Slutspurt!

Endast tre matcher återstår av allsvenskan och den stora dramatiken hittar vi i kampen om överlevnad i bottenskiktet. Kampen om SM-guldet är över och har väl varit så under en längre tid. Det är bara att gratulera MFF till en säsong som saknar motsvarighet under 2000-talet; att försvara ett SM-guld samtidigt som man går till Champions League är ruskigt imponerande. Framförallt med tanke på alla spelare som försvann inför och under säsongen med både skador och spelarförsäljningar. Det är ingen tvekan om att Malmö är Sveriges bästa lag och känslan är att klubben så kan förbli ett bra tag framöver. Alla förutsättningar finns med en av Sveriges finaste och bästa arenor, ett stort publikstöd, en stark spelartrupp och nu säkerligen en blomstrande ekonomi. Det blir en stor utmaning för övriga lag i Sverige att hänga på tåget.

Serien ska dock spelas klart och de två platserna bakom Malmö som ger europakval tror jag tas av IFK Göteborg och till slut av AIK. Göteborg har gjort en fantastisk höst och förtjänar en topplacering. AIK går inte att säga detsamma om. Mycket märkligt tycker jag, för när vi mötte de i Stockholm precis när serien vände var vi fullständigt utspelade och 7-0 till AIK hade nog varit rättvist. Då trodde jag starkt på AIK. Möjligheten att komma ikapp Malmö har funnits vid ett flertal tillfällen men laget har helt enkelt inte riktigt räckt till när det har behövts som mest. Jag tror dock att de tar sig i kragen i slutet och ett ”lätt” spelschema pekar på att de lyckas nå Europa.

Foto: Lollo Skagerfält

Foto: Lollo Skagerfält

För vår egen del är det en stenhård kamp för att klara vårt mål med nytt allsvenskt kontrakt. Efter sommaren såg allt fantastiskt ut för oss, men vi fick en rejäl formsvacka under september där vi förlorade fem raka matcher samtidigt som en del bottenkollegor har haft hysterisk höstform (Halmstad, Örebro). Vi presterade för dåligt i ett par matcher och i några matcher har vi haft rejält med oflyt. Känslan har ändå alltid varit att vi är tillräckligt bra för att ta de poäng som behövs och vi har nu tagit oss samman och vunnit mot Norrköping och Häcken inför det stundande avgörandet.

Avslutningsvis har vi HIF hemma, Halmstad borta och Mjällby hemma. HIF har inget mer att äran att spela för, men de övriga två matcherna bjuder in till en hel del dramatik. Derbyt mot Halmstad kan vara deras chans att säkra sitt kontrakt och vår att komma ifatt vår granne för att kunna bli bästa Hallandslag. Sista matchen mot Mjällby förstår alla hur viktig den kommer att bli. Nu ska jag väl inte titta för långt fram i tiden men det troliga är att en eventuell förlorare i den matchen minst åker på ett kvalspel. Allting beroende på hur det går för övriga lag förstås och matcherna senaste tiden har verkligen kunnat sluta hur som helst. Även om det ibland är mentalt tufft att ligga där vi ligger är det ändå en härlig utmaning och det är fantastiskt kul. Det är ändå så att vi just nu ligger på rätt sida strecken och om någon inför säsongen sagt att Falkenberg skulle ligga på plats 13 med tre omgångar kvar hade vi givetvis tagit det alla dagar i veckan.

När man befinner sig i det läget vi gör försöker man undvika att titta på tabellen och hur det går för bottenkollegorna i sina matcher, men det är oerhört svårt att inte ta del av alla resultat på något sätt. Arbetskamrater som vill diskutera, kompisar, media osv. Nu det senaste tillskottet var domare Glenn Nyberg inför matchen mot Häcken. Vi hade kvällsmatch och bottenkollegorna spelade strax efter lunch. För att inte känna extra press inför matchen undvek jag helt och hållet att kolla resultatet i Norrköpings match mot Göteborg. Nyberg, som har dömt mig i div 1, superettan och nu allsvenskan de senaste två åren, är en utmärkt och trevlig domare som man alltid kan snacka lite med inför matcherna. Oturligt nog denna gången påpekar han precis i början av uppvärmningen att ”ja, ni har ju otur med resultaten, idag fick ju Norrköping och vann”. Inte det jag ville höra inför en stentuff bortamatch mot Häcken. Nu gick det vägen ändå, kanske just pga det, vem vet…

På annat håll råder det också slutspurt och nya seriesegrare koras nu varje helg. Jag tycker att det är fantastiskt kul att Eskilsminne vann div 2. Det är verkligen på tiden att ett lag från Helsingborg representeras i vår tredjedivision. Vem vet, kanske blir det derby på Landskrona IP nästa år? Jag tror tyvärr på det, Landskrona har en väldigt negativ trend och ett stentufft spelschema kvar.

Landskrona BoIS rival i Superettan Ängelholms FF ligger något bättre till i tabellen i alla fall och det har inte gått att undgå den ekonomiska kris som klubben försöker ta sig ur nu. Det är alltid lika tråkigt att höra om klubbar som går dåligt ekonomiskt, till exempel läste jag nyligen att min gamla klubb Lunds BK mycket väl kan försättas i konkurs när som helst. Men Ängelholm är en klubb som verkligen inte förtjänar att hamna i ekonomiskt trångmål. Många klubbar (t.ex min förra klubb LBK) tar risker och gör satsningar med hopp om att nå högre nivåer och att ekonomin ska räddas i efterhand. Det värvas spelare med orimligt höga löner. Ängelholm känns däremot som en klubb som verkligen är medvetna om att det finns begränsat med resurser och lever utefter detta med superettans lägsta omsättning (i konkurrens med Ljungskile?) och spelartruppen byggs efter detta. Ett jobb som gjorts på ett imponerande sätt under många år men nu kom smällen med uteblivna intäker och ökade kostnader i och med den påtvingade flytten till Olympia.

Denna påtvingade flytt är fullständigt beklämmande! Att Ängelholm, med ett skralt publiksnitt, inte ska kunna spela sina matcher i Superettan på Ängelholms IP övergår mitt förstånd. Idrottsplatsen är inte på något sätt dålig och är definitivt fullgod som arena för dessa evenemang. Jag kan utan tvekan säga att det finns några arenor i allsvenskan som är ännu sämre, Grimsta IP och Strömvallen. Jag spelar alla dar i veckan hellre på Ängelholms IP än nyss nämnda idrottsplatser. Hur de kan vara godkända för allsvenskt spel men inte Ängelholms dito för Superettan kan jag inte köpa. Och nu har det riskerat klubbens existens. Det vore intressant att veta hur dessa regler skrivs och vilken hänsyn man tar till klubbar med begränsade ekonomiska medel. Jag förstår att det måste finnas vissa krav på en idrottsplats, men jag kan verkligen inte se vad Ängelholms IP saknar för att vara godkänd. Dock är jag övertygad om att Ängelholm kommer att klara detta då det kommit in kompetent folk i ledningen med erfarenhet av liknande situationer tidigare.

Avslutningsvis kan vi konstatera att ytterligare en fotbollssäsong närmar sig sitt slut. Det känns som att det bara var några månader sen jag fick springa in på Swedbank och göra min allsvenska debut, men nu har vi betat av 27 matcher och tre oerhört viktiga matcher återstår. En fantastisk utmaning, lika rolig som alla andra jag har fått uppleva detta året och förhoppningsvis får vi anledning att fira ett säkrat allsvenskt kontrakt i början på november.

otto_martler

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *