Mikael Ragvald har passerat 50-årsstrecket men det hindrade honom inte att ställa upp för Vallåkra Oldboys på söndagen. Han fick chansen på topp i matchen som förlorades med 1-3.
– Det var kul även om jag drabbades av en bristning i framsidan av låret i början av andra halvlek. Jag hade väl suttit och slappnat av ett tag så det är sånt som händer.

Nu blir det vila och något mer spel för ”Ragge” lär det inte bli i år. Men kanske nästa, för suget efter fotbollen finns kvar.

Under hans tid i HIF uppnådde han kultstatus och fick den egna hejarklacken ”Raggeline” på östra läktaren efter hans insatser och älgakliv längs vänsterkanten.
– Masse och Henke spelade ju på topp men även jag spelade en hel del i anfallet i division ett och två. Jag gjorde något inhopp längst fram även i allsvenskan.

Han kom till Olympia och HIF från Markaryd 1989 – samma år som legendariske ordförande Ingvar Wenehed tog över klubben. 1992 var ”Ragge” med och förde upp HIF i allsvenskan och ett tag ledde han skytteligan under första året i allsvenskan. Fem år senare – 1994 – var året då karriären på elitnivå tog slut.
– Reine Almqvist kom som ny tränare och vi åkte till Lysekil på träningsläget. Då drabbades jag av en knäskada. Jag kom tillbaka snabbt men då ville Reine inte ha mig. Själv tyckte jag att jag hade åtminstone två år kvar.

Det blev istället spel i Lerberget och det tredje året i klubben blev han tränare tillsammans med den förre HIF-målvakten Magnus Nilsson.

Varför blev det comeback i söndags då?
– Jag bor i Fjärestad och när Jonas Schrewelius vars barn leker med mina barn frågade min fru i affären om jag var sugen att spela så sa hon ja för hon tycker att jag behöver röra på mig. Det var en rolig grej att ställa upp.

Nu var det ju inte första kontakten med en fotboll sedan han lämnade HIF för knappt 20 år sedan. Han spelade i HIF oldboys förra året och ställer upp några gånger om året i olika sammanhang. Dessutom har han spelat bandy för Sjöalt, något han la av med för några år sedan. Den klubben lade också ner verksamheten för ett par år sedan.

Engangemanget i ”Gatans lag” är stort. För några månader sedan nappade han på en annons och numera ägnar han varje lördag kväll mellan klockan 18 och 19 åt att träna ett lag bestående av hemlösa och drogmissbrukare.
– Det är en positiv grej att kunna göra något och ge tillbaka det fotbollen gett mig. Det låter kanske inte så glamouröst, men det ger ju oerhört mycket för de som håller på med det, killarna och tjejerna. Det är hemlösa och före detta missbrukare som dyker upp för att spela fotboll och i lördags var vi hela tio stycken. Det känns bra att kunna hjälpa till och göra skillnad i deras liv, säger ”Ragge”.

Han säger att han själv haft ”flyt” i hela sitt liv, att han kommit till rätt klubbar i rätt tid. Han har också erfarenhet av missbruk på nära håll.
– Min pappa gick bort i sprit- och tablettmissbruk. Det är sju-åtta år sedan. Vi bodde inte ihopa utan jag växte upp med mamma och en plastpappa hela livet. Men det var tragiskt när det väl hände. När jag läste annonsen kände jag att jag ville hjälpa andra.

Nyligen spelade laget match i Göteborg. Med på den resan var även Henrik Larsson som är ambassadör för Gatans lag.
– När vi tränar på Olympia med det här gänget så handlar det för de här människorna att komma väck från spriten och missbruket några timmar. Kravet är att de inte får vara påverkade när de är med och tränar. Bengt är en av de och han förklarade för mig nyligen att jag är den enda människan han respekterar. När man får höra sådant så känner man att man gör nytta.

Göteborg var först ut med ”Gatans lag” och har stöd från IFK Göteborg. I Helsingborg har HIF börjat engagera sig på ett hörn. Gatans lag finns även i Västerås, Stockholm och i lördags startades ett Gatans lag i Lund. Även i Malmö håller man på att starta upp, enligt Mikael Ragvald.
– Det finns ett VM för hemlösa och en av våra tjejer åkte med till VM i Polen senast. Hon förklarade för mig att om hon kunde åka till Polen på detta så kan också klara av livet, så nu ska hon börja läsa på universitet. Tjejen är hemlös, har varit drogmissbrukare och har ADHD. Hon har verkligen växt med att vara här hos oss.

Torbjörn Dencker

Share →

2 Responses to Kultspelaren i HIF gjorde comeback – i Vallåkra

  1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

    Härligt höra vad ”Ragge” sysslar med nu för tiden och att HIF ska stötta en sådan grej som Gatans lag är en självklarhet. Så nästa gång dom & Ragge, Henke eller vem mer av de avdankade lirarna spelar så ska jag ta mig en titt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *