Division 5 NV Skåne är iår en av NV-Skånes kanske hetaste serie på förhand med många lokalderbyn och på förhand en ganska så öppen historia där det känns som många lag kan bland sig i toppstriden. Tre omgångar in i seriespelet så toppar Billesholm serien och strax bakom skuggar HAIS på samma poäng.  Vi har tagit pulsen på profiler i fyra utav lagen som med största sannolikheten kommer att vara med i toppen av serien och slåss om seriesegern. I del 1 kunde tog vi pulsen på spelare och tränare i Kullavägens BK, Billesholms GIF, Västra Karups IF samt Helsingborg City för att känna av känslan så här tre omgångar in i seriespelet. I del två fortsätter pulsmätningen, nu med Åstorps FF, Perstorp/Bälinge samt HAIS.

*****

Åstorps FF snubblade verkligen på det berömda målsnöret ifjol i kvalet mot fyran mot Tågarps AIK som med ett mål i 93:e minuten sänkta ÅFF:s drömmar om division 4 då. Inför årets seriespel har man slickat såren och förberett sig än mer och därför föga oväntat målats upp som en av de stora favoriterna. Med en seger, ett kryss och en förlust inledningsvis har Åstorp åtminstone resultatmässigt blandat och gett, vad säger sportchefen Andreas Johansson?

– Fyra poäng efter tre matcher är nog någon poäng mindre än vi hade hoppats på, även om vi visste att det var en tuff start med en nykomling i premiären och Kullavägen borta i omgång två som Åstorp inte tagit poäng mot på bortaplan på många år. 1-2 poäng till hade vi nog hoppats på, men det är bara att jobba ännu hårdare. Enda plumpen hittills är egentligen Billesholm borta. Vi för spelet stora delar av matchen, men släpper till ett par omställningar som vi vet dom är bra på. Vi hade gjort hemläxan, men följde inte spelplanen vi hade. Men förhoppningsvis lärde vi oss något, då det var betydligt bättre mot Kullavägen matchen efter , konstaterar man i Åstorp.

Då spelare - nu sportchef, Åstorps Andreas Johansson.

Då spelare – nu sportchef, Åstorps Andreas Johansson.

Trots att man inte är helt nöjda med starten så är man i allra högsta grad fortfarande långtifrån avhängda från någon toppstrid såklart och frågan är vad tankarna och målsättningen med säsongen är i Åstorp?

– Vi har som målsättning att bli topp tre och ser ingen anledning att ändra den målsättningen. Men samtidigt ska vi vara ärliga, det kommer krävas lite segrar nu framöver. Bara för att vi gjorde många bra matcher/resultat mot division 4 lag på försäsongen, så kommer det inte gå av sig själv. Vi var topplag  förra året och alla kommer jaga oss detta året, men det ska vi kunna hantera, summerar sportchefen klokt.

I övrigt i serien så tycker inte Andreas Johansson att varit några stora överraskningar eller skrällar så här långt i inledningen, utan det förväntade med en tuff och jämn serie.

–  HAIS är nog det lag som överraskat mest positivt hittills. Tappade sin skyttekung till Råå, men verkar ändå ha fått ihop det. I övrigt tycker jag inte det är något lag som sticker ut från det förväntade, avslutar Andy.

*****

Vi gasar vidare längs väg 21 och åker till ättikans förlovade stad för att ta oss en närmare titt på hur Perstorp/Bälinge ser på sin start på serie och vad nye tränaren Andreas Ottosson säger som säsongens målsättningar. Laget inledde med en seger och ett kryss de två inledande omgångarna men åkte på en neslig förlust med 0-4 mot Båstad senast, hur ser tränare Ottosson på dels sin första tid i föreningen men även på PBIK´s inledning på serien?

– Första tiden i klubben/föreningen har varit kanonbra, en välskött förening med många härliga människor och spelare. Spelarna hade väl inte det bästa självförtroendet ifrån i fjol då det gick lite knackigt. Vi har ett ungt lag som håller på att utvecklas. Gäller för oss att inte ha bråttom utan vara väldigt noggranna i det vi gör. Spelarna har ett högt engagemang och driv varje vecka vilket kommer bli viktigt under året, inleder Andreas och fortsätter med att analysera lagets tre första matcher.

– Inledningen är väl helt ok. Skulle naturligtvis önskat att vi hade 7-9 poäng istället för 4 p, men sådan är fotbollen. Men vi är på väg på en resa, och den resan kommer ha sina stormar. Gäller att vi håller ut och försöker komma på rätt kurs så snabbt som möjligt, konstaterar Andreas klokt.

Andreas Ottosson ny sheriff i Perstorp/Bälinge

Andreas Ottosson ny sheriff i Perstorp/Bälinge

Vi kommer in på att det förväntas bli en både tuff men även jämn serie iår i Superfemman och diskuterar litegrann om den favoritstämpel som Perstorp/Bälinge fått bära från många håll, något som Andreas Ottosson tillbakavisar med bestämdhet.

– Serien kommer vara tight, många bra lag med många bra spelare. Det gäller att vara noggrann i allt man gör, ha fokus och koncentration på det vi kommit överens om varje vecka. Att vi skulle vara en av favoriterna tillbakavisar jag direkt, vi kommer säkert kunna utmana många lag i serien men att vi skulle vara en av favoriterna är direkt felaktigt. Många andra lag som får bära favoritskapet.

Det har varit svängiga resultat i inledningen av serien i Superfemman men några positiva överraskningar som stuckit åt från mängden ser ändå Andreas.

– Tycker inledningen har varit intressant, många knepiga resultat. Dem som imponerat på mig är mitt egna lag (PBIK). Vi har i princip ett helt nytt lag inför denna div 5 säsong, med många nya och yngre spelare. Vi är långt ifrån färdiga men vi har ändå tagit flera kliv i rätt riktning tycker jag. Övriga lag som gjort intryck på mig är Kullavägen och Billesholm, avslutar Andreas Ottosson tränare för Perstorp/Bälinge.

*****

Vi lämnar Perstorp, susar förbi Åstorp och tar oss in till stan igen. Vi har bestämt träff med Aristokraternas evige talang Christian Stålhammar för att ta pulsen på HAIS som fått en flygande start på årets seriespel i Superfemman. Laget har inlett med två vinster och ett kryss, senast 4-1 mot Jonstorp, vad säger man då Stålhammar om detta?

Starten på serien får vi vara nöjda med. Det känns som spelet sitter där vi vill ha det och framförallt har vårt försvarsspel sett riktigt bra ut, analyserar Christian om lagets tre första seriematcher där man skuggar Billesholm i serietoppen och endast målskillnaden skiljer HAIS från serieledningen.

HAIS upplagan 2016. (Foto: Privat)

HAIS upplagan 2016. (Foto: Privat)

Hur ser man då vidare på säsongen inom HAIS, blir man ett topplag som slåss om seriesegern eller vart ligger en rimlig målsättning för Aristokraterna?

– Vi har haft ganska stor omsättning på spelare i årets upplaga av Aristokraterna så vet inte riktigt vart vi står. Tappat en del tunga namn inför denna säsong men då gäller det att andra får träda fram bara. Tycker inte vi ska ses som favoriter kanske, utan där finns andra lag som får räknas som det. Men övre halvan ska vi nog allt hamna på tycker jag.

I en jämn och tät serie som Superfemman verkar utveckla sig till att bli är såklart varje poäng värt sin vikt i guld och det kan svänga rejält i tabellplaceringar mellan veckorna. Vilka ser då HAIS som de största favoriterna och konkurrenterna i en eventuell toppstrid?

–  Svårt att säga efter endast tre matcher och egentligen får jag erkänna att jag har väldigt dålig koll på lagen i serien. Man vet ju några namn i något lag men jag tror nog Västra Karup kommer hamna högt upp i alla fall. Ett starkt lag som jag inte tror kommer tappa många poäng på hemmaplan, avslutar Christian Stålhammar och skyndar vidare till HAIS tisdagsträning.

niklas_hermansson

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *