Alla känner vi till vad som har hänt i Helsingborgs IF den senaste tiden och det kom att påverka oss i Falkenberg. En rejäl tränarrockad i Allsvenskan slutade med att Falkenberg, Kalmar, Åtvidaberg och Helsingborg bytte tränare med varandra. Det känns som att Silly season på tränarsidan har överträffat spelarnas dito denna transferperiod, än så länge.

Foto: Falkenbergs FF

Foto: Falkenbergs FF

Henrik Larsson valde alltså att lämna Falkenberg efter att ha lyckats med det som ingen trodde var möjligt. Han valde att byta 12 mils pendling till cykelavståndet till Olympia. Det finns nog ingen som kan klandra det beslutet, vem skulle tacka nej till den chansen? Det känns som att helsingborgarna känner en viss optimism igen efter ett par tunga år med ny tränare och ny arena på gång. Intresset för laget ökar automatiskt med Henrik på bänken, det märkte vi verkligen i Falkenberg. Med Henrik som tränare får HIF en oerhört professionell människa som vet vad han vill och ställer höga krav på varje individ, såväl på som utanför planen. Nu har han fått bygga sitt team precis så som han vill ha det och nu får Henrik chansen att forma HIF på det sätt som han tror blir mest framgångsrikt. Återstår att se om det blir succé eller inte. Än så länge kan jag tycka att laget saknar den spets som man tappade i och med förlusten av Accam.

För oss blev det ett tränarbyte igen. Det är faktiskt femte året i rad jag inte får ha samma tränare som året innan. Tränarrockaden som nämndes ovan slutade för vår del med att vi fick tillbaka Hasse Eklund från Kalmar och vi är tillbaka där det hela började. Efter en fantastisk vår där Kalmar låg tvåa när serien vände hände något på hösten och till slut var det nästan så att Kalmar fick akta sig för kvalstrecket. Laget fixade kontraktet, men det var tydligen inte tillräckligt i Kalmar och Hasse fick chansen att återförenas med klubben han förde upp i Allsvenskan. Tråkigt för Hasse att han inte fick möjligheten att jobba mer långsiktigt i Kalmar, men givetvis är vi tacksamma som får tillbaka en tränare vi alla trivdes med under 2013. Omställningen blir, precis som när vi fick Henrik, inte så stor som om vi hade plockat in ett okänt namn.

Gamla helsingborgare har visat sig vara lyckosamt i Falkenberg och därför var det ingen överraskning att vår nya målvaktstränare även kommer från HIF. Min förra målvaktstränare Timy Karlsson valde att inte fortsätta och in kom istället Leif Troedsson, som jobbat med tipselit i HIF samt är målvaktstränare i U21-landslaget. Leif hade jag som tränare mina sista år i HIF och det är känns spännande att återförenas med honom.

Falkenberg gjorde det "omöjliga" och trotsade alla experttipsen.

Vår trupp är relativt intakt jämfört med förra året. Vi tappade Patrik Ingelsten till GAIS och Anton Wede gick till HIF. Även Carl-Oscar Andersson, som agerat matchvinnande inhoppare ett par gånger, har valt att fortsätta på annat håll. Annars har samtliga spelare med speltid stannat vilket känns bra. Jämfört med många andra lag har vi klarat oss bra. Halmstad, Göteborg, Malmö är exempel på några lag som tappat rejält med spelare inför 2015. Göteborg och Malmö har visserligen resurser till att ersätta sina spelare, men Halmstad ser ut att få det tuffare. Får vi in ersättare för de vi har tappat är jag säker på att vi kommer att göra en minst lika bra säsong i år som 2014. Det kommer definitivt att krävas med tanke på att årets Allsvenska kommer att bli ännu tuffare i och med att det inte kommer att finnas något stryklag som Brommapojkarna. Nykomlingarna Hammarby och Sundsvall kommer att bidra med både bättre kvalitet och ett ökat intresse för serien jämfört med de lag som åkte ur.

Jag tycker att det andas mycket positivism inför årets Allsvenska. Storlagen har satsat en del och att Hammarby gått upp kommer automatiskt att göra att publiksnittet i Allsvenskan når höjder som de inte har gjort på många år. En sak är dock rent ut sagt för jäkligt med årets Allsvenska; när Häckens nya arena står färdig till sommaren kommer mer än hälften av alla lag att spela sina hemmamatcher på konstgräs. Vi som har gräs på hemmaarenan kommer alltså att spela mindre än hälften av våra bortamatcher på gräs under 2015. Det är pinsamt.

otto_martler

 

 

Otto Martler

Tagged with →  
Share →

One Response to Otto Martler: Tillbaka där det började

  1. axel skriver:

    Otto.
    Vi (gräslagen) kommer fortsatt att spela de flesta matcher på gräs. Bara hälften av bortamatcherna spelas på plast.
    Till slut blir det kanske så att det är vi som beskylls för att ”fuska”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *