Peo Ljung är tillbaka som tränare i HIF. Foto: Torbjörn Dencker

Peo Ljung är tillbaka som tränare i HIF. Foto: Torbjörn Dencker

Så är HIF:s nye tränare på plats. Det blir Peo Ljung som tar över efter Henrik Larsson.
Assisterande tränare blir Christoffer Andersson.

Båda har skrivit på ett treårskontrakt med HIF.
– Det känns bra. Det kommer bli ett team som ska bygga det nya HIF. Det har varit ett tufft år som tyvärr slutade på ett sätt som vi inte ville, säger Ljung och tillägger:
– Men nu står vi här och har fullt fokus på det arbete som ligger framför oss.

hif-tranare-ledning-2017

På presskonferensen, som följde efter presentationen inför medlemmarna i sportbaren, sa Sten-Åke Tjärnlund inledande:
– Det här har varit något som gått fort. I onsdags kom vi överens med Henrik Larsson att avsluta samarbetet och fram till på lördag har vi jobbat med en lösning.

Christoffer Andersson växlar alltså från att vara U17-tränare i klubben till att bli assisterande i A-laget.
– Jag har haft många bra tränare under min karriär. Däremot har jag inte så stor erfarenhet av att vara tränare. Nu har jag jobbat med ungdomar, en fantastisk roll. Nu ser jag väldigt mycket fram emot att ta nästa steg och jag är väldigt taggad.

Peo Ljung kom in i föreningen igen för några månader sedan. Plötsligt sitter han på ett podium på tredje våningen på Olympia och presenteras som nye huvudtränaren för A-laget.hif-tranare-2017
– Jag var äldre än Chrisse var när jag kom till HIF som en ung spelare en dag. Det här är en klubb som ger möjlighet att förverkliga drömmar. Det vi varit med om kan vi luta oss mot nu. Nu kommer vi ta hjälp av ungdomsavdelningen för att bygga ett nytt lag och det är inte första gången det händer i HIF, säger Ljung.

Christoffer Andersson fortsätter:
– Det är väldigt få tränare som klarar av att sköta alla bitar själv och i nästan alla fall handlar det om ett teamwork. Man måste ta hjälp av folk omkring dig och jobba tillsammans. Det är också vår målsättning nu. Det gäller också att ha en spelartrupp som är villiga att lägga ner energin, säger Andersson.

Vilken typ av fotboll blir det på Olympia nästa säsong då? Den frågan är lite tidig att besvara, anser Ljung.
– Det togs kontakt den här veckan och först i morgon ska vi börja titta på truppen och vilka spelare vi har. I grunden har vi en samsyn på saker och ting, men vi har mycket att bena ut med allt från trupp till organisation, säger Ljung och fortsätter:
– Vi vill ha en initiativrik och offensiv fotboll. Men man måste ha ett försvarsspel som är bra nog, inte minst för att pressa fram misstag hos motståndarna. Vi får vänta och se vad det blir för spelsystem och så vidare.

Både Peo Ljung och Christoffer Andersson svarade ja direkt när frågan från klubbledningen kom.
– Det var en självklarhet för mig som varit här så länge, menar Ljung.
– Det var inget att fundera så länge på, för vill man ha min hjälp så var det ett klockrent ja från mig, säger Andersson.

Klubbdirektör Mats-Ola Schulze om vilka ekonomiska ramar de ansvariga för A-laget har att röra sig med:
– Vi kan säga så här… HIF har en tuff framtid sig. Vi har rätt bra uppfattning om hur det ser ut. Vi kommer ta många tuffa beslut närmaste veckorna, men också beslut som vi om fyra år ska vara nöjda med. Det blir ett hårt jobb att ta tillbaka HIF där vi hör hemma, men jag har aldrig varit mer övertygad att vi kan klara det nu när vi har de här gentlemännen. Det kommer också bli en rolig resa. Vi har Olympia här ute, det är en mötesplats där vi ska se elitfotboll igen.

Vad som händer med till exempel Tobias Tuvesson med flera kring den förra staben är ännu oklart. En presskonferens är planerad till klockan 17.30.

2004 tog Peo Ljung sitt första tränaruppdrag – i Torns IF. Därefter blev det Helsingborgs Södra i division 2 2005-2006.
2012 kom han till Örebro som han var med och förde upp i allsvenskan. Han fick dock lämna 2014. Han gick till Gais men fick lämna året efter.
Under våren 2016 jobbade han med U-avdelningen i ÄFF och i somras tog han steget över till HIF där han blev individuell spelarutvecklare.

Som spelare hämtades Christoffer Andersson från Nybro och slog snart igenom i A-laget och var med och vann SM-guld 1999.
2004 tog han steget till Norge och Lilleström, 2006 gick han till Hannover och 2007 var han tillbaka i HIF under ledning av Stuart Baxter.
Inför 2015 fick han inte förlängt av nye managern Henrik Larsson och det blev en säsong i Halmstad.
Christoffer Andersson slog i år rekordet som meste allsvenska spelare i HIF. Som tränare har han i år framgångsrikt haft ansvar för HIF:s U17-lag men hoppade in i ett skadedrabbat HIF under våren och passade då på att slå rekordet.

Klockan 8 på måndagsmorgonen kommer man ha ett möte med alla ledare från den gångna säsongen. Klockan 10 är det dags för de nya tränarna att träffa spelargruppen.

Läs ”Dencker tänker” i annan artikel under kvällen.

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *