Januari månad försvann snabbt och den korta februarimånaden lider också mot sitt slut. Nästa helg väntar träningsläger och helt plötsligt är det dags för seriepremiär. Den svenska försäsongen är lång, men samtidigt känns det som att tiden går relativt fort ändå. Träningsmatcherna har kommit igång och vi har blandat hej vilt både prestations- och resultatmässigt. Precis som det brukar vara under en försäsong. I veckan fick vi t.o.m. ställa in en tilltänkt träningsmatch mot Halmstad. Det har inte hänt på många år att mitt lag inte har tillräckligt många spelare tillgängliga, men jag tror jag fick det till 13 man som var indisponibla i tisdags och beslutet att ställa in kändes helt rätt.

 

I helgen mötte vi Ängelholm och vi vann en jämn och tuff match med 1-0. Ängelholm blir oerhört intressanta att följa i superettan i år. De spelar en trevlig fotboll och har ett par individuellt riktigt skickliga spelare. Framförallt en personlig favorit, Junes Barny i anfallet. En komplett poängspelare som kommer att ställa till det för många lag även under 2014. Det är alltid roligt med spelare som har haft en tuff karriär och tagit lite av samma väg som en själv. Barny lyckades inte i HIF, tog omvägen ner i div 2 och kommer nu med största sannolikhet att spela i en toppklubb i Sverige inom något år.

 

Skador och sjukdomar är också en del av försäsongen och det är förstås inte positivt att sakna en hel matchtrupp, men de flesta är på bättringsvägen och till helgen väntar Örebro på bortaplan. En ganska osexig träningsmatch, 5 timmar i buss. Men vi får skylla oss själva då det förmodligen inte finns många fler tillgängliga lag att möta. Svenska cupen drar igång och vi samt Örebro är två av de lagen från de högsta serierna som inte lyckades kvalificera sig för gruppspelet, vilket känns fantastiskt tråkigt. Det nya upplägget med gruppspel och tävlingsmatcher under försäsongen var ett skönt inslag och den lyckosamma starten för oss gav oss välbehövligt självförtroende inför seriepremiären. Men en förlust mot div 1-laget AFC United förra sommaren gör att vi inte är kvalificerade. Trist, men vi får gilla läget och träna på att åka långt i buss istället. Det är ett antal långa resor även denna säsong…

 

I och för sig roade jag mig för ett tag sen med att jämföra resorna i superettan kontra allsvenskan. Faktum är att resorna är totalt sett kortare i allsvenskan för Falkenberg denna säsong än vad vi hade under 2013. Snittresan i superettan låg, enkel väg, på 34 mil. I allsvenskan är det endast 29 mil. Att slippa resor till Sundsvall, Östersund och Borlänge gör väl sitt i statistiken.

 

Som sagt, nästa helg bär det av till träningsläger. En vecka i Turkiet väntar med förhoppningar om sol och ett tjugotal grader. I år, till skillnad från förra året, kan jag se fram emot träningslägret. Att vara ny i ett fotbollslag innebär vissa skyldigheter vid den så kallade inkilningen. Kraven sades vara höga på nykomlingarna i laget och det var inte många lediga stunder över för oss nykomlingar under veckan. Det skulle utföras uppdrag titt som tätt och sista kvällen skulle planeras för att medspelarna skulle vara nöjda. I år slipper jag detta och kan istället njuta av alla nykomlingars hårda jobb för att göra oss andra glada och förhoppningsvis få några goa skratt på köpet.

 

I går satte klubben punkt för säsongen 2013 med det obligatoriska årsmötet. Ett år som otippat blev klubbens mest framgångsrika någonsin. Jag fick den stora äran att bli tilldelad priset som lagets bästa spelare under förra året. Ja, 2013 glömmer jag inte i första taget; första säsongen i superettan, serieseger, klubbrekord i antal nollor, tilldelad lagets bästa spelare av både supporterklubben och på årsmötet samt framröstad i Hallands Nyheter för att ha gjort årets prestation i Halland. Lägg på allsvensk premiär på Swedbank station om en månad. Det hade jag inte direkt förväntat mig när jag bara var några dagar från att gå till Hittarp under vintern 2012. Nu är detta något som jag lägger åt sidan och siktet är istället inställt på ett spännande och utmanande 2014.
Otto Martler är målvakt i Falkenbergs FF som tagit steget upp i allsvenskan 2014. Läs alla hans inlägg härDu kan också följa honom på Twitter: @OMartler

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *