CUPVINNARE. Stuart Baxter avslutade säsongen i Supersport med att vinna cupguld i Sydafrika. På bilden , från vänster: Sean Baxter, Max Rosén, Stuart och Lee Baxter. Foto: Lefty Shivambu/Gallo Images

CUPVINNARE. Stuart Baxter avslutade säsongen i Supersport med att vinna den sydafrikanska cupen (Nedbank Cup). På bilden , från vänster: Sean Baxter, Max Rosén, Stuart och Lee Baxter. Foto: Lefty Shivambu/Gallo Images

Stuart Baxter är hemma i strandbaden utanför Höganäs efter sina första fyra månader i sin nya sydafrikanska klubb Supersport. Alltid Fullsatt träffar tränaren samma dag som EM sparkar igång och den här gången kommer han följa det framför tv:n. Men vem håller han på av England eller Sverige?

Fredagsintervjun

Cecilia Baxter serverar oss var sin dubbel cappuccino på caféet där vi träffas. Ganska snart står det klart att kvaliteten inte når upp i den klass om man jämför med det lokala rosteriet dit paret Baxter brukar bege sig om söndagsmorgnarna hemma i Pretoria.

Det är vinter i Sydafrika vilket betyder att kvicksilvret pendlar mellan 6-20 grader. Därför blev inte kontrasten så stor när det bar hem för en liten semester till Sverige ett par veckor före midsommar.
När vi träffas är EM-premiären bara några timmar bort och vi börjar väl i den änden.
Stuart Baxter ser ett mycket öppnare EM än på länge.
– Jag tror till exempel inte att Tyskland kommer vara så dominerande som de varit tidigare. Jag tror England är mer homogent och inte så uppskruvat. Hur de klarar pressen är som vanligt en nyckelfråga. Spanien är inte så dominanta som de har varit. Om Frankrike klarar pressen så tror jag att de är starka och kan gå hela vägen. Jag tror att de har en bra trupp och kvalitet och organisation. De har alltid haft sociala problem i laget, men nu verkar det som att det är ett bra gäng. Kanske har de lite för lite erfarenhet om man ska se till att vinna ett EM. Italien… hur taktiskt sviniga kan de vara och kan de tråka ut oss och ta sig till semifinal? Om de kommer så långt har de bra spelare att slå vem som helst.

2006 var Stuart Baxter tränare och Andreas Granqvist mittback i HIF och spelade hem cupguldet på Råsunda. Nu är Granqvist en av nyckelspelarna i det svenska EM-laget. Foto: Linda Carlsson

2006 var Stuart Baxter tränare och Andreas Granqvist mittback i HIF och spelade hem cupguldet på Råsunda. Nu är Granqvist en av nyckelspelarna i det svenska EM-laget. Foto: Linda Carlsson

Och Sveriges hopp står till att slå Irland?
– Ja, det är en jättematch direkt. Jag tror att någon underdog, som Sverige eller Irland, kan sticka fingret i ögat på de andra. Om Sverige vinner mot Irland så är det upplagt för Sverige för man vet att Sverige är jätteduktiga på att slå ur underläge och det är klart att alla i Sverige, med media och fans, gör allt de kan för att skapa det underläget. Det är vi mot världen. Om de kommer en bit på vägen så får turneringen sitt eget lilla liv och då kan man inte räkna bort Sverige. För tar de sig vidare är de en väldigt stor dark horse. De kan j-klas mot vem som helst. Sveriges match mot Italien i sista gruppspelsmatchen är ett perfekt läge för Sverige och kan bli en mardröm för Italien.

Två dagar före vår sittning fick han ett sms från ett brittiskt nummer. Det var från Englands förbundskaptenen Roy Rodgson.
– Han verkar vara väldigt avslappnad. Jag textar inte mina tränarkollegor precis innan stora matcher men han verkar hantera det. Han är lugn och ser fram emot EM och det är ett bra tecken för England, för det brukar vara spänt och nervöst. Tröjan väger väldigt tung ibland när det går emot dem. Jag tror att de fått en tryggare grupp samtidigt som journalisterna inte skapat den hysteri som de brukar. Jag tror Roy har mått bra av det i sin förberedelse. Jag tror det blir någon slags 4-3-3 med Vardy, Kane och Rooney. Sterling kanske får spela på en kant lite beroende på motståndet. De har snackat om en diamant med Rooney bakom två forwards men det tror jag inte. Varje gång jag sett dem spela så, så har de inte kommit rätt. Han kommer droppa ner men du måste få honom närmare målet.

Sverige eller England? Var klappar hjärtat? Äh, vi väntar lite med den frågan.
Istället pratar vi om hans nya klubb Supersport. Efter lång vånda och alternativ – som till exempel assisterande tränare i Aston Villa – så valde han till slut det sydafrikanska laget som vid tidpunkten låg på 13:e plats efter att halva serien var spelad.
– Förväntningarna från klubbens sida var att jag, efter framgångarna med Kaizer Chiefs, skulle vända på trenden och att laget skulle sluta så högt som möjligt som en förberedelse för nästa säsong. Vi slutade åtta vilket var viktigt för då får man vara med i supercupen nästa år. Det är prispengar inblandat och det är också ett bra sätt att ladda upp med tävlingsmatcher inför nästa säsong. Vi kommer möta seriesegraren Orlando Pirates i första matchen, säger Stuart Baxter.

62-åringen kommer hem som nybakad cupmästare i Sydafrika. Det var det ingen som räknat med på förhand.
– Vi mötte Orlando Pirates i sista ligamatchen och då visste vi att vi skulle möta dem igen i cupfinalen sju dagar senare. Jag kände att vi måste ha något mentalt i bakfickan och inte ställa upp med bästa laget i sista seriematchen, för om vi skulle åka på en förlust så skulle vi visa dem allt vi har och mentalt inte ha så stor chans i cupfinalen. Jag satte därför tre av de bästa spelarna på bänken. Vi gjorde en bra match där vi ledde med 1-0. Det blev 1-1 och med fem minuter kvar fick de också en straff där de gjorde 2-1. Vi behövde en pinne för att knipa åttondeplatsen. Vi satsade allt framåt och gjorde 2-2 i sista matchminuten.

Till cupfinalen sju dagar senare. Det är 45 000 på läktarna på en av de tidigare VM-arenorna.
– Det var ungefär 42 000 Orlando Pirates-fans, kanske två tusen Kaizer Chiefs-fans och tusen av våra som rest från Pretoria.

Från att vara en rejäl underdog gick Supersport in till finalen med stor optimism efter den bärgade poängen i ligan.
– Då tog jag med de tre spelarna i startelvan och alla kände att vi hade en stor chans. Vi började bra och hade en jättechans efter två minuter. Sen fick vi en hörna där de kontrade in 1-0 efter tio minuter.

Baxter hyllas supersportSupersport kvitterade bara en minut senare. Efter 20 minuter kom 2-1 och tio minuter senare också 3-1 och dessutom en jättechans till 4-1 strax före halvtid.
– Vi gjorde en fantastiskt fin första halvlek och i halvtid sa jag alla saker man säger i ett omklädningsrum i det läget. Kan vi så kan de, matchen är inte slut bla bla bla. Sen går vi ut och gör ett självmål två minuter in i andra halvlek. Det öppnade dörren för Orlando som gick ner på tre backar och bombarderade oss. Men vi försvarade oss modigt och vi kunde vinna med 3-2. Det blev en fantastisk dag.

När ett lag vinner cupguld brukar det innebära stor fest. Den uteblev dock och Stuart låter lite förvånad när han berättar:
– Spelarna ville inte stanna och fira utan åka hem. Det blev ett par flaskor champagne i bussen, så det var den guldfesten. Men segern innebär i alla fall att vi är klara för confederation cup i Afrika. Första matchen är i Botswana i november tror jag och sen är det lottning, så efter det kan det bli Egypten, Tunisien, Mali, Nigeria…

Cuptriumfen var den största framgången som klubben uppnått på flera år. Klubben ja, den ingår som en liten del i en stor koncern med tv-bolaget Supersport som ägare (TV-kanalen kan liknas vid Sky Sport i England).
– Det är en väldigt bra struktur i klubben och nu håller de på att bygga en träningsanläggning och nya omklädningsrum. Vi har två hyfsade fotbollsplaner, en stor swimmingpool och ett stor gym. Det är en stor park med fin natur. De har gjort det bra.

Själva arenan är rätt så sliten. Den rymmer närmare 30 000 åskådare, men till skillnad från de större lagen spelar man inte på en av de tidigare VM-arenorna.
– Staden har en lite mindre arena som tar 12 000 som de vill rusta upp till oss och göra till en riktig fotbollsarena. Jag tar ju hellre 10 000 varje match i den än 8 000 i den stora arenan. Det är ingen tillfällighet att vi har nästbäst bortafacit i ligan men nästsämst hemma, säger han och fortsätter:Lucas Masterpieces Moripe Stadium
– Det finns ingen riktig känsla runt omkring utan det är bara de som bor precis i området som kommer och tittar. Det blir inte så att folk åker långt för att titta på oss. I Kaizer Chiefs åkte de till och med från Kapstaden för att titta på matcherna.

Efter bara två matcher i Turkiet fick Stuart sparken av den omtalade klubbchefen. Därefter tog den förre HIF-tränaren semester fram till i vintras då han träffade Supersports chef under ett möte i London. Efter lite betänketid och överläggningar med frun Cecilia skrev han på och stod inför sitt tredje äventyr i Sydafika. Tidigare har han varit förbundskapten för landslaget och sedan tränare för Kaizer Chiefs som han ledde till ligaguld.

Äldsta sonen Lee Baxter, som varit målvaksttränare i AIK, följde med till Turkiet och även nu till Sydafrika.
Det gjorde även sonen Sean, som tidigare tränat med Eskilsminne och varit nära Halmstads BK. 20-åringen har spelat med Supersports akademi och tränat en del med A-laget och i dagarna blev det klart att han flyttas upp i A-truppen.
Även jämnårige och tidigare Eskilsspelaren Max Rosén har tränat med akademin men fick inget A-kontrakt utan ska åka hem.
– Sean och några andra från akademilaget har tränat med oss när vi behövt folk på träningar dagen efter match. Han har gjort det bra och akademitränaren har rekommenderat sportchefen att flytta upp honom. Jag har själv hållt mig så långt ifrån det hela jag bara kan, för det blir en speciell situation. Jag sa till honom att det kommer krävas så mycket mer av honom för att slå sig in i laget och det kommer krävas mindre att åka ur laget… Det vet han om men han är mentalt tuff för det är inte lätt att komma till Afrika. De prisar andra saker här, som bra fötter, teknik, skruvade inlägg… Om du är kvick och rörlig behöver du inte vara så klok och positionssäker. Att slå sig in där och få deras respekt är inte lätt. Man får vara tuff.

Situationen är dock inte ny för under tiden som tränare i AIK under Champions League-tiden var sonen Lee en av målvakterna i laget.
– Det är samma situation som när jag var i AIK. Det var viktigt för Lee då och för Sean nu att alla i gruppen känner att han är med på egna premisser och därför är det viktigt att gruppen hellre får säga att jag är orättvis mot honom än att jag är för snäll.

Sean kommer träna med A-laget ett par pass i veckan i den elitgrupp som klubben satsar på och spela i reservligan som sänds live i sydafrikansk tv. Vinnaren i den ligan får åka till Holland och spela en turnering mot de bästa lagen där.

Nu ska Stuart umgås med nära och kära och fira svensk midsommar innan han och Sean åker tillbaka till Pretoria (och senare även Cecilia) som numera är den tillfälliga bostadsorten i fotbollsglobetrotterns liv. Stuart ska också hinna med att vara expert under slutfasen av EM i sydafrikansk tv.
Hur hanterar förresten en skotte som är uppväxt i England midsommarmaten i Sverige?
– Jag hade jättesvårt med sill i början men jag fick smak på det. Det var en granne till mig i Helsingborg och sen min svärmor som pumpade i mig sill tills jag tyckte om det. Snaps kan jag inte dricka, det är som bensin.

Då återstår bara frågan:
Vilka håller du mest på i EM – Sverige eller England?
– När jag bott i Sverige och de möts så har jag känt mig mer svensk. Nu när jag inte bor i Sverige klingar det kanske av lite och jag blir kanske lite mindre blågulögd om man säger så. Jag har ingen riktig favorit.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

7 Responses to Stuart Baxter om EM: ”Man kan inte räkna bort Sverige”

  1. […] Tog en fika med Stuart Baxter i fredags. Han gav mig en t-shirt som delades ut till spelarna i hans Supersport som tog hem cupguldet i Sydafrika. Läs intervjun med förre HIF-tränaren här! […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *