Måns Herrmann flyttade hem från Holland tidigare i sommar. Frågan är om det blir superettan eller allsvenskan för den förre HIF-anfallaren? Foto: Torbjörn Dencker

Måns Herrmann flyttade hem från Holland tidigare i sommar. Frågan är om det blir superettan eller allsvenskan för den förre HIF-anfallaren? Foto: Torbjörn Dencker

Förre HIF-anfallaren Måns Herrmann har flyttat hem från Holland. Nu är han högaktuell för Roar Hansens Åtvidaberg. 

Måns Herrmann är anfallaren som öste in mål för HIF:s ungdomslag men som lämnade U17-laget för spel i Feyenoords akademi för ett par år sedan.
Efter två år i den hollänska klubbens U19-lag är han hemma igen och för några dagar sedan bröt han och den holländska klubben kontraktet – ett år i förtid.
– De sa till att mig att det var bättre att jag hittar en ny klubb för mitt eget bästa. Jag hade gjort mitt i U19 och nästa steg var A-laget, men de värvade Jörgensen från FC Köpenhamn för några miljoner och det väger tyngre än att ta in en U19-spelare. De sa rakt ut att jag inte kommer få någon speltid i vårt A-lag nästa säsong och då är det bättre för dig att hitta en ny miljö där du kan få spela kontinuerligt, säger Måns Herrmann till Alltid Fullsatt.

Foto: Privat.

Foto: Privat.

Det har blivit provspel hos Peter Swärdhs Kalmar FF och därefter har han varit aktuell för ÄFF.
– Det gick jättebra i Kalmar och de sa att de var imponerade av mig, men de valde att gå vidare med ett erfaret alternativ. Sen var jag i Halmstad och provtränade men fick samma svar, att de letade efter något mer etablerat som spelat i superettan eller allsvenskan. I och med att jag varit i Holland är det svårt för klubbarna att veta var jag står.

Kunde du inte stanna i Holland och leta klubb där?
– Jo och det är fortfarande aktuellt eftersom transferfönstret inte stängt. Men grejen är att jag måste få speltid för jag tänker inte gå någonstans där jag får sitta på bänken ett år. Jag behöver spela på rätt nivå så det är en balansgång mellan speltid och rätt nivå.

Vad är rätt nivå då, var går gränsen?
– Superettan. Jag var i Kalmar och gjorde det bra där. Jag kände att jag lätt klarade den nivån. Sen ska allting tajmas rätt. Det känns som ingen klubb i allsvenskan vill ha en ung anfallare, för de söker etablerade spelare inför slutspurten. Det får man acceptera även om det är tufft när man kommer från Holland och få sådana svar.

Är du överraskad över att det är så svårt?
– Ja faktiskt för jag har ett bättre CV än vad många andra anfallare har. Att ha spelat i Feyenoords ungdomsakademi är det inte många som har gjort.

Måns Herrmann spelade två år i Feyenoords U19-lag. Foto: Privat.

Måns Herrmann spelade två år i Feyenoords U19-lag. Foto: Privat.

Det blev totalt 32 matcher senaste säsongen i Feyenoord. Det blev sex mål och då ska man komma ihåg att han bara startade i nio seriematcher i U19-laget.
Tittar man på cupmatcherna så vann Måns Herrmann den interna skytteligan på fem mål på lika många matcher.
– Det var en tuff säsong. På hösten startade det bra men sen kom skadorna och den andra anfallaren gjorde det samtidigt bra. Då blev jag petad och sen fick jag jobba därifrån och det har varit tufft som f-n att vara där borta själv. Men jag har vuxit mycket av det och jag känner mig redo för ett seniorlag nu. Jag har ändå varit uppe och spelat med U21-laget i Feyenoord och spelat med Simon Gustafsson när han var bänkad i våras. Jag känner att jag klarar av nivån, men det är bara det att det inte finns filmer eller videos på mig och det är inte många klubbar som varit nere och kollat på mig i Holland. Jag kan ändå bli lite förvånad över att klubbarna i Sverige är så fega när man ändå spelat på hyfsad nivå i Holland.

I mitten av juli åkte Måns Herrmann upp och träffade Roar Hansen som är tränare i Åtvidaberg i Superettan.
– Jag och Roar hade en bra diskussion och han var intresserad av mig, men jag förstod att det krävdes att någon skulle lämna för att de skulle kunna ta in mig. Men det är fortfarande ett alternativ även om det är en del som måste falla på plats. Jag hade gärna spelat för Roar för han känner mig bra. Han vet vilken spelare jag är sedan tiden i HIF:s U17-lag och när han var A-lagstränare i Helsingborg. Han har sagt att han såg mig mycket då och att han vill jobba med mig nu. Där kan jag se en långsiktig lösning, att få spela för Roar och lära mig spela seniorfotboll.

Kan du tänka dig spela gratis en höst bara för att visa upp dig?
– Jo absolut. Det hade jag lätt kunnat tänka mig och det sa jag också. Fixar ni licensen så spelar jag gratis, har jag sagt. Det spelar ingen roll.

Det troliga just nu är att Måns flyttar till Linköping och tränar med  Åtvidaberg under hösten och sedan får framtiden utvisa hur det blir.
– Men jag och agenten (Anders Karlsson) för också samtal med några andra klubbar i superettan och allsvenskan där vi diskuterar liknande upplägg. Men i något fall kan det bli en övergång redan nu. Jag håller det öppet en tid till.

Har du hört något från HIF?
– Nej, ingenting.

Om det händer då?
– Att lira med Jordan är aldrig fel. Vi vann SM tillsammans 2012 och det är en fantastisk duktig fotbollsspelare som jag funkar riktigt bra tillsammans med. Det är klart det hade varit lockande men jag har inte hört något därifrån så det blir nog inget.

Alltid Fullsatt träffar Måns Herrmann på Höganäs Sportcenter där Höganäs BK möter Eskilsminne om viktiga poäng i division 2.
– Jag är här för att titta på min gode vän Anton (Kinnander). Han gjorde mål precis och jag gläds med honom för han får äntligen lite rättvisa. Han har haft det tufft trots att han är en fantastiskt duktig fotbollsspelare. Han måste komma i matchform för han ser lite trött ut nu. Men man ser att han har det i sig. Han kommer göra några mål här i division 2 och sen kommer han jobba sig uppåt. Han har potential att blir hur bra som helst.

Du tror inte han spelar 90 minuter i dag?
– Nej, det tror jag inte. Det ser inte ut så.

Något senare promenerar Anton Kinnander ut över långlinjen och ger plats åt en medspelare. Efter matchen säger han:
– Kul att Måns var här och tittade. Han har en strålande framtid om han bara hittar en klubb som inte söker så j-vla mycket erfarenhet hela tiden. Det är svensk fotboll i sitt esse. Det är därför han inte fått någon ordentlig klubb att gå till. Det är fegt när man bara går på äldre och erfaret än ungt och hungrigt. Det är i och för sig ingen nyhet för man vet om det. Jag hoppas att han hittar en klubb snart, säger Anton Kinnander om kompis Måns Herrmann.

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Läs mer om Måns Herrmann här!

Share →

One Response to Öste in mål för HIF – nu söker han ny klubb

  1. […] lag är ofta rädda för unga oerfarna spelare. Man väljer hellre rutin. Det straffar honom nu. Läs gärna intervjun med Måns Herrmann här – där han pratar om kompisen Jordan Larsson och att det hade varit häftigt att spela i HIF. […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *