Columbus på bortaplan, en tuff match som återigen vanns efter ett gediget defensivt arbete men inget vidare offensivt spel från vår sida. 1-0 där Tim Cahill avgör matchen i slutminuterna. Dessförinnan har bl.a. Columbus missat en straff av Federico Higuain (äldre bror till Madrids Gonzalo Higuain) och haft ett par halv farliga målchanser.

Försvarsarbetet fungerar bra, alltid gott att komma ifrån med en nolla. Frågan är hur vi ska kunna få fart på offensiven men samtidigt göra ett gediget jobb i defensiven och hitta rätt balans däremellan. Tendens många gånger förra året var full fart framåt utan att tänka på de risker och defensiva livlinor som skapar balansen. Ska offensiven få fart krävs bättre rörlighet och framförallt viljan att vilja ha boll och göra sig spelbar. Samt när detta sker behöver vi ha tålamod, låta bollen gå runt och i rätt lägen öka svårighetsgraden på vårt passningsspel. I de senaste matcherna har vi mest skickat iväg luftpastejer så fort vi kommit i en klämd situation.

Vilket som, en vinst är en vinst. Se på HIF, ingen ber om ursäkt för att de är serieledare. Ibland ser det lite tokigt ut. Men så länge poängen trillar in är det lättare att kunna jobba med detaljerna för att få spelet att flyta igen.

Nu ser vi i Red Bulls fram emot nästa match, som är redan på onsdag mot Montreal på vår hemmaarena. Montreal har vi all redan mött en gång under säsongen. Blev förlust 0-1. Vi har revansch att utkräva och förhoppningsvis kan vi bjuda upp som vi brukar göra i vår hemmaborg. Där är vi allt som oftast trygga med bollen och höjer passningsnivån ett par snäpp. Dax McCarthy är förhoppningsvis också snart redo för spel igen vilket underlättar enormt i uppspelsfasen.

HIF är serieledare.

Blir allt som oftast luriga och kontroversiella matcher i Södertälje mot Syrianska för HIF. Härligt när känslor är inblandade så länge det är just känslouttryck och inte rasistiska påhopp eller våld.

NBA-slutspel, NHL-slutspel, Hockey-VM, basebollen har haft sin premiär samt NFL drar snart igång. Maraton-loppen här över avlöser sig också i de större städerna. För några veckor sedan när vi var i Chicago gick ett lopp av stapeln. Nu i helgen var det Columbus tur och Springtime samt till helgen kommer ett lopp arrangeras i området där jag bor. Våren är verkligen här.

Tre senaste konstgräsmatcherna = 9 poäng. HIF som inte kan spela på konstgräs. De tre kommande matcherna blir hyperintressanta att följa ur ett HIF-perspektiv. Två på Olympia mot två före detta HIF-tränare samt derbyt mot Malmö.

Montreal vann i veckan mot ärkerivalen Toronto med 6-0.

Sadiku, Larsson, Atta, tre av allsvenskans absolut bästa mittbackar var för sig. Men vilka två av dem fungerar bäst ihop?

Marco Di Vaio kom in i 52:e minuten mot Toronto och gjorde 2 mål och 2 assist. Den gamle kan än och blir en utmaning att försöka hålla koll på i matchen på onsdag.

 

Bedoya, vilken underbar bollträff.

Fotbollsjournalisten och bloggaren Ninib Staifo var i New York i veckan och gjorde en intervju med mig när han ändå var på besök. Fotbollstransfers.com kan vara värt ett besök, inte för den artikeln om mig men för mer fotbollsläsning om ni inte får nog.

 

Såg bilder från AIK-IFK matchen, väldigt vackert hedrande av Ivan Turinas minne.

 

Helgens taktiska citat från Red Bulls, fritt översatt: ”Ibland är det orättvist att vara allround och kunna spela på olika positioner, i nuläget spelar de spelare som är specialister”. Väl värt sin fundering och min tolkning utifrån citatet är att man som spelare inte ska glömma att träna extra på de sakerna man är specialist och väldigt bra på. Däremot tror jag syftet med citatet var annorlunda.

/Markus Holgersson

Markus Holgersson tog SM-guld, supercupen och guld i svenska cupen med HIF och har debuterat i landslaget innan han tog steget över till stjärnspäckade New York Red Bulls. Han bloggar om livet som proffs och New Yorker här på Alltid Fullsatt.

 

Tagged with →  
Share →

12 Responses to Markus Holgersson om HIF:s mittbackar

 1. Anders skriver:

  Har aldrig sett en sämre spelare som har lyckats så bra med fotbollen!

  I Sverige finns det enormt många bra talangfulla talanger. Men de blir oftast bort valda pga sånna spelare som Marcus. Marcus har en enorm vilja. Men vad skulle hända med en spelare som har en så stor talang och man lyfter fram honom hela tiden och pushar honom hela tiden ? Jag tror att vi hade haft många fler spelare som hade tillhört den absoluta toppen i Europa. Det finns mycket bra unga spelare i Sverige men tyvärr så finns det inte många bra tränare i Sverige som ser dessa unga spelare!!!

 2. Massimo skriver:

  Så är det, många av våra talanger försvinner pga dem efter 16 års ålder har mer kunskap än tränarna och då försvinner också respekten för ledarna och allt blir pannkaka, därför kan sådana som Marcus lyckas, men det är också en talang, eller?

 3. Röda nnejlikan skriver:

  Markus karriär har lite av buster karaktär och som mittback hålöer han hög klass.

  Inställning har väldigt stor betydelse inom all sport och det ör inget man kan köpa eller träna sig till. Tror ni på riktigt att Markus spelar i USA för att han ej håller klass? Resonanget är skogstokigt och inte rättvist överhuvudtaget.

 4. Anders skriver:

  När spelarna är 16 år gammal så har de mer kunskap än tränarna, det tycker jag. Tränarna läser bara in info från böcker som de blir tillsagda att läsa på deras tränar utbildningar. Klubbarna måste anställa redan i 14 års ålder heltids anställda tränare. Holgersson är ingen talang, han är kämpe!

 5. Holger skriver:

  Ander, tack för din uppriktighet och att du skriver en kommentar direkt i mitt eget forum. Direkt feedback är den feedbacken som jag uppskattar.
  Tyvärr känns din kommentar som du skriver i frustration och inte tänkt på ett djupare plan vad fotboll är eller för den delen vem jag är.
  1. Vilket sätt definierar du mig som en dålig fotbollsspelare?
  – Jag har inte den snyggaste stilen, jag har en teknik som är funktionsduglig, jag är inte snabbast och det ser väldigt långsamt ut med mina yviga rörelser. Jag är inte den som dribblar eller gör snygga glidtacklingar. Helt rätt har du på den punkten. Men jag kan fortfarande slå passningar, skjuta, bryta uppspel och tackla. Men min absolut största talang är att jag är en vinnare, vilket jag har på papper mer än en gång!
  2. Jag har kommit så långt på min vilja? Då får du gärna definiera vilja.
  3. Tränare lyfter fram spelare med mest vilja? Tvärtemot, jag personligen har inte gjort en enda ungdomslandskamp, inte ens någon distriktsmatch, just tack vare att det enda tränarna tjatade om var att dribbla och göra snygga saker. Vänd på resonemanget. Vi får fram alldeles för få spelare tack vare att vi endast tittar på den sortens talang som är lätt att se med ögat. Inte på den sortens talang som du kallar vilja och som jag kallar spelförståelse och vinnarmentalitet. Och som ”Röda Nejlikan” beskriver är det oerhört mycket lättare att lära ut en funktionsduglig teknik till en förstående spelare än att lära ut förståelse till en spelare som redan har alla de andra talangerna. Fotboll är så mycket djupare än passningar, skott och dribblingar.

 6. Anders skriver:

  Holger, du är en bra back men dålig fotbolls spelare. Backens uppgift är att inte låta sina motståndare springa/dribbla förby. Och du täpper din kant bra. Du har en enorm vilja som gör att du klarar detta tillsammans med din snabbhet. Ingen kan ta ifrån dig det du har gjort i din karriär hittills. Men jag anser tex att en spelare som Baffo är en mycket bättre fotbolls spelare än vad du är. Baffo har snabbheten,tuffheten,spänst,tekniken och en mycket bra spelförståelse. Hade Baffo tillhört MFF så hade Norling gjort honom till en blivande världs mittback. Det är en gåta för mig att en Baffo inte spelar från start i HIF.

  • Kristian skriver:

   Anders: Det är ärligt talat ingen som bryr sig om din åsikt. Holger bemödade sig att svara på din kritik och jag tycker han gav dig svar på tal! Personligen tycker jag att Holger gjorde det förbannat bra när han spelade i HIF, och jag håller tummarna för att han återvänder en vacker dag.

 7. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Baffos tid kommer säkert, killen är bara 20 år, men visst behöver han speltid och det kanske blir aktuellt med utlåning nästa säsong då konkurrensläget är tufft nu i HIF:s bakre led. Men med tanke på de ggr han visat ett mittbacksspel av högsta klass vad gäller markering, brytning & speed (t.ex. Celtic borta förra året) så vill man att han stannar och utvecklas i rödblått, men kanske då i en annan klubb nästa år för att få regelbunden speltid så hans ”juniormisstag” som dyker upp då & då slipas bort. Troligen krävs dock att HIF verkligen tror på honom & att han känner det stödet då hans kontrakt går ut 2014…

  Intressanta tankar om att tränarna generellt ser till de mer ”publikfrämjande” spelartyperna, men kanske inte så konstigt med Barcas dominans senaste åren som influerat fotbollen runt vårt klot. Så kanske om den tyska nya totalfotbollen (med både fart, finess & press) slår igenom på samma sätt att tränarkåren både här & utanför Sveriges gränser börjar värdesätta andra talanger än dribbla & göra snygga saker…

 8. Hula skriver:

  Undrar hur mycket Anders har sett Holger spela verkligen… Kommentarerna och ”kritiken” låter i mina öron väldigt mycket som väldigt många andra ”tv-soffan-experter” som egentligen inte riktigt har koll men har ett beundransvärt engagemang för sin klubb.

  Spännande att man letat upp Hogges blogg och känner att man vill dela med sej av sådan kritik om det inte är en spelare man tycker är speciellt bra på fotboll. Och sist jag kollade var backar lika mycket fotbollspelare som övriga positioner!

  Grattis till framgångarna Hogge och lycka till mot Montreal, känns som ni hittat det vinnande spåret nu precis som HIF, kör hårt!!
  Ha de gott

 9. Anders skriver:

  Har sett spela över 40 matcher. Som jag sa innan så är han en bra försvarare och dålig fotbolls spelare.

 10. Massimo skriver:

  Dem förstår nog inte vad du menar Anders. Holger behöver man inte se 40 gånger för att inse att det bara är och förblir en kompleteringsspelare och sådana har vi väldigt många i Sverige. Inget fel i det, vattenbärare behövs i alla lag. Men när man förstorar upp en liga som den i USA, då är det fel. Kommer aldrig bli en stor liga, utan en lekplats för föredettingar och en massa hoppfulla vattenbärare medmedioker chans att ta sig till Europa. Jaja, Beckham. Men allvar. Låt holger fortsätta sin dröm, den är han värd eftersom han kämpat så mycket, men någon fotbollsspelare är han inte.

 11. Stefan skriver:

  Ge Anders och Massimo en egen blogg! ”backens uppgift är att hindra spelare att springa förbi” mer analyser av sådant djup efterfrågas – de verkar verkligen ha grepp om denna vackra sport! Nu kör vi! morgan och ola-conny har fått hård konkurrens. Ni kanske t.o.m. Kan få jobb på ullared!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *