I samma stund som beskedet kom från Claes Ohlsson om att lämnar uppdraget som styrelseordförande i HIF startade också spekulationerna om hans efterträdare.
Valberedningen i HIF har varit förvarnade och har inte suttit med armarna i kors. Det finns idag ett par kandidater till posten, enligt valberedningens ordförande Mats Kullenberg.
– Vi har ju fört 
en dialog med Claes en tid där detta har varit en möjlig utgång. Samtidigt har vi jobbat med olika alternativ. Att han inte ställer om för omval är helt och hållet hans eget beslut.
Hur går arbetet med att hitta en ersättare?
– Enda sedan medlemsmötet den 21 augusti har vi jobbat med olika möjligheter för att inte stå handfallna. Vi för just nu en dialog med ett par kandidater. Dessa måste ges tid att sätta sig in i verksamheten och situationen HIF befinner sig i.

Mats Kullenberg. Foto: Dreamwork

Mats Kullenberg. Foto: Dreamwork

Mats Kullenberg väljer att inte kommentera något namn eller hur många som är kvinnor eller män bland kandidaterna. Det han kan säga är vad som krävs av den nye ordföranden.
– Vår uppfattning är att det måste vara en kommunikativ ledare som har bra förståelse för föreningslivet. Det största bekymret med uppdraget är att det är tidskrävande. Man kan säga vad man vill om Claes, men h-vete vad han har slitit. Uppdraget kräver en stor arbetsinsats där du får lägga ner ett par dagar i veckan samtidigt som du inte är avlönad för det du gör. Det är den största begränsningen när vi ska ta ut kandidater, säger Kullenberg och fortsätter:
– Där HIF befinner sig nu, med ny sportslig ledning och en ny marknadssida är det ju inte precis ”Hej och välkommen till dukat bord”. Den nya ordföranden ska sätta sig in i ett helt nytt sätt att jobba.

Hur viktigt är den lokala förankringen? 
– Jag kan säga att det inte har varit många som kommer utanför vårt område bland de namn som lagts fram genom åren. Ingvar Wenehed kom från Malmö, men i övrigt är det företrädelsevis helsingborgska namn. Jag vill betona att kandidaterna vi jobbar med kommer efter förslag från medlemmarna. I det sammanhanget vill jag säga att det är fler som hör av sig när det går dåligt än när det går bra eller när det kommer till att föreslå namn på ordföranden. Men det kanske strömmar in kandidater via medlemssidan nu efter att Claes gått ut och berättat att han slutar.
Valberedningen kan liknas vid föreningens katalysator. Förslagen kommer från medlemmarna och när valberedningen träffat och jobbat fram en finalist så går frågan tillbaka till medlemmarna.
– Tre veckor före årsmötet ska vi ha förankrat det hos Kärnan, HIF Vännerna, organisationen och övriga i styrelsen. När vi väl är på årsmötet ska det inte vara några problem utan mer som en walk in the park, säger Mats Kullenberg.

Är du själv intresserad av uppdraget?
 Jag är helt övertygad om att det finns de i den här stan som kommer göra det bättre än vad jag skulle göra. Dessutom har jag inte tiden som krävs. Min fru skulle heller inte gilla att jag gjorde det ur säkerhetsaspekten, säger Mats Kullenberg och syftar på de hot som bland andra Paul Myllenberg och Sten-Inge Fredin utsatts för.
 
Mats Kullenberg driver rekryteringsbolaget Dreamwork där han på hemsidan kallar sig för ”lagkapten”. Det är samma företag som står för rekryteringen av klubbdirektör i HIF. Hur går det ihop?
– Det är viktigt att veta att Dreamwork inte tar något betalt för det arbetet. Vi tjänar inga pengar utan gör detta som en schyst deal för HIF och för att hjärtat finns i föreningen. Fördelen att vi gör arbetet är att vi har en otrolig insikt i kunden i fråga. När det kommer till klubbdirekör så vet vi vad som krävs, säger Mats Kullenberg som inte själv är med i rekryteringsarbetet.
När det gäller styrelsen och valberedningen i HIF utgår inte heller något arvode och det kan vara en besvärande omständighet för de kandidater som ser hur timmarna försvinner i väg med uppdraget.
Rekryteringen av klubbdirektör är arbetet inne i sin slutfas. Något namn kommer dock inte presenteras förrän någon eller några veckor in på det nya året.
– Jag tror att vår kära ordförande var väl optimistisk när han sa att det skulle vara klart på den här sidan årsskiftet. Rekryteringen av klubbdirektören är superviktig. När det är många inblandade med upptagna kalendrar är det svårt att få till mötestider. Stora delar av styrelsen vill också träffa kandidaterna vi plockat fram.
Mats Kullenbergs haft haft uppdraget som valberedningens ordförande i snart sju år. Men nu är det slut.
– Jag har beslutat mig för att det här blir sista året.
Varför?
– Alla andra avgår ju ha ha. Jag tror att det är dags att förnya även på den positionen.
Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se
Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *