom. Väl på plats ska vi se derbyt mellan Lazio och Roma, vilket säkerligen blir en sjujäkla upplevelse. I slutet av mars åker laget på ”träningsläger” till Barcelona. På plats där ser vi Katalonienderbyt Espanyol-Barca. Och mitt emellan allt det ska jag se några sköna Serie A-matcher på plats i Florens. Inte helt dumt, om ni frågar mig.

***

Vad händer i HIF? Det känns som att många pusselbitar måste falla på plats för att kommande säsong ska glädja någon rödblå. Det blir spännande att se vad mer som kommer att hända, men i ärlighetens namn känns dagens trupp inte slagkraftig nog för mer än en mittenplacering. Kan den tunna truppen innebära att ungtupparna i truppen kommer att få fler chanser? Gustav Jarl, David Svensson, Rasmus Lindgren och Elias Andersson är bara några. Men hur mycket kan de bidra med? Det är frågan. Några av killarna har jag själv spelat med tidigare och jag håller alla tummar och tår jag har för att de ska få chansen och även lyckas i år.

jesper_johansson

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *