Då är vi mitt uppe i den tiden av säsongen som alla älskar att gnälla över; försäsongen. Det är kallt, det blåser, försäsongen är för lång, planerna är hårda, det är tuff träning, träningsmatcherna är tråkiga osv. Detta talar man alltid om när det drar ihop sig till försäsong och förberedelserna inför serien är igång. 2014 är inget undantag och vi har redan bjudits på snöoväder, snålblåst och kyla. Men det är fantastiskt gött att vara igång igen!

För 2014 är inget vanligt år i Falkenberg. Klubben ska spela i allsvenskan för första gången i deras 85-åriga historia. Förberedelserna pågår för fullt med att få idrottsplatsen godkänd för allsvenskt spel, att spelartruppen ska bli färdig och att spelarna ska komma väl förberedda till matcherna. De första två sakerna är inget som vi i truppen lägger något fokus på direkt. Där får andra jobba och jag avundas inte deras jobb. Det kan inte vara lätt i dessa tider att få arena och spelartrupp färdig när man brottas med lokaltidningar, politiker, begränsad ekonomi och konkurrens från andra klubbar.

Att vi ska komma så väl förberedda som möjligt är dock vår viktigaste uppgift. Vi kör för tillfället 7 pass i veckan varav 2 är rena fysträningar. Det har genomförts en del tester; kroppskompositionstester där vi undersökt fettprocent, muskelmassa m.m. Fystesterna är vi i full gång med och imorgon, torsdag, ryktas det om konditionstest. Mest anmärkningsvärt från testerna hittills är definitivt Tibor Jozas, ny från Häcken, fantastiska resultat med 7 minuter ståendes i ”plankan”. Ute på fotbollsplanen har vi fått kämpa mot vädrets makter, men vi har krigat på och har riktigt gott tempo på träningarna.

Spelartruppen börjar så smått sätta sig också. En del nya spelare har tillkommit:

Rasmus Rydén – målvakt från Halmstad BK
Tibor Joza – back från BK Häcken
Rasmus Sjöstedt – back från Kalmar FF
Christoffer Carlsson – mittfältare från Hammarby
Hampus Nilsson -mittfältare från Vinberg
Godsway Donyoh – anfallare från Manchester City

Till detta har vi fått en ny tränare som garanterat alla har hört, Henrik Larsson. Vi tappade alltså en tränare, en målvakt, en back, en mittfältare och en anfallare och dessa har vi ersatt. Tyvärr har vi dock haft väldig otur med korsbandsskador då Johan Svahn, mittfältare samt Zlatan Krisanovic och Matteo Blomqvist-Zampi, anfallare, alla tre är tillfälligt handikappade i ett knä. Det är väl egentligen bara Matteo som kan vara aktuell för spel i år tyvärr. Lider verkligen med både Zlatan och Johan som varit i klubben ett tag och nu kanske missar chansen att få delta i allsvenskan när vi äntligen kommit dit.

Träningsmatcherna drar snart igång, vi spelar den 31 januari mot Häcken och sen rullar det raskt på. Tyvärr lyckades vi inte ta oss vidare i Svenska cupen under 2013, förlust mot AFC United från div 1, och missar dessa roliga tävlingsmatcher innan säsongen drar igång på allvar. Det var annars något som var mycket uppskattat förra året, att få spela tävlingsmatcher innan serien drar igång. Försäsongen upplevdes som mycket kortare, framförallt när det gick så bra för oss och vi gick till kvartsfinal.

Förberedelserna är alltså i full gång och man sneglar ofta på kalendern och längtar verkligen till premiären mot Malmö FF på bortaplan, den 30-e mars. Innan dess väntar dock ytterligare några träningspass i kyla, vind och snö. Trots detta är det alltid värt mödan, belöningen väntar på oss alla när seriespelet väl drar igång, oavsett nivå.

Otto Martler är målvakt i Falkenbergs FF som tagit steget upp i allsvenskan 2014. Läs alla hans inlägg härDu kan också följa honom på Twitter: @OMartler

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *