Säsongen 2016 är över för StansÖstraHjältar. Torsk i sista matchen mot ett bättre Glumslöv. 3-0 var inte mycket att snacka om och med perspektiv kan vi summera: Östra är ett stabilt Div 4 lag, vi blir 6:a i tabellen, vi har 5 lag framför oss och 6 lag bakom oss.
Vi har inte över 22 omgångar klarat av och mäta oss med de bästa, men vi har samtidigt varit rätt mycket bättre än de sämre lagen. Precis som alla andra div 4-lag prioriterar spelarna allt annat än fotboll under året. Extra jobb, flyttbestyr, semesterresor, ”skolarbete”, studentfester, kalas, bröllop, familjehändelser… listan kan göras hur lång som helst. Addera dessutom självbilder och ungdomsegoism som är helt uppåt väggarna så har du en härlig mix av sorg, glädje, uppgivenhet, stolthet allt samlat under en säsong småklubbsfotboll.

hbg-ostra-laget

Låter som jag bölar nu, men det är inte tänkt som ”bölande” utan bara en korrekt beskrivning av hur man som ledare känner sig i Div 4. Har jag varit 100% felfri under året (som svar på ungdomlig retorik – Ja men DU DÅ)? Nej, jag är inte felfri. Jag har brusat upp när jag borde varit kallare, jag har haft fel/dålig/ingen alls kommunikation med vissa spelare, jag har fattat taktiskt sämre beslut. Jag kan sannerligen göra 2017 bättre än 2016. Vi har under året tappat åtta spelare varav sex st har slutat för att de inte accepterat att de är en del av någonting större. Att regelverket gäller ALLA, även dem.

Regelverket har varit enkelt:
* Spelare betalar medlemsavgiften.
* Spelare uppför sig och respekterar sina medspelare/ledare/motståndare/domare (å där ingår att tacka efter matchen)
* Spelare ska arbeta hårt för varandra. 1:a frågan är alltid:-Vad kan JAG göra för laget.
* Spelare meddelar om man inte kan deltaga i match eller träning (man uteblir inte bara)
* Ställer upp 2 gånger per år  i föreningsaktiviteter (1 på våren och 1 på hösten)

I höst har vi haft en harmoni i gruppen som är skönt mysig. De 16 spelarna som är kvar väljer aktivt att vara där och det ger energi till alla inblandade och framtidskänsla som är positiv.

Jag, Jeppe och Andreas har följt vår övertygelse att ”Laget är större än Jaget” och det är vi stolta över, vi har fått föreningens mandat att driva ”tillsammans” under hela säsongen. Med alla de aspekterna ska vi vara häftigt nöjda över vår prestation säsongen 2016. Nu blickar vi framåt och planeringen är klar för post-season 2016 och pre-season 2017. Vi tar ett break och återsamlas 15 nov, kör under amatörfönstret, spelar Saluten och 17 januari börjar vi resan mot säsong 2017. Nya tag, nya insatser.

Div 4 kommande säsong kommer bli häftig om inte Skåneboll fullkomligt havererar i serieindelningen. Billesholm GIF och Ramlösa vinner sina serier, Grattis… Kullavägen, Fortuna och Åstorp kvalar, Vejby IF och Klippan kommer ner från 3:an… Borgar för häftiga fighter 2017.

Div 2 har också potential att bli ett lokalt getingbo. Eskilsminne har fortfarande teoretiskt hugg på kval uppåt och Högaborg / HIF Akademi ska klara kontraktet, men annars blir div 2 kortsiktigt häftigt. Spetsen i Helsingborgsfotbollen blir mellanmjölk och avståndet till toppfotboll blir längre, men derbyna kommer sjukt roligt att beskåda.

hiffansen-hif-hammarby

Addera då att HelsingborgsFotbollens Flaggskepp HIF tar in vatten med ökande kraft och risken finns att närmsta Elitverksamhet blir 65 km söderut……..
Gällande HIF så fanns det oerhört mycket övrigt att önska i fredagskväll på Olympia. Man kan se ångesten i varje moment, varje bollbehandling, varje passning. Får inte uppfattningen när jag tittar att det är brist på attityd eller inställning, men de tekniska bristerna avslöjar massor om atmosfären i Skånes Stolthet hösten 2016. Första 30 min var det (från bägge lagen) en bedrövlig tillställning med ”turnovers” i parti å minut, inget ordnat spel utan hafs å tjafs som påminde om en krigarmatch i de lägre divisionerna. Kände sjuk besvikelse i halvlek då underhållningsvärdet var nära noll… 2:a något bättre och slutforceringen var som vanligt bättre, men Hammarbys målvakt halkade inte i avgörande läge utan förlusten var ett faktum…
Landslagsuppehållet kommer lägligt, samla kraft, skapa en tro och ta de poäng som behövs för att spela Allsvensk fotboll på Olympia 2017. Forza HIF…

HIF utanför fotbollsplan verkar däremot under Mats-Ola Schultzes energirika ledning vara jävligt på. Optimistisk, positiv, ärlig är ord som beskriver mina möten med MOS. Hans ambition att engagera Helsingborg ser jag som häftigt och behövligt. Att bjuda in och presentera seriesegrare på innerplan var genialt. Att synas och verka i Helsingborgsfotbollen är viktigt och relevant. Bra Mats-Ola med kollegor. Satt efter matchen i fredags och surrade med Micke Martinsson, Peter Krantz m.fl och vi var överens om att drömmen hade varit att framtidens HIF består av lokalt förankrade spelare kryddat med inhyrda kvalitetsspelare (legoknektar). För att vi ska nå dit måste förtroende och chanser ges till egna produkter samtidigt som kapitalet öka då legoknektarna måste vara stjärnspelare å med Mats-Ola som sheriff kanske den resan blir kortare än vi idag känner och tror.

HIF för mig är större än Divisionstillhörighet. För mig är föreningen viktig oavsett om det tillfälligt är sämre prestationer på fotbollsplan. Jag vill självklart att HIF ska vinna alla matcher de spelar men jag tänker inte lägga ner engagemanget när det går sämre. Jag hävdar att det är min rätt som engagerad medlem att tycka till när jag upplever att föreningen gör uppenbara fel (tuff kärlek är också kärlek). Hur föreningens representanter förhåller sig till media tycker jag är fel och det har jag uttryckt utan att kräva avgångar till höger och vänster, likväl som jag i texten ovan uttrycker när jag upplever att någonting är bra. Engagemang är grunden för all framgång, alltid utan undantag. Olika åsikter driver utveckling, alltid utan undantag. HIF engagerar och det ger mig hopp om en blomstrande, framgångsrik framtid om än att det just nu ser ”utvecklingsbart” ut på fotbollsplan.

Nu ska jag åka till Puerto Banus å spela golf med Ex-MFFare Jonas och fotbollstråkningarna kommer bli milda då även Sveriges just nu största mest välmående förening också vill att Helsingborgs IF spelar Allsvensk Fotboll 2017.

Fotbollshälsningar
Ingemar Q

ingemar_queckfeldt

Twitter: IngemarQ
Instagram: Ingemar Q

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *