I del två i serien om Ingvar Wenehed berättar huvudpersonen om hur legendariske MFF-ordföranden Erik Persson tog med honom i fotbollsetablissemanget från början. När Persson avgick i Malmö bjöd efterträdaren Hans Cavalli-Björkman in till en plats i styrelsen där Wenehed satt i många år.

Ingvar Wenehed är alltså uppväxt i Malmö och den som var HIF:s starke man – och en stor anledning till det allsvenska avancemanget 1992 – hade egentligen ett ljusblått hjärta innan han kom till Helsingborg.

För att göra en lång historia kort berättar Ingvar Wenehed i programmet om hur Malmöfolket saknade de klassiska skånederbyna mot HIF. På en fest rådde Cavalli-Björkman Wenehed att ta över som ordförande i HIF. Vid den tidpunkten hade Wenehed nobbat lockelserna från HIF:s valberedning i fem-sex år.
– På samma berömda fest med MFF sa Cavalli-Björkman att jag kunde ta målvakten Janne Möller med mig till HIF. Så vi kallade på Möller som kom till vårt bord och han sa ja. Då var HIF risigt och låg i dåvarande division 2.

Vid samma tidpunkt fanns tankar på en fusion mellan Landskrona BoIS och HIF.

Ingvar Wenehed med Henrik Larsson i samband med årsmötet i mars 2015. Larsson såldes till Feyenoord 1993 - premiäråret i allsvenskan. Foto: Torbjörn Dencker

Ingvar Wenehed med Henrik Larsson i samband med årsmötet i mars 2015. Larsson såldes till Feyenoord 1993 – premiäråret i allsvenskan. Foto: Torbjörn Dencker

– Min känsla var direkt att, för tusan Ingvar, ge dig inte in på detta för då blir du lynschad.

HIF vann två serier och spelade efter 24 år åter i allsvenskan 1993 och snart även i Europa.
– Vi spelade ute i Europa nästan varje år under den tiden. Det var en behaglig tid.

SM-guldet 1999 blev finalen som satte punkt för en lång resa i HIF. När Åge Hareide – som ännu idag är en nära vän – lämnade så gjorde även Ingvar det.
– När Claes Johansson skulle ta över så visste jag att de skulle få 55 miljoner kronor i startpengar för att spela i Champions League. Då tyckte jag att jag skulle lägga av.

Ingvar Wenehed är försiktig när han uttalar sig om sina efterträdare på ordförandestolen; Claes Johansson, Sten-Inge Fredin, Claes Ohlsson och Sten-Åke Tjärnlund.

Däremot pratar han gärna om kompisen Hareide.
– Jag tycker det är synd att man bad honom sluta nu när han var här andra gången. Han var själv ledsen över detta.

I det här avsnittet berättar Ingvar Wenehed också varför han ibland tog plats på spelarbänken under matcherna.
– Jag ville se fotbollen riktigt från insidan. Jag minns särskilt bortamatchen mot Sundsvall när vi gick upp och Bosse Nilsson var tränare. Då hade vi ett av de bästa anfallspar som jag kan minnas, med Masse Magnusson som jag hämtade hem från Portugal, och Henke Larsson. När vi ledde med 4-1 mot Sundsvall sa jag till Bosse att nu går jag och köper varm korv. Då sa Bosse: ”Nej nej Ingvar, det är inte klart ännu, då får sitta kvar”.

Alla spelare som rekryterades till HIF under Wenehed-eran blev först bjuden på lunch i ordförandens residens. Det sociala var lika viktigt som det fotbollsmässiga när spelare kom till Helsingborg.

Torbjörn Dencker
[email protected]

Se del 1 om uppväxten och karriären här!

Se del 3 om bl a mötena med stormakternas ledare

Tagged with →  
Share →

One Response to TV: Wenehed om MFF-festen då HIF-resan började

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *