Falkenbergs FF lyckades till slut med det i stort sett ingen i hela Sverige trodde på inför säsongen, att säkra nytt kontrakt och Allsvenskt spel även 2015. En snabb titt i de stora kvällstidningarnas fotbollsbiblar inför säsongen visar följande:

Aftonbladet: 14 av 15 tippade direkt nedflyttning, en kvalplats (Erik Niva, förstås)
Expressen: 19 av 20 tippade direkt nedflyttning, en på plats 13 (Tore Lund, stabilt!)

Falkenbergs FF

Det har skrivits spaltmeter om hur Falkenberg inte kommer att ha en chans i Allsvenskan, lägenheter skulle renoveras om vi klarade det och en journalist på Expressen skrev t.o.m att det är större sannolikhet att MFF vinner Champions League än att Falkenberg spelar i Allsvenskan 2015. Frågan var istället om laget skulle ligga sist i maratontabellen efter säsongen. Nu står vi där som laget med flest poäng någonsin med en säsong i Allsvenskan. Som grädde på moset krävdes det även en rekordhög poäng för att undvika kval, vem kunde tro det?

Jag vet inte om ens Henrik Larsson helt ärligt trodde på den utgången själv när vi samlades för första gången i början av januari tillsammans med en spelartrupp som tappat skytteligavinnaren, assistligavinnaren, högerbacken samt tränaren. Men Henrik var tydlig, vi skulle fixa detta, vi skulle tro på oss själva, för kvaliteten fanns. Spelarna i truppen brann för möjligheten att äntligen få spela i Allsvenskan och få visa att vi hörde hemma där. Och de brutala sågningarna i media var givetvis en tändvätska för oss.

Falkenberg gjorde det "omöjliga" och trotsade alla experttipsen.

Falkenberg gjorde det ”omöjliga” och trotsade alla experttipsen.

Falkenbergs FF är vana att spela direkt avgörande matcher, förra året var det seger i Superettan på spel, året innan var det kvalspel för att hänga kvar i Superettan. I år var det alltså nytt kontrakt som stod på spel. Förutsättningarna inför matchen mot Mjällby känner säkert de flesta till, men ett kryss räckte alternativt att Gefle inte vann mot HIF. HIF’s räknade vi dock inte med att få någon hjälp från med tanke på deras risiga avslutning samtidigt som Accam inte spelade. Alltså krävdes minst ett kryss mot Mjällby.

Otto Martler om säsongen.

”Värsta fotbollsplan jag spelat på i hela mitt liv”, skriver Alltid Fullsatts bloggare Otto Martler om upplevelsen på Örjans Vall.

Veckan innan blev vi överkörda mot Halmstad i derbyt på den värsta fotbollsplan jag spelat på i hela mitt liv. Det snackades i halländsk tidning om att vi behövde psykolog och många undrade nog om vi skulle orka resa oss igen. Efter 10 minuter mot Mjällby borde vi haft ledningen med 3-0, spelade fantastisk fotboll, men lyckades inte spräcka nollan förrän senare in i halvleken. Då kändes det kassaskåpssäkert, vilket var en skön känsla. Andra halvlek tickade på (om än väldigt långsamt) och till slut fick då Mjällby ett slumpmål och vi hörde samtidigt att Gefle hade ledningen. I det läget krävdes alltså ett mål från Mjällby och ett ovisst kval väntade. En snedstuds, en feldömd straff, ett drömmål från 30 meter. Ja, att det efter nästan 30 matcher kan avgöras med så små marginaler är rätt sjukt. Till slut blåste dock Jonas Eriksson av matchen och man fylls av en enorm glädje och lättnad.

Vi hade två oerhört tunga perioder på säsongen i kritiska lägen. Efter 6 matcher stod vi på 3 poäng och var fast förankrade i botten och varenda expert kunde gotta sig. Kring omgång 20 låg vi ganska säkert till med marginal ner till kvalet men åkte på 5 raka förluster och låg med 4-5 omgångar kvar under strecket. Att då som nederlagstippad nykomling resa sig på det sättet vi gjorde tycker jag själv är fruktansvärt starkt. Efter dessa tunga perioder radade vi upp starka resultat och tog till slut de poängen som behövdes för att klara kontraktet, även om det hängde på en skör tråd till slut.

Att få gå ut på Olympia för match mot HIF var en av säsongens höjdpunkter.

Att få gå ut på Olympia för match mot HIF var en av säsongens höjdpunkter. Den här bilden är från hemmamatchen som Falkenberg vann med 2-0.

Annars är det främst positiva minnen som jag kommer att ta med mig efter min allsvenska debutsäsong; premiären mot Malmö, första segern hemma mot BP, att få kliva ut på Olympias matta, 4-1-krossen mot AIK hemma, segern mot Häcken borta och givetvis sista matchen. Jag är överlag nöjd med min säsong, även om den inte var lika fläckfri som fjolårets.

"Laul kan börja renovera", skrev Otto på twitter efter att kontraktet var klart.

”Laul kan börja renovera”, skrev Otto på twitter efter att kontraktet var klart.

Men kvaliteten är en helt annan i Allsvenskan och det har ställts mycket högre krav på mitt målvaktsspel och omställningen från Superettan var stor. Med fler svåra ingripande än tidigare kom även några misstag som jag inte gjort tidigare, men det viktiga har varit att resa sig på nytt. Jag har tagit stor lärdom av detta året och är säker på att jag till nästa säsong kommer att ta ytterligare kliv i min utveckling.

Ni som följer migtwitter och instagram såg att jag la upp en bild på Robert Lauls (Aftonbladet) tips inför säsongen där han säger att han ska renovera sin lägenhet om vi klarar det. Denna screenshot har jag haft i mobilen sen dagen jag läste det och bara väntat på att få ladda upp den. Laul kan börja renovera. Vi visste att vi skulle fixa det.

 

Martler tar ut bästa elvan i allsvenskan 2014.

Martler tar ut bästa elvan i allsvenskan 2014.

Årets lag i Allsvenskan (något obalanserat kanske):

R Olsén
A Tinnerholm – E Johansson – F Helander – J Larsson
E Forsberg – N Bahoui – S Gustavsson – D Accam 
M Rosenberg – L Vibe

Tränare: H Larsson

Tack för detta året och väl mött i Allsvenskan 2015!

otto_martlerLäs fler av Otto Martlers inlägg här!

 

Skribenten ovan är en av kandidaterna på Alltid Fotbollsfest – kom du också på festen. Klicka för mer information om biljetter:

Sponsorer_800px

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *