4358891

Det har knappats undgått något att på lördag eftermiddag är det dags för Harlyckanderby igen! Efter att Eskilsminne ifjol spelade i division 1 så är man nu återigen i samma serie som sin Harlyckan-broder Högaborgs BK. Derbyt sammanfaller med återkomst och lite av en ny-invigning av ny gräsmatta på Harlyckan, vilket hållit både Högaborg och Eskilsminne borta från Harlyckan i matchspel sedan i höstas.

Matthias Holenstein Högaborgs skyttekung

Matthias Holenstein Högaborgs skyttekung

 En som kanske ser framemot mötet litet extra är Högaborgs skyttekung Mathias Holenstein – ifjol ratade av Eskilsminne på grund av disciplinära skäl efter flera säsonger i klubben som denna vintern hamnade på andra sidan korridoren i Högaborg.

– Det ska bli extremt roligt att spela den här matchen och jag har sett fram emot det väldigt länge. Klart där är revanschlusta med i bilden att visa Eskilsminne, men framförallt så vill jag vinna Harlyckan-derbyt då Högaborg inte har gjort det tidigare i division 2 och samtidigt hänga på i toppen, säger Holenstein hoppfullt inför derbyt.

Holensteins radarpartner i Eskilsminne ifjol och vän utanför planen är skyttekungen Emil Åberg, han har inte lika starka känslor inför den här typen av derby, åtminstone inte ännu.

– Det är inte så mycket tankar egentligen, inte något som skiljer sig gentemot någon annan match. Brukar inte tänka på matchen till helgen redan nu,  utan lägger allt fokus på matchen efter fredagens träning, konstaterar Brösarps stolthet Emil Åberg som förklarar scenförändringen i Eskilsminne de senaste matcherna när poängen ramlat in i jämn takt jämfört med säsongsinledningen med tre raka förluster.

–  Skillnaden är inte jättestor tycker jag, vi har lagt ett litet större fokus på försvarsspelet möjligtvis. Annars har det egentligen känts bra från start förutom att vi inte lyckades ta poäng de tre första matcherna, men vi har hela tiden haft en bra känsla i truppen och bra träningar.

Vi minns alla Johan Stolts numera klassiska citat om att han behövde ett miljöombyte och flyttade två meter från Högaborg till Eskilsminne på Harlyckan för något år sedan. Holenstein gick andra hållet och beskriver skillnaderna mellan de två randiga lagen så här.

– Den största skillnaden är nog att i Högaborg finns det inga grupperingar inom gruppen på samma sätt som i Eskilsminne och sen är där lite mer attityd och karaktär på spelare samt ledare. Vilket passar mig väldigt bra, konstaterar Mathias Holenstein, en annan gammal vän och lagkamrat som Matte nog kommer stå öga mot öga med på planen på lördag är Eskils mittbacksgeneral Marcus Andersson.

– Det ska bli skoj att möta ”Mange” igen! Sist vi möttes spelade jag i Eskilsminne och han i Högaborg så det svänger snabbt, säger Holenstein med ett leende.

Emil Åberg Eskilsminnes skyttekung

Emil Åberg Eskilsminnes skyttekung

Det har under försäsongen och våren haussats ganska så bra mellan Åberg och Holenstein i sociala medier om en intern kamp om skytteligan. Inför lördagen står Åberg på 6 mål och Holenstein på 5 mål, så vem tar då hem kampen i derbyt mellan de båda skyttekungarna?

– Haha den får Emil gärna vinna på lördag så länge vi vinner matchen. Vi ligger på 5 mål var nu (Åberg står på 6 mål red. notis) och vi har såklart ett litet vad om det, säger Holenstein finurligt men vägrar avslöja vad vadet innebär.

– Haha, det är nog mer Matte som försöker trigga igång sig själv nu på äldre dagar med detta vadet. För mig personligen får han gärna göra mer mål än mig, jag önskar honom all lycka. I de bästa av världar hade vi varit anfallspartners och haft denna kampen internt i laget med varandra istället för som nu mot varandra men nu är det som det är, säger Åberg som ifjol gjorde stor succé och många mål i division 1 men inte har någon speciell målsättningen med sin egna insats detta året.

–  Målsättning med säsongen har jag ingen speciell. Såklart har jag vissa tankar om hur jag vill att saker och ting ska gå och vad jag vill men det är mer ur ett längre perspektiv, rent kortsiktigt så försöker jag göra det som är bra för laget, då blir det bra för mig också i slutändan. Och blir det inga mål för dagen, nej då får man bidra med annat. Inte så märkvärdigt, säger en mogen Emil Åberg som inte jagar målen.

Slutligen då hur slutar matchen och vilken matchbild förväntar sig de båda skyttekungarna i Harlyckanderbyt på lördag?

– Nu har jag riktigt dålig koll på Högaborg, men det kommer såklart inte spela så stor roll hur det har gått tidigare för lagen då det handlar mycket om vem det är som vill vinna mest för dagen  i denna typ av derbyn. Båda lagen är inne i ett bra flow så det kommer givetvis bli fantastiskt kul på lördag. Genom att göra det vi har gjort på slutet i serien, jobba stenhårt i 90 min för varandra, minimera lägena för Högaborg att göra mål på oss och sen kommer där alltid att komma chanser, och då gäller det att jag gör mitt jobb, målar Åberg poetiskt upp inför derbyt där han gärna blir derbyhjälte och konung över Harlyckan fortsatt. Hans kompis i Högaborg håller såklart inte med.

-Jag tror vi kommer få se en hel del tuffa närkamper och vi måste se upp med Eskils omställningsspel. Men vi måste också våga spela vårt spel för när vi får det att funka är vi bra, kanske lite rakare än vanligt bara på lördag. Sen får vi se hur långt det räcker, men det har sett väldigt bra ut hela veckan på träningarna och alla är laddade. Eskilsminne är favoriter helt klart i mina ögon med tanke på deras trupp och målsättning, så vi får slå i underläge, avslutar Holenstein och firar av ett patenterat garv.

Två skyttekungar som är värda sin vikt i guld för respektive lag och där oddsen är låga på att någon utav dem står som matchhjälte på lördag eftermiddag. För Eskilsminnes del handlar det om att fortsätta på sin inslagna väg som gett segrar och poäng de senaste omgångarna och för Högaborg gäller det att studsa tillbaka på banan igen efter att ha tappat lite kontakt med topplagen. För faktum är att vinnaren på lördag blandar sig i toppstriden på allvar, medans förloraren börjar tappa lite mark i kampen med toppduon. Det känns som det är mer öppet än på väldigt många år vilket lag som är bäst på Harlyckan just nu. Såväl Holenstein som Åberg är båda två stora vinnarskallar som oavsett hur ödmjuka man är ovan, självklart vill vinna till varje pris och gärna få sätta dit de avgörande målen på lördag.

Senaste derbyt på Harlyckan

Senaste derbyt på Harlyckan

 Det slår mig nu att jag glömde fråga dem båda skyttekungarna om de har koll på vem som blev hjälten när senaste Harlyckanderbyt spelades den 23 augusti 2014? På lördag får vi en ny derbykung och den gamle får abdikera.

 

niklas_hermansson

Tagged with →  
Share →

One Response to Skyttekungarna inför Slaget om Harlyckan: ”I den bästa av världar hade vi varit anfallspar i samma lag”

  1. Sven-Åke Tilly skriver:

    Mycket kul och intressant att läsa- inte alls långrandigt.
    Hoppas att Högaminne eller Eskilsborg vinner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *