Det blir ett känt fotbollsnamn i Helsingborg som tar över Högaborg nästa säsong. ”Jag är sugen på seniorfotbollen igen så det här ska bli himla kul”, säger Patrik Sundström.

Patrik Sundström HögaborgSäg Patrik Sundström och de flesta fotbollsintresserade (en bit över myndighetsåldern) vet. ”Sundet” slog igenom i Högaborg och en strålande karriär följde med totalt 121 allsvenska matcher i Malmö FF och HIF.
Som tränare började han i Gantofta och efter två år var han tillbaka i moderklubben på Harlyckan där han tränade A-laget i fyra år – först med Kaj Hjelte som assisterande och därefter med Robert Pivac.
– Jag tog över när de åkt ner i trean. Det året hade vi en trupp som var oerfaren. Vi hämtade in spelare som Christer Nordin och Mattias Hallberg från småklubbsfotbollen och satsade på egna unga spelare. Vi gick obesegrade genom serien och tog oss upp direkt. Vi gjorde j-kligt många mål, 70-80 stycken tror jag. Det var många vinnarskallar där, minns ”Sundet”.

Han stannade som tränare i fyra år (2005-2008) och under den tiden slog spelare som Abbe Khalili, Fredrik Liverstam, Mattias Hallberg och Daniel Bennessar Nilsson igenom på Harlyckan.

Det är åtta år sedan nu. De senaste fyra åren har han tränat sonens lag som nu är uppe på P15-nivå i grannklubben Eskilsminne. Suget efter seniorfotboll har dock kommit smygande på sistoner.
– Jag kör året ut sen slipper han farsan där. I ungdomsfotbollen är det inte, och ska inte vara, viktigt att vinna på samma sätt som seniorfotboll. Det har varit fantastiskt att se killarna utvecklas men nu får någon annan ta över. Jag själv har saknat att stå där på lördagseftermiddagen och man vill vinna. Det vill jag tillbaka till.

”Sundet” – som han kallas av de flesta – har sett många av Högaborgs matcher och han ser en intressant trupp framför sig.
– Jag tillträder först i januari så nu får Jörgen (Pettersson) sköta det i lugn och ro och till hundra procent och försöka ta så många poäng som möjligt för att försöka ta steget upp. Vi har fortfarande chansen på kvalplats uppåt, säger han och fortsätter:
– Dagens trupp en av de bästa som vi haft på otroligt lång tid. Det kan vara tre spelare borta men där vi kan stoppa in tre nya som är lika bra. Det är unga bra killar som vill något så det är himla kul. Det kommer killar underifrån hela tiden men även utifrån som är talanger och som vill prova på seniorfotboll. Benjamin Tannus, Passi Prudence… listan är oändlig över unga pågar som brinner för fotboll. Det är också frukten av många duktiga ledare. Får någon av dessa spelare chansen högre upp så stoppar vi dem inte.

Vad är din drivkraft som tränare?
– Det är nog den samma som hela Högaborgs drivkraft. Jag är fostrad i att man vill vinna som lag men samtidigt se så många spelare som möjligt ta steget högre upp. Det är en av målsättningarna.

Patrik Sundström bor bara 600 meter från Harlyckan. Kärleken till moderklubben har alltid varit konstant och nu ser han fram emot att få ge tillbaka lite igen.
För en tid sedan kunde Alltid Fullsatt avslöja att Jörgen Pettersson lämnar efter den här säsongen (läs här). Vid den tidpunkten var det dock inte självklart att just ”Sundet” skulle ta över.
– Jag har ju suttit i fotbollsutskottet fram till nu och jag blev överraskad när mina kollegor frågade mig om uppdraget när jag i själva verket själv skulle leta tränare. De kom till mig innan de gick vidare så jag har haft en tid nu att fundera och jag har känt allt mer att jag vill träna laget igen. Att få frågan var himla trevligt men nu låter vi detta vara till januari för min del.

Högaborg är sjua i tabellen. Det är sex poäng upp till kvalplatsen med sju matcher kvar att spela.
– Helt underbart! Det är fantastiskt kul att det blir nerv in i det sista. Det finns inget tråkigare om något lag sticker iväg tidigt eller om något lag blir avhängt. Men detta är kul och jag har nog aldrig varit med om en jämnare serie där varje match betyder något. Helt otroligt, säger han och tillägger:
– Jag hoppas Högaborg vinner borta mot Tenhult på lördag. Då hakar vi på toppen.

För den unga generationen, som inte har koll på vad Högaborgs kommande tränare sysslat med som ung, så är det på plats med ett par snabbfrågor.

Dina tre största ögonblick som spelare?
– Det var kul att spela kvalet med OS-landslaget 1992. Tyvärr bröt jag benet och missade OS.
– Att spela europacupen med Malmö FF var en fantastisk upplevelse.
– Att ta SM-silver med HIF som inte varit i toppen på 30 år var häftigt. Guldstriden 1995 avgjordes först i sista matchen när vi hade Hammarby hemma. Vi tog ledningen, men när Göteborg tog ledningen mot Trelleborg gick luften ur oss.

De bästa spelarna du spelat med?
– Oj, det blir svårt. När jag kom till Malmö spelade jag med Jonas Thern, ”Bjärred” Andersson, Martin Dahlin, Lasse Larsson… hela den truppen var fantastisk. I HIF hade jag förmånen att få spela med ”Henke” Larsson, ”Masse” Magnusson och ”Rolle” Nilsson. Jag har haft turen att spela med många fina spelare.

Patrik Sundström tillhör för övrigt en unik skara spelare som spelat för både HIF, Malmö FF och Landskrona BoIS. 1998 gick han nämligen från HIF till BoIS där han avslutade spelarkarriären 2002.

Nu ska 46-åringen drilla 15-åringarna i Eskils ett par månader till, sen är han tillbaka i hetluften igen i ”sin” klubb.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Se också: Heta listan över tränare 2017

”Sveriges bästa passningsfot” var en av de första gästerna i podden – lyssna här!

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Klart: Patrik Sundström tillbaka som tränare i Högaborg 2017

  1. Så Tilly skriver:

    mens sana in corpore sano
    en sund själ i en sund kropp

    hoppas jag

  2. […] det ger förstås perspektiv när ”Sundet” – i den här artikeln – berättar vilka spelare han spelat med; Jonas Thern, ”Bjärred” Andersson, Martin […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *