266 röstberättigade medlemmar slöt upp till HIF:s årsmöte på Sundspärlan på torsdagskvällen. Claes Ohlsson avtackades för fem år på ordförandeposten.
– Det har tidvis varit jobbigt, men jag har blivit rik på upplevelser. Det har varit fantastiskt roligt.

Foto: Torbjörn Dencker

Foto: Torbjörn Dencker

Det blev en lång dragning av ekonomin – resultat och budget – av Claes Ohlsson som framöver kommer hålla i ordförandeklubban i Eskilsminne IF och i Skånska fotbollförbundet.
Han pratade under sitt slutanförande också om jämställdhet och mångfald.
– På sikt ska HIF öppna verksamheten för tjejer. Det spelar ingen roll om det tar tid, utan att det sker. HIF ska vara könsneutralt i sin verksamhet.

HIF ÅrsmöteDet blev osedvanligt många frågor i lokalen och anledningen är Sportfive och avtalet med det franskägda bolaget som tar över säljorganisationen.
– Vi måste nå nya marknader och kunder som vi inte når i dag. Vi skrev på tio år och det är så de jobbar, eftersom att de oftast går i förlust de första fyra-fem åren. Vad jag vet har ingen klubb avbrutit avtalet i förtid. I Tyskland har det fungerat bra för klubbar som jobbar med Sportfive, även om det inte finns några garantier för att det ska fungera här, sa Claes Ohlsson och fortsatte:
– Det ska betonas att vi som klubb äger alla rättigheter och det är vi som tecknar alla avtal med partners. Vi har full insyn i all prissättning och koncept som erbjuds kunderna.

David Brodetzsky, som ni möter i en längre intervju på Alltid Fullsatt i dagarna, presenterades inför medlemmarna. Den nye klubbdirektören förklarade att han är stolt över att få möjligheten att leda HIF.
– Det är en fantastisk fotbollsklubb med stolt tradition. Jag tror och hoppas att mina egenskaper som ledare kan bidra att ge HIF möjlighet att utvecklas på bästa sätt. Att vinna på plan är viktigt och därför är det stort att ha Henrik Larsson med oss. Han och laget behöver tålamod. Mycket av snacket på stan förra säsongen handlade inte om fotboll utan om trygghet, organisation och ekonomi. Jag vill att snacket ska handla om fotboll, sa den nye klubbdirektören.

Små reserver och lika små marginaler är innebörden i budgeten. Mariga-pengarna är inget man räknar med, däremot är Porcellispengarna något man vill räkna in.
HIF balanserar på en tunn budgettråd där det vill till att publiken inte se Olympia som en byggarbetsplats och där spelarna levererar så bra att de säljs vidare. Klart är att HIF behöver transferintäkter för att nå åtminstone nollresultat. I budgeten för 2015 förväntas klubben sälja spelare för nära åtta miljoner kronor.

Lowe Ohlander, Jon Birkfeldt och Felix Bindelöf tog emot priser som de talanger de är på årsmötet. Foto: Torbjörn Dencker

Love Ohlander, Jon Birkfeldt och Felix Bindelöv tog emot priser som de talanger de är på årsmötet. Foto: Torbjörn Dencker

31, 8 miljoner kronor. Så mycket ska HIF dra in i sponsorintäkter den här säsongen och den avgående ordföranden kunde nästan garantera den siffran beroende på det nyligen ingående avtalet med Sportfive.

Mångårige revisorn Willard Möller konstaterade att marginalerna är små. Det ska inte mycket till för att siffran längst ner ska stå i röda siffror.
– Skulle vi äta upp kapitalet blir 2016 ännu viktigare, konstaterade Claes Ohlsson. Under nästa år kommer  TV-intäkterna öka med ungefär två miljoner kronor med det nya avtalet. Det blir också viktigt med kontrakten i spelartruppen där några kontrakt går ut 2015 och halvårsskiftet 2016. 

Ett faktum som också diskuterades var beslutet i FIFA om förbudet om tredjepartsägande av spelare. Claes Ohlsson har själv drivit frågan med förbundet. 
– Kan vi komma fram till ett förslag som vi och svensk fotboll tycker är ok, så frågar vi inte FIFA. Då blir det en diskussion mellan Svenska Fotbollförbundet och FIFA. En enskild klubb kan inte sitta i den diskussionen.  

Efter ett längre föredrag av Berth Lindén om talangutveckling landade ämnet i den egna akademin där avgående ordföranden konstaterade krasst:
– Vi investerar 2,2 miljoner för varje spelare som går vis akademi upp till A-laget. Det kostar lika mycket att köpa in en talang i 17-18-årsåldern. I praktiken kan vi lägga ner akademin för att köpa talanger. Det hade varit säkrare, men då tappar vi själen i föreningen. Själen sitter i ungdomsverksamheten med alla föräldrar och unga. Men vi måste bli bättre på akademin, får vi upp en till två spelare från den egna verksamheten varje år är det riktigt bra. Vi måste skärpa till kraven och bli tydligare.  

Foto: Torbjörn Dencker

Foto: Torbjörn Dencker

Henrik Larsson rev förstås av applåder när han intog scenen på Sundspärlan och svaret på frågan vad manager innebar kom snabbt:
– Att man är chef, sa han och utvecklade:
– Som tränare är du ansvarig på planen och har oftast en sportchef som sköter den andra delen. Nu är tanken att jag ska göra det också. Jag har god hjälp av Robin Lundgren och andra, sa han och hintade att det jobbas på spännande saker som inte gick att delge för tillfället.
– Största skillnaden är att du som manager är ansvarig för organisationen. Vi har strukturerat om. På akademisidan har vi fått in Erik Edman och Sven Andersson som är ytterst lämpade för att förbereda våra talanger tills de ska upp i A-laget.

"Jag sålde Henrik Larsson till Feyenoord. Men det ville jag egentligen inte", sa Ingvar Wenehed när talade på scen i samband med utdelandet av sin fond. Efteråt fångade Alltid Fullsatt Henrik Larsson och Ingvar Wenehed på en unik bild. Foto: Torbjörn Dencker

”Jag sålde Henrik Larsson till Feyenoord. Men det ville jag egentligen inte”, sa Ingvar Wenehed när den legendariske HIF-ordföranden talade på scen i samband med utdelandet av sin fond. Efteråt fångade Alltid Fullsatt Henrik Larsson och Ingvar Wenehed på en unik bild. Foto: Torbjörn Dencker

Henrik Larsson fortsatte att beskriva sin trupp:
– Det är spännande att komma till ny grupp och alltid lite nervöst. Det är några som man känner bättre än andra. Vi har haft ett bra träningsläger i Portugal där de visade tålamod med dåliga planer i inledningen. Det är en bra grupp att arbeta med som som verkligen gett hundra procent i stort sett alla träningarna. Det är ett par träningar som vi inte är nöjda med och det var inte spelarna själva heller. Inledningen har varit mycket bra med bra resultat i träningsmatcherna. Vi åkte ur cupen och det är vi inte nöjda med, men det är en del av fotbollen. Du kan inte vinna allt. Vi har också haft oflyt med skador, sa Henrik Larsson och konstaterade:
– Det ska bli skönt att det snart sätter igång. Vi har genrep på lördag mot Värnamo borta. Vi har en del spelare som är på landslag; Jere Uronen med Finland. Lalaewele Atakora med Togo och Calle Johansson med det nya U21-landslaget. Men det ger också em chans till de nya spelarna som kommer in att visa att de ska vara med och spela.

Målsättningen?
– Vi har budgeterat med en sjätteplats. Med talangen, kunskapen och erfarenheten i truppen så blir det ett spännande år. Det är mycket talang i laget och jag hoppas och förväntar mig att någon eller några i kollektivet tar nästa kliv som krävs för att ta nästa steg. Man kan inte bara vara nöjd med allsvenskan. Jag sa från dag ett att jag vill ha hungriga spelare och som vill något med sin fotboll. Man måste sikta längre. Att göra den resan, är väl värd det. Det kan jag lova.

I fredagsintervjun här på Alltid Fullsatt möter ni nye HIF-ordföranden Sten-Åke Tjärnlund.

torbjorn_dencker

 

 

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Köp Alltid Fullsatts medlemskort i dag!

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *