Foto: anorthosisfc.com

Foto: anorthosisfc.com

Obesegrade på plan, en tät defensiv med delat minst insläppta mål (sex stycken tillsammans med Apollon) samt en 2-0 vinst på bortaplan mot serieledande och storlaget Apoel Nicosia i helgen som gick.

Fotbollssäsongen 2015-2016 har resultatmässigt börjat på ett övertygande sätt. Vi, Anorthosis Famagusta ligger delad trea i tabellen, två poäng efter Apoel (som vi slog denna helg) och Aek Larnaca (som vi spelade 1-1 mot matchen innan dess).
Elva omgångar har spelats varav vi har spelat tio stycken på plan (sju vinster och tre kryss), den elfte matchen fick tyvärr avbrytas p.g.a. säkerhetsmässiga skäl just precis innan den skulle starta. Resultatet tillskrevs 3-0 vinst för Apollon och alltså noll poäng för vår del och vår hittills enda förlust.

 

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com

Helgens match mot Apoel var en styrkemässig prövning. Ett Apoel som i veckan åker till Tyskland för att möta Schalke 04 i Europa League.

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com


Den största nyckeln till matchen var vårt mod. Vi vågade hålla i bollen och spela trots att vi var under press. Att skicka iväg bollen så fort motståndarna närmar sig hade varit förödande. Mot bättre motstånd är det viktigt att våga ha possesion och äga bollen. Små sidledspass och bakåtpass blir oerhört viktiga för att skapa det åt det egna laget. Dels blir motståndarna konfunderade och dels får vi dem till att förflytta sig. Gör de då inte sina förflyttningar gemensamt skapar det luckor där vi kan trä in bollen och hota dem offensivt. Samtidigt som vi klarar av att äga bollen så får vi möjlighet att vila och styra matchtempot.

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com

En annan triumf var vårt täta försvarsspel. Apoel lyckades många gånger spela sig fram till vår sista tredjedel men där var vi kompakta. De klarade inte av att trä in bollen mellan eller bakom oss samt de inlägg som kom var vi beredda på och kunde avvärja. Inför matchen ändrade vår tränare på hela sju positioner. Vilket i de flesta formationer ställer till en hel del probem.

Men med taktisk skicklighet, intelligenta spelare och en stor fighting mentalitet gick vi ihop som lag och lyckades ta hem en prestigefull 2-0 vinst.

 

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com

Säsongen har börjat bra resultatmässigt. Spelmässigt har vi dock en del att jobba med. Defensivt har vi varit starka och endast släppt in sex mål. Både tack vare en lysande målvakt Jan Koprivec och en tajt spelande försvarsenhet. Finns alltid detaljer att jobba med, exempelvis kan vi vara mer aggressiva när vi väl går i press och hålla ihop lagdelarna än mer. Men den stora skillnaden framförallt mot förra året är att vi i vårt offensiva spel har bättre defensiva positioner samt att vi inte åker på lika många kontringar som förut.

Vårt offensiva spel har haltat. I matcherna har det periodvis kunnat vara bra men svackorna är för långa och för många. Detaljer till detta kan vara att vi har spelat för rakt och attackerat för snabbt framåt speciellt då motståndarna varit samlade. Förra året hade vi fler passningar och förflyttade bollen mer och snabbare inom laget. Vilket är viktigt mot försvar som backar hem. I år saknar jag uppoffrande löpningar och ett vägvinnande kombinationsspel som öppnar upp luckor och skapar utrymme för varandra att kunna attackera motståndarna i. Balansen är dock väldigt tunn från att vara cyniskt passningsorienterade och spela med en hög risk till att risken är för hög och att man blir straffade för att bolltappen sker på fel ställe.

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com

Våra fans kommer ut i stort antal till våra matcher, både hemma och borta. Mot Apoel var ljudkullisen väldigt hög och stämningen var stödjande och energigivande från våra fans.

Personligen har säsongen också startat väldigt bra. Jag har stort förtroende från coacherna, bl.a. med att få inneha kaptensbindeln på matcherna och poängmässigt hunnit med att göra två mål.

anorthosisfc.com

anorthosisfc.com

Glädjande för framtiden är att vi har konkurrens i alla lagdelar och så gott som på alla positioner. Oftast när man pratar om hård konkurrens gör man det i positiva ordalag. Men det kan också få negativa konsekvenser. För att motverka de negativa reaktionerna är det generellt viktigt utifrån ett ledarskapsperspektiv att motivera, förtydliga och skapa mening för alla spelare så att de känner sig delaktiga och mentalt starka även om de inte spelar varje match. Idrott kan vara väldigt tufft och utslagsgivande. Från att ena stunden vara inne och lira till att nästa stund knappt vara på bänken. Kasten är tvära och ett tomrum av bekräftelse och frågor fylls på hos individen. Vad har jag gjort för fel, vad kan jag göra bättre, frågor måste få svar på ett eller annat vis för att jag som spelare mentalt ska kunna gå vidare och i längden kunna prestera på plan igen.

Som tränare är en av de allra viktigaste funktionerna att kunna se sina spelare, förklara syftet med olika beslut samt motivera sina adepter att kämpa på och vara professionella även om de befinner sig på toppen eller botten.

markus_holgersson

Markus Holgersson
Kapten i Anorthosis Famagusta
och bloggare på Alltid Fullsatt

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *