I helgen var det säsongsavslutning med rafflande uppgörelser i flera serier. Här kommer en artikelserie med summering av NV-skånska inslagen och med start lite sådär mitt i seriepyramiden – division 5.

I den västra femman var det Ramlösa Södra som hade chans att säkra seriesegern, samtidigt som Fortuna slogs om en kvalplats. Så här summerade Fortunas starke man Ted Olsson säsongsavslutningen i lördags.

– Vi skulle få en rafflande avslutning i både toppen och botten vilket alltid är kul. Ramlösa skulle säkra seriesegern genom att hemmaslå Härslöv som kämpade om nytt kontrakt. Hedens hjältar pallade för trycket och segrade med 2-0. Teknologkåren kniper andra platsen och får därför en chans att kvala sig upp i div 4. Mitt kära Fortuna säkrade tredjeplatsen genom att bortaslå Linero med 4-2 vilket innebar att man höll avståndet till Besa med ynka 1 poäng som därmed slutade på en fjärde plats. Tredjeplatsen innebär även den kvalspel och här inleder Fortuna med hemmamatch nu på onsdag 5/10 19.00 på Rydebäcks konstgräs mot Svedalas stolthet Skabersjö.

tabell-div-5-vastraKvalspel alltså för Teknologkåren och Fortuna medans Ramlösa summerar en fantastisk säsong med avancemang till fyran. Vad säger då Ted Olsson om nivån på årets division 5 serie?

– I ärlighetens namn så håller denna div 5 Västra 2016 ingen högre klass. Fortuna som mestadels har tillhört div 5 sedan man bildades 2007 vågar påstå att man inte har spelat i en sämre div 5 serie tidigare faktiskt. Nivån är helt enkelt alldeles för dålig. Ramlösas serieseger är inte på något sett oförtjänt men jag både hoppas och tror att man inser att man under nästa år skall stöta på lag som Råå, Helsingborgs Östra, Ödåkra mfl & då krävs en otrolig nivå-förbättring om det inte skall sluta som för Förslöv som olyckligtvis enbart samlade ihop 1 poäng i fyran iår.

Ord och inga visor alltså från Ted, som borde kunna femman bra efter flera år här med Fortuna. Är det kanske då också samtidigt dags för Fortuna att ta steget upp i fyran efter att flera säsonger kampats i toppen av femman? Vad säger Ted om säsongen och vad tror han om Fortunas eventuella möjligheter i fyran nästa år?

­-Mitt eget Fortuna slutade detta år enligt mig mirakulöst nog i toppen i tabellen. Detta kan ju då faktiskt innebära att även vi med en massa tur och skicklighet kan få stångas nästa år med ovan nämnda lag i fyran. Det skulle ju givetvis kittla med två riktigt trevliga derbymatcher inte minst mot dem ljusblåa giganterna Råå IF på San Siråå & Örby Ängar. Här får vi väl bara inse att om vi mot alla odds skulle spela division 4-fotboll säsongen 2017 så krävs det så mycket mer än vad vi lyckats prestera under året. Vi skulle helt enkelt inte ha en chans så som det ser ut för tillfället.

Personligen hoppas jag stort att Fortuna tar klivet upp i fyran för att skapa en väldigt intressant och lokal serie nästa år med flera derbyn och intressanta möten. Men värst väntar som sagt ett ovisst kval där Skabersjö först står för motståndet i ett dubbelmöte och där vinnaren sedan ställs mot Bjuvstorps IF för att göra upp om en åtråvärd plats i fyran 2017.

*****

tabell-div-5-nordvastraI Superfemman som den NV-femman kallats under året så säkrade som bekant Billesholm seriesegern och avancemang till fyran redan förra helgen och även de båda kvalplatserna uppåt var inför sista omgången redan vikta åt Kullavägen och Åstorp. Således mindre drama här, i botten däremot var desto mer dramatik och spänning. När Perstorp/Bälinge ”skrällvann” borta mot topplaget HAIS betydde detta att Båstad behövde ta minst en poäng borta mot Åstorp för att undvika nedflyttning – detta misslyckades man med efter förlust 2-1 och får börja om i sexan nästa säsong. Perstorp/Bälinge går till kval för att stoppa raset där man ställs mot Dalby i ett dubbelmöte. För Brunnby som även dem tvingas kvalspela för sin division 5-existens ställs mot Bara GoIF i ett dubbelmöte.

För Åstorp som slutade trea i tabellen och återigen kvalar mot fyran ställs man mot Lilla Torg FF i kvalomgång 1 – skulle man gå segrande ur detta dubbelmöte väntar sedan Vinslövs IF i ett helt avgörande dubbelmöte om en plats i division 4 nästa säsong. För Kullavägen ser proceduren likadan ut och där man ställs mot Stehags AIF i första kvalomgången och sedan.

kval-div-4

 

niklas_hermansson

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *