Programserien om Ingvar Wenehed rullar in på tredje och sista avsnittet. I våningen på Drottninggatan står Text-tv:n på med senaste börsnoteringarna och i glasskåpet finns bland annat en rulle i guld som påminner om mötet med George Bush. 

Det blir så klart en minnesresa även i detta programmet där vi osökt halkar in på fotbollen som tagit stor plats i det 86-åriga livet.
– Det var ju fantastiskt när vi kom hem från Sundsvall och brandbilarna mötte oss på flygplatsen i Ängelholm och firandet på Knutpunkten. Det var oerhört fascinerande. Likadant när vi vann med Åge Hareide. Jag och Åge gick in på terrassrestaurangen och köpte varsin cigarr och gick rökande till restaurangen. Om vi går tillbaka till näringslivet så har jag kanske höjdpunkter som var högre än de fotbollsmässiga.

I det sammanhanget kommer Ingvar Wenehed in på mötet med George Bush i Vita Huset och hur han såg Sovjets legendariska hockeylag tillsammans Jurij Brezjnev och hans far Leonid Brezjnev.
– Vi skålade för vänskapen mellan Sovjet och Sverige och för vänskapen mellan mig och sonen Jurij.
– Jag fick också äran att träffa (Sepp) Blatter i Los Angeles som då hade besegrat Lennart Johansson i valet som FIFA-president, vilket jag beklagar. När jag var ute på VM så bjöd alltid Blatter in på något trevligt så det minns jag.

I den tredje och sista delen jämför Ingvar Wenehed fotbollen nu och i intervjun som gjordes under våren 2016 berättar han om Henrik Larssons återinträde i HIF som manager.
Vi pratar om hur fotbollen har förändrats över tid.
– Ekonomi idag måste vara ett elände, att få det att gå ihop. Spelarkostnaderna har skjutit i höjden och man lever väldigt mycket på sponsor- och tv-pengar. Då hade spelarna jobb, nu är de proffs. Det är skillnad att sitta som ordförande på min tid och idag. Bilderna är olika, men vilket som var svårast låter jag vara osagt. Det kanske är lika jobbigt.

I programmet är han starkt kritisk till det som ibland händer med bengaler och annat som ibland är nära att träffa spelarna.
– Jag förstår inte varför man inte kommer till rätta med det. På min tid bad jag spelarna att inte tacka huliganerna utan de andra läktarsektionerna.

Vad gör Ingvar Wenehed idag? I intervjun berättar han om hur han lever nu för tiden.

Torbjörn Dencker
[email protected]

Se också:

Del 1 – Uppväxten och karriären

Del 2 – Tiden i HIF

Tagged with →  
Share →

One Response to TV: Bush, Brezjnev, Blatter – och Ingvar Wenehed

  1. HIF:are sen barnsben skriver:

    Hej Tobbe !
    Som vanligt ett trevligt reportage från dej om Ingvar Wenehed. Önskar av hela mitt hjärta att ” Alltid fullsatt” fortsätter. Med vänlig hälsning Anders.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *