När det skakar i omvärlden är receptet för lugn och harmoni ofta rutiner, att upprepa givna mönster som man känner igen och känner sig trygg i. När jag om kvällarna tittar på nyheterna blir jag emellanåt mörkrädd å tänker: -Va e de för värld mina barn växer upp i? Rapporteringen är naturligtvis klick-jagande och rubriksättarna vrider sig för att toppa varandras överdrifter. Journalister försöker medvetet tolka uttalande och resonemang till något det inte är och till slut har man som läsare/Tv-tittare ingen aning vilket medför tvivel och skepsism.  Källkritik är och kommer förbli det absolut viktigaste framöver, den saken är klar.

Fotbollsträning för mig är rutiner som ger lugn å harmoni och sedan 17 november har jag fått nöjet att jobba med en ny grupp sköna individer som tillsammans ska bilda Helsingborg Östra IF 2016. Vi har haft öppna träningar där alla som velat har kunnat vara med. Vissa träningar har vi varit 28-29 spelare och jag tillsammans med Jeppe Nilsson och Andreas ”Knuda” Persson har försökt skapa engagerade träningar utan att ”styra upp” det för mycket utan det har varit spelformer av olika slag.

När vi den 19 januari drar igång kommer vi vara 20 spelare och 2 målvakter i truppen och utmaningen kommer självklart vara att få gruppen till att förstå skillnaden på att ”tjonga” och spela rakt och enkelt med fart. Den individuella skickligheten med boll är hög på de flesta fötter och kan vi kombinera det med ödmjuka löpningar och ”bröst-fram / haka-upp” attityd så kan 2016 bli riktigt roligt å andra sidan blir vi bekväma med felsökar/bölar-attityd då kan det gå KäppRätt åt helvete…. Jag ser framemot säsongen 2016 med tillförsikt och kommer naturligtvis aldrig vika ifrån ambitionen att vilja vinna alla matcher mitt lag spelar (å jag fattar att vi inte kommer vinna ALLA matcher men viljan ska vara där).

I Helsingborgs IF är det förhållandevis lugnt, kanske naturligt….. När plånboken är tunn får man vänta till kapitalstarka föreningar valt färdigt och när det trattas ner finns alternativen för Henriks trupp. 2 Falkenbergslirare är klara + en keeper som senast passande nog lirade i FC Santa Claus. Den annars märkligaste värvningen är Bankman? Eidevall…. Missförstå mig rätt… Jag har fullt förtroende för Henrik Larsson och anser han att Jonas Eidevall gör föreningen bättre då köper jag det men när en fotbollstränare anställs för att hjälpa till med bank & juridik samtidigt som han ska ev. driva träningar med heltidsarbetande fotbollsspelare blir det naturligtvis sjukt spännande. Jag kommer hänga kvar vid hashtag ”InHenrikWeTrust” ett tag till …..

Gick förbi Olympia i veckan och såg med glädje hur Västra läktaren monteras ned (å gula boden är väck) å jag är tacksam att jag får vara med när Sveriges modernaste och häftigaste arena byggs i min stad för mitt fotbollslag… Kommer bli skönt häftigt å jag hoppas innerligt att jag kan vara på plats på invigningen 2017. Tack Helsingborg Stad !!!!

En sista grej kring HIF gäller spelarförsäljningar.. Emil Kraft belånades upp över öronen vilket gav föreningen småsmulor när han lämnade, nu verkar dealen med Simovic och Uronen vara likadant. Vi som intresserar oss för HIF kan väl lova varandra att framöver göra allt som står i vår makt för att hindra människor som Ohlsson / Myllenberg att fullkomligt rasera vår förening. Fattas bara att det kommer fram att ovan pojkar har ekonomisk vinning av uppgörelsen, dvs att de själva är en del av det ”externa kapitalet”. Jag har inget belägg för detta, jag har inga bevis, det är ren spekulation men i en konspiratorisk värld vore det inte helt otänkbart att ”firmatecknaren” tar betalt för en uppgörelse som uppenbart bara har en vinnare.

SvFF gick nyligen ut med beskedet att barn 12 år och nedåt ska från 2017 inte spela resultatmatcher. Initialt kändes det som om en lallande skrivbordsprodukt som valdes sist på gympan hade fått fritt spelrum på förbundets kansli men efter att jag läst på och tagit reda på vad det egentligen handlade om känns det självklart. Min dotter, 9år, spelar en match, det blir förlust 2-1 eller vinst 5-2 och 29 sekunder efter matchens slut frågar hon om vi kan köpa glass, om hon kan få leka med kompisen, om hon får en ny häst och varför min bil e svart å inte gul…. I hennes fall är en ev. serie helt ointressant och meningslös. När hon däremot ska spela EskilsCupen är det självklart att det ska registreras resultat, det ska koras en vinnare och det bästa med pedagogiska EskilsCupen är att det finns slutspel för alla och då är problemet löst. Vinnarhetsen är inte barnens utan det är ledare och föräldrars så egentligen är detta inte ett barnproblem utan ett vuxenproblem. SvFF har alltså varit tvungen att agera för att vuxna människor inte klarat av det barnen utan större problem fixat sedan jag spelade ungdomsfotboll på 80-talet. Vi räknar vid matchtillfället men vi står över resultatrapporteringen till barnen fyllt 13 år, låter utmärkt i mina öron. Bra SvFF…

Vad som däremot är bedrövligt med diverse förbund är deras översitterimentalitet. Vi har redan avverkat hånet mot Borstahusen och deras turnering NightCap. Föreningen fick alltså inte bestämma själv vilka lag som skulle vara med utan individerna på Skåneboll hänvisade till en paragraf som de hittat i sin egen regelbok, en regelbok som vi andra som ÄR fotbollsskåne är helt ointresserad av. Nyligen gjorde VästraGötaland en Skåneboll dvs hindrade en väl fungerande inomhusturnering med motivering: Regelverket…. Ni byråkratlirare, ett tips på vägen. Inomhusfotboll kan vara ploj, inomhusfotboll är ett enkelt sätt för föreningar att tjäna lite pengar samtidigt som aktiva kan få lira lite fotboll under lättsamma former. Kontrollerad spontanfotboll helt enkelt. Det finns en anledning till att antalet registrerade fotbollsspelare blir färre å färre i åldern 16 å uppåt å en av anledningarna är Ni byråkrater. Jag hade velat se inomhusturneringar med kompisgäng, inomhusturneringar med filtboll å överliggare, jag hade velat att 3 månader på året så kör vi skön fotboll med mångfald i regelverket. De föreningar som vill administrera Futsal-turneringar gör det, någon vill köra Five-a-side å någon vill köra kompisgäng… Va fan spelar det för roll? Finns inga förbund som borde få äga rätten för ideella föreningar att anordna turneringar som lockar barn/ungdomar/vuxna till rörelse, glädje och gemenskap.

Avslutningsvis vill jag nämna min upplevelse från Tipsforums Fotbollsresa i London för ett par veckor sedan. Vi är 4 lirare (Micke Larsson, Andreas Gunnarsson, Jeppe Nilsson och jag själv) som kört ett ”framgångsrikt” tippande sedan 2003. Vi har rest å tittat på fotboll i Barcelona, Glasgow, Manchester å Paris och nu var det London. Vi bodde flott i området kring Hyde Park, Lancaster Gate och på lördagen åkte vi till Griffin Park och såg Brentford-Nottingham i League Championship. Brentford vann med 2-1 med segermål i 92:a.. Sjuk glädje på läktaren för de 11.000 åskådarna. Matchen var klassisk Championship, mycket felpass, härligt närkampsspel och Rock’N’Roll fotboll från box till box. På söndagen åkte vi till Norra London, till White Hart Lane å beskådade Tottenham-West Ham i ett känslomässigt derby. På pubarna runt WhiteHartLane var det ett skönt tryck med sång å öldrickande som bara engelsmän kan. Kul detalj för oss var när vi pratade med SpursFans å vi berättade att vi var från Sverige så sken dom upp å sa: Ibrahimovic och …. Henrik Larsson… Larssons Celtic & United-spelande har gett respekt hos engelsmännen å det var många som hoppades att han inom kort skulle jobba som Coach/manager i PremierLeague………  Matchen var en uppvisning av Tottenham, de vann 4-1 och spelade skjortan av Denckers WestHam, Harry Kane gjorde 2 klassmål å sången på läktaren var fantastisk. Suverän upplevelse..

Nästa resa för Tipsforum blir förmodligen Hamburg där vi ska försöka kombinera Bundesliga matcher i fotboll & Handboll på Imtech och O2 arena…. Time will tell…

I dag 9 december och Julen står för dörren, ser framemot allt som julen bjuder på inklusive massor av Premier League, hockey i Lindab Arena och Nyårssaluten i Helsingborgs Arena.. Var rädda om varandra och kom ihåg: Behandla andra såsom Ni själva vill bli behandlade…

 

ingemar_queckfeldt

// IngemarQ

På Twitter @ingemarQ

Instagram @ingemarq

 

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *