I ett längre inlägg från Cypern skriver Markus Holgersson om livet i Anorthosis och om en liga med publika problem och spel inför tomma läktare. Han ger också sin syn på sina förra klubbar HIF och ÄFF och vad som händer om den senare går i konkurs. 

Holgersson cypern

HIF ångar på. 2-1 mot Åtvidaberg och helt plötsligt är det lite ljusare och roligare att titta i tabellen. Roar har fått ordning på strukturerna och lägstanivån har höjts avsevärt. Champagnefotboll ska vi inte förvänta oss utan de tre poängen var viktiga precis som mot BP och ett lag för framtiden byggs.

Två speltekniska frågor ställer jag mig. Den första är försvarande av eget straffområde. Framförallt vid inlägg kommer backlinjen väldigt lågt och nära inpå Pär vilket ger honom mindre utrymme vilket i sin tur skapar osäkerhet. I detta frågar jag mig också om markeringsspelet eller zonspelet inne i straffområdet. Vikten är att hålla sin zon men samtidigt orientera sig och kunna vara tillräckligt nära sin motståndare så att han inte får gå upp och nicka ostört.

Det andra är possesionspelet högre upp i banan. Där bör vi kunna få lite mer tryck på motståndarna. Jag vet att man jobbar med andra bollsspelet och förmågan att välja rätt alternativ i rätt läge om att anfalla eller vända på spelet. Den avgörande passningen och spelare som rusar framåt blir lite för ofta lösningen i HIF:s fall, istället för att kontrollera spelet och få med fler spelare i anfallen.

*****

För oss i Anorthosis var förra veckan en tuff vecka. Vi spelade tre matcher men bara tre poäng kunde hämtas hem trots stundtals bra prestationer. Först förlust mot Ermis 0-1 på bortaplan. En tuff match mot ett lågt försvarande lag som satsar på långbollar och lyckades få första målet. Vi hade några bra kvitteringslägen men prestationen som helhet var inte tillräckligt bra. Vårt passningsspel blev långsamt, vi fick för korta avstånd och ingen som lyckades öppna upp planen till vår fördel så att vi kunde skapa tryck på motståndarna. 

Matchen efter var mot Apoel som i tisdags tog emot Ajax i Champions League (1-1). Vår match skulle egentligen ha spelats 22:e augusti men blev flyttad pga deras Europa cupspel. Detta medförde att alla de spelare som inte varit registrerad det datumet fick inte vara med. Jag blev registrerad i slutet av augusti och fick således se matchen från läktaren med fyra andra lagkamrater som också drabbats av samma öde. 

Matchen i sig bjöd på en hel del bra spel. I första halvlek skapar vi de hetaste chanserna mot ett Apoel som spelar ett lågt presspel. Men i andra halvlek flyttar de upp sin press, blir mer aggressiva och tar över spelet allt mer. Vi lyckas inte riktigt stå emot och förlorar med 2-0. En tung start på veckan med två förluster. 

Den tredje matchen spelades på hemmaplan i lördags, där Ayia Napa stod för motståndet. En måste match där tre poäng var det enda som räknades. Vi tog som vanligt tag i taktpinnen med ett stort bollinnehav. Tror det slutade på 70-30% i vår favör. Vilket föranledde till en stark 4-1 vinst och tre vikitga poäng. Spelmässigt en helt okej insats, vi hade koll på motståndarna defensivt och kunde avvärja de långbollar och kontringsläge som uppstod.

I tisdags hade vi en lång genomgång med video och snack om dessa tre matcherna som uppföljning på den intensiva veckan. Vi är ett väldigt bra lag med en hög högsta nivå vilket vi visat mot de förmodade topplagen Omonia och Apoel (dock utan att få resultatet med oss). Vi har ett riktigt vasst passningsspel när det synkroniseras och tajmingen är på plats. Vi tar oss oftast fram till motståndarnas sista tredjedel på ett bra vis men väl där gör vi det lite för svårt. Det blir för många touch på bollen, för få löpningar som öppnar upp och för många som möter samtidigt. När vi väl kan få rätt på dessa detaljer tror jag vårt spel kommer att flyta på bättre och göra det oerhört svårt för motståndarna att försvara sig mot. 

Försvarsmässigt måste vi jobba med balansen. Som spelförande lag blir vi väldigt utsatta för omställningar och bolltapp i farliga positioner när vi är på väg framåt. Vi måste därför hålla balansen med en defensiv mittfältare, två mittbackar och den ene av de två ytterbackarna som inte är på bollsida. På så vis har vi balans i form av fyra spelare där en av dessa kan stöta och de tre andra täcka upp vilket fördröjer motståndarnas kontring och på så vis kan vi få fler spelare tillbaka i rätt positioner och erövra boll igen. Den andra saken i defensiven är omställningen vid bolltapp. Vi måste bli mer påkopplade och reagera snabbare vid bollförlust framförallt för att kunna vinna tillbaka bollen snabbt så vi inte behöver starta om på egen planhalva varenda gång. 

***** 

ÄFF är på ruinens kant. Jag har många fina minnen från mina 3.5 säsonger i klubben. Redan på min tid var man illa ute men stort arbete av framförallt Mats Johansson räddade klubben den gången. Denna gång ser det än värre ut. En viktig punkt och fråga som en konkurs för med sig är vart och hur ska alla de barn och ungdomar inom ÄFF:s ungdomsverksamhet kunna fortsätta sin aktivitet. Många svar på frågan är att klubben bildas om alternativt barnen går till närliggande klubbar. Det kanske är bra i sig men många ute i bredden eller kanske till och med de som inte ens är involverade i fotbollen pratar strunt om elitsatsningar och att det tar pengar från bredden.

Men för mig går dessa två poler hand i hand. Utan en elitklubb i närområdet så får du svårt med breddidrotten. Breddidrotten föder elitidrotten med spelare och ledare. Medan elitidrotten ger syre åt breddidrotten i form av drömmar, mål och starka kärnvärden för att uppnå något tillsammans. En sammanhållning som i sin tur bygger på respekt, respekt inom gruppen och gentemot mina kamrater men även för idrotten, för regelsystem och gentemot motståndare. Respekt som föder normer och värderingar. Vad är rätt och fel som ger utslag i samhället. Vi måste lära oss att ta hand om varandra, respektera varandra och visa medmänsklighet. Därför är det så viktigt med förebilder och starka sådana vilka föds genom breddidrotten och får sin titel i elitidrotten och som sedan slår ut i breddidrotten igen. En cirkel som gör det viktigt att ha ett elitlag i området och i detta fall för fotbollens framtid. Jag tror inte att HIF kan fylla det tomrum i Ängelholmsregionen med närliggande områden som Båstad, Örkelljunga, Klippan med flera som skulle uppstå om ÄFF går i konkurs. Vägen till drömmen görs längre.

*****

Foto: alltidfullsatt.se

Foto: alltidfullsatt.se

Nästa match för oss i Anorthosis är på söndag mot AEL från Limassol. En match som kommer spelas utan publik. Detta är tredje matchen som vi spelar mot ett lag som har på ett eller annat sätt bestraffats pga deras fans inte kunnat sköta sig. Jag har fått berättat för mig att fansen har betett sig riktigt illa och att ligan nu verkligen har börjat ta tag i problemen. Bla ska alla som köper biljetter uppge sina namn och det sägs att ett register ska uppföras där fansen får ut någon form av kort för att kunna gå på matcherna. Allt för att försöka få bort bråkstakarna. I detta nu protesterar en hel del fans mot dessa åtgärder och har då inte gått på matcherna. Vilket i sin tur har inneburit en hel del lugna matcher i jämförelse mot hur det brukar vara. Publiken i sin helhet är fortfarande väldigt hetlevrad och lever sig in i varenda situation med brutala ord som jag inte förstår men fått översatt och berättat för mig. Det flyger även in en hel del saker på planen som fulla ölplastglas, mynt, tändare och annat som förstör gräsmattan. Även en del bengaler har tänts men inte i någon större omfattning. 

*****

Vad skulle ett register ha för betydelse i Sverige? Är det vägen att gå, få supportrarna att skriva under ett regelverk med normer och värderingar om hur man ska bete sig på en fotbollsarena? Från min synvinkel är det hemskt att det ska behöva gå så långt men tydligen så är det vad som behövs i ett land som Cypern för att få ordning på de värsta oroligheterna. Fotboll förenar men bara om vi visar respekt för varandra och för idrotten och dess regler.

markus_holgerssonLäs Markus Holgersson tidigare krönikor här!

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *