Max Mölder har precis satt sig på bussen. Framför sig har han en resa på sex timmar. AB Köpenhamn – eller ”Akademikerne” – har bortamatch mot Vendsyssel på Hjörring Stadion. 
Runt om sig i bussen sitter mest danskar, men även den förre BoIS-anfallaren Linus R Olsson. När Alltid Fullsatt avslöjar nyheten (med den här artikeln) så känner flera i laget redan till nyheten, andra kommer få reda på det under dagen. 
30 år gammal lägger Max Mölder av som spelare. Foto: Akademisk Boldklub

30 år gammal lägger Max Mölder av som spelare. Foto: Akademisk Boldklub

– Jag har under de senaste två-tre åren varit inställd på att inleda en tränarkarriär medan jag är ganska ung. För några år sedan tänkte man väl att man skulle hålla på med det här till man är 36 år eller där någonstans, men när detta dök upp så kändes det rätt, säger Max som fyllde 30 år för en vecka sedan.

 
Hittarps IK blir alltså första klubben för tränaren Max Mölder. De första kontakterna mellan klubben och Max har gått via Calle Genberg som blir ny assisterande.
– Det känns jättebra. Calle kommer även spela, men jag har bestämt för att jag bara ska vara tränare. Hittarp har spännande ambitioner och det är en fin klubb. Det räcker att titta på deras ekonomi och inte minst ungdomssidan som imponerar. Det är verkligen ett intressant projekt jag får vara en del av.
 
Calle Genberg (senast i Borstahusen) och Max Mölder känner varandra sedan tidigare. Medan Genberg fortfarande studerar till läkare i Lund kommer Mölder ha ett jobb som ingår i en helhetslösning – något som lockade honom till Laröds IP.
– Det finns lite olika lösningar som Hittarps IK lagt fram. Antingen blir det en funktion i klubben eller så kanske det blir ett jobb hos någon av sponsorerna. 
 
Bussen rullar längs den danska motorvägen. Trots att han skrev på nytt ettårskontrakt med AB i juni blir det här sista resan med gänget. Snart har Max pendlat till Danmark från Landskrona för sista gången. 
– Det har varit en kul tid här i Danmark. Fotbollen här har passat mig perfekt. Det gnälls inte, inställningen är bättre och vi tränar hårdare. Klassen på den här serien är bättre än den svenska superettan. Men själva arrangemangen runt matcherna är mer professionella i Sverige. 
 
Det var efter förra säsongen som Max tillsammans med ett gäng spelare fick beskedet av ledningen i Landskrona BoIS att det inte skulle bli någon förlängning. Nästa klubbadress blev ”Akademikerne” som spelar i grönt och vitt. Där och då slöts cirkeln rent visuellt för Mölder.
– Haha precis, det var faktiskt det första jag tänkte på när jag skrev på för klubben. 
 
Det var i Hammarby som allt startade. I det unga P84-laget spelade Max med spelare som Björn Runström, Erkan Zengin, Fredrik Stoor och Haris Laitinen.
–  Jag har träffat Runström några gånger, men annars har jag ingen kontakt med dem idag. Det är kul med Erkan Zengin. Han är så bolltrygg och säker och jag unnar honom verkligen den framgången han fått, inte minst i landslaget. Det är otroligt kul.
 
Han lämnade Hammarby tidigt och efter spel i Tyresö, Leikin och Laholm hamnade han i ÄFF 2007 där han fick vara med om avancemanget innan han säsongen efter kom till BoIS där han stannade i sex år. 
– Mina höjdpunkter är när vi gick upp med ÄFF och när ”Henke” blev tränare i BoIS. Den säsongen, 2010, var vi så nära att få kvala till allsvenskan men så föll vi tungt i slutet trots bra spel. Men dessa två, förutom tiden i Hammarby, kommer alltid vara mina toppminnen. 
 
AB Köpenhamn är en klassisk anrik klubb med 45 säsonger i högsta ligan och med nio ligatitlar (den senaste kom 1967). I år fick laget en tung start med massor med förluster och just nu ligger laget åtta i Nordic Bet-ligan med bara fyra segrar på 17 matcher.
– Men nu har vi tre raka och jag tänkte avsluta med en fjärde raka innan jag slutar, säger Max och syftar på söndagens bortamatch. 
Arkivfoto: Torbjörn Dencker

Arkivfoto: Torbjörn Dencker

 
Snart får han vänja sig vid att dra på sig en ny dress, nytt klubbmärke där färgerna är röda och svarta. Han ska lära sig nya namn och ansikten.
– Jag känner till Kopfinger och Erlanson vid namn sedan tidigare och så känner jag så klart Mattias Hallberg. 
 
Han erkänner att det är en viss press att ta över efter smått legendariske Urban Stoltz.
– Jag känner honom bara vid namn, men jag har förstått att han varit mycket omtyckt. Det är klart att man har press på sig men det är bara stimulerande. Jag vet ungefär hur de spelar idag och vi ska fortsätta nöta så in i h-vete på det under vintern. 
 

Nu blir han tränaren Max Mölder. Han har gått ett första steg och nästa vinter tänker han läsa advanced-utbildningen.
– Jag siktar på att bli ett toppnamn i tränarkåren, det är inget att hymla om. Hittarp blir ett bra första steg.

torbjorn_dencker

 

 

Torbjörn Dencker
[email protected]

Se senaste nytt med övergångar och rykten i division 3 här!

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *