Jens Gustafsson i samband med en inspelning i HD:s dåvarande program 24Fotboll 2012. Bilden är hämtad från tv-programmet.

Jens Gustafsson i samband med en inspelning i HD:s dåvarande program 24Fotboll 2012. Bilden är hämtad från tv-programmet.

Med HIF som moderklubb och ett förflutet som tränare i Halmstad är frågan: Vem håller Jens Gustafsson – nu manager i IFK Norrköping – på i kvalet? Alltid Fullsatt har pratat med tränaren som bland annat berättar om när Halmstad först kvalade som superettanlag till allsvenskan 2012 och som allsvenskt lag för att hänga kvar 2013. ”Det krävs ett j-kla stort arbete ur ett ledarperspektiv”, säger han.

FREDAGSINTERVJUN

Jens Gustafsson var på plats på Örjans Vall på torsdagskvällen. Han är faktiskt en ganska flitig gäst på den arenan även om han som bekant fick kicken för exakt två år sedan.
Något agg eller besvikelse mot Halmstads BK känner han inte alls idag.
– Det är inga hard feelings alls. Det var jobbigt ett tag men det där har jag tagit mig förbi för länge sedan. Under 2015 var jag där flitigt och såg de flesta matcherna. I rollen som tillfällig U21-kapten så var det lämpligt att gå dit för att se så många allsvenska lag jag kunde eftersom jag bodde kvar där. Jag var också på Örjans Vall i somras och såg Halmstad mot Syrianska.

Jens Gustafsson fick lämna i november 2014 eftersom klubben ville ha Janne Jönsson som flyttade hem efter några år i Norge.
– Det är alltid trevligt att vara tillbaka på Örjans Vall även om den här typen av matcher är arbetssam för alla inblandade. Det är skönt att inte vara inblandad kan jag säga.

Vilket lag klappar hjärtat mest för i det här kvalmötet?
– (några sekunders tystnad) Det där är en svår fråga som… …alltså kryss var jättebra, säger han till slut med ett skratt.
– Jag har så klart känslor för båda lagen och tycker  som utomstående generellt att kvalmatcher  i sig är roliga. Helsingborg mot Halmstad är ett möte mellan två anrika föreningar med ett kort avstånd. De mötena är alltid förenade med stort engagemang. Att båda klubbarna möts om en allsvensk plats är kanske inte så roligt.

Jens  Gustafsson i samband med en U21-match mellan HIF och Halmstad i Höganäs våren 2013. Foto: Torbjörn Dencker

Jens Gustafsson i samband med en U21-match mellan HIF och Halmstad i Höganäs våren 2013. Foto: Torbjörn Dencker

Jens Gustafsson om någon har färsk erfarenhet av vad spelare och ledare i de båda lagen just nu går igenom. Han ledde själv Halmstad som kom från superettan i det allsvenska kvalet mot Sundsvall hösten 2012. Då blev det avancemang. Ett år senare stod han där igen med ett Halmstad som fick kvala sig kvar och åter stod Sundsvall för motståndet. Även denna gång gick Halmstad segrande ur kvalstriden.

Hur skulle du jämföra skillnaden att komma från superettan eller allsvenskan in i ett kval?
– Det är väldigt mycket baserat på i vilken period man är som lag när man går in i ett kvar. Man kan komma in med väldigt positiva tankar, ibland kan man hamna i ett kval först efter sista matchen. Det kan vara arbetssamt. Det jag kan säga är att det krävs ett j-kla stort arbete ur ett ledarperspektiv, att få med alla spelare oavsett vilken situation man kommer ifrån. Det gäller att hitta rätt och det handlar om ingångar i matchen. Det är ofta där det avgörs och det såg vi i går. Det är mycket tillfälligheter.

Ja, vad tyckte du om matchen i går?
– Det var en ganska öppen historia på en svårspelad plan vilket det ofta är den här tiden på året. Det var två lag som verkligen visade att de vill vinna. Halmstad var väldigt duktiga första halvtimmen men tycker att Helsingborg växer in i matchen fram till domaren blåser av den. Jag tycker båda lagen skapade klara målchanser och det kunde blivit något ytterligare mål till båda lagen. Det var väl ganska rättvist med oavgjort över 90 minuter.

Är du förvånad att HIF hamnat i den här situationen?
– Det är inte så enkelt att svara på det även om jag delvis är lite förvånad. Men det är svårt att peka på en orsak till att man hamnar i den här situationen. De är många faktorer och som inte bara är baserat på det här året. Det var inte heller så länge sedan HIF vann SM-guld.

Jens Gustafsson - här tillsammans med Christoffer Andersson - under HIF:s hemmapremiär 2015. Foto: Torbjörn Dencker

Jens Gustafsson – här tillsammans med Christoffer Andersson – under HIF:s hemmapremiär 2015. Foto: Torbjörn Dencker

Jens stannade kvar med familjen i Halmstad efter matchen men på lördag bär det av till Landskrona där han har sina föräldrar. På söndag sätter han sig på Olympia för att se avgörandet.
Men det kan väl inte bara vara av ett allmänt fotbollsintresse och en chans att se sina gamla lag kvalspela. Nej, det är förstås jobbrelaterat, för nu för tiden är han manager i IFK Norrköping – ett uppdrag som han som bekant tog över efter nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson.
– Ja, det är klart att det är den egentliga anledningen till att jag är här nere nu. Som manager i Norrköping måste jag se till att vi är uppdaterade och jag tycker att vi bör vara på den här typen av matcher.

Vilka är spelarna som intresserar dig?
– Haha.

Frågan måste ställas…
– Ja, men svaret måste inte sägas. Jag tittar på alla, säger han diplomatiskt och fortsätter:
– Vi vill vara uppdaterade och vi följer många spelare och har gjort det över tid.

Vi kommer in på det faktum att laget som inte lyckas ta den allsvenska platsen också riskerar att brandskattas på sina talangfulla spelare som vill utvecklas i en miljö högre upp.
– Så är det ju och det är väldigt utmanande i dagens fotbollsbransch att trilla ur en serie. Det är också väldigt arbetssamt sett till den ekonomiska biten. Man ska också komma ihåg att det är varje spelare, och dess rådgivares, beslut om vad som är bäst. Så länge du som förening jobbar med utveckling så kommer man få den framgång man förtjänar.

Jens egna fotbollskarriär startade i HIF och när det var dags för seniorspel valde han spel i först Brage, därefter Högaborg och så sju säsonger i Falkenbergs FF. Elittränare blev han i samma stund som han tog över efter sparkade spanjoren Josep Clotet Ruiz i Halmstad. Han tränade A-laget på Örjans Vall i tre säsonger, både i superettan och i allsvenskan. 2015 blev ett mellanår då han inte tränade något klubblag, men genom sin roll med U21-landslaget höll han kontakten med de allsvenska lagen. 2016 dök han upp i en roll som assisterande tränare i AIK.
– Det var en lärorik tid i en roll som ingen visste hur den skulle bli. Det var en roll som jag utifrån min erfarenhet var trygg i och som AIK ville testa. Utfallet blev allt för kort och jag hann inte sätta något prägel. Men det var intressant att på nära håll följa engagemanget kring AIK som klubb. Att vara en del av det var väldigt lärorikt i den roll jag har nu och för framtiden.

Jan Andersson blev förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Svenska mästarna IFK Norrköping behövde en ersättare och det ringde i Jens Gustafssons telefon.
– Som alltid går allt snabbt i en sådan situation. Det hade varit turbulent i AIK och det gjorde att tajmingen var bra för alla parter. Jag var tacksam, ödmjuk och smickrad över att få frågan. Det arbete jag har idag är det väldigt få som får möjligheten att ha. Vi fotbollstränare måste vara ödmjuka med tanke på hur många som vill ha jobbet och hur många duktiga spelare det finns, säger Jens som fyllde 38 år för en månad sedan.

IFK Norrköping som vann allsvenskan på 66 poäng 2015 skulle försvara guldet. Det gick inte. I år vann Malmö FF (också 66 poäng) medan AIK och Norrköping landade sex poäng bakom. En del av förklaringen var förstås spelarförsäljningarna i somras.
– Vi hade en väldigt stor omsättning. Norrköping klarade förra vinterfönstret men i somras blev vi av med många duktiga spelare och fick samtidigt några långtidsskador. Det var en j-kla omsättning. Jag tror inte den här vintern kommer vara lika intensiv men det kommer säkert ske något.

Den estländske målvakten Andreas Vaikla lämnar och det är egentligen det enda som hänt förutom att de rutinerade spelarna Daniel Sjölund och lagkaptenen Andreas Johansson har förlängt sina kontrakt med två år.
– Vi står oss ganska starka när det kommer till kontraktssituationen.

Ett barn hörs i bakgrunden. Pappa ska snart lägga på. I morgon rullar familjen Gustafsson upp till Landskrona. Då lär det bli mer fotbollssnack med pappa ”Gyxa”.
– Det snackas mycket fotboll och jag trivs alltid bra när jag får hälsa på mina föräldrar, det är också nära till både Halmstad och Helsingborg, säger Jens.

När samtalet är över glömdes ju frågan om hur det går på söndag helt bort. Äsch, det hade den slipade tränaren ändå snackat bort.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *