Division 5 NV Skåne är iår en av NV-Skånes kanske hetaste serie på förhand med många lokalderbyn och på förhand en ganska så öppen historia där det känns som många lag kan bland sig i toppstriden. Tre omgångar in i seriespelet så toppar Billesholm serien och strax bakom skuggar HAIS på samma poäng.  Vi har tagit pulsen på profiler i fyra utav lagen som med största sannolikheten kommer att vara med i toppen av serien och slåss om seriesegern.

*****

Henry Danielsson tränare för Kullavägens BK. (Foto: Privat)

Henry Danielsson tränare för Kullavägens BK.

Kullavägens BK var ett av Helsingborgslagen som det på förhand tisslades om borde kunde blanda sig in i toppstriden, vi tog pulsen på tränaren Henry Danielsson om hur han ser på inledningen av serien för sitt KBK som inlett med en seger, ett kryss och en förlust.

– Vår inledning har varit helt okej. Vi visste att starten skulle bli tuff, vi förlorar premiären knappt med 0-1 mot Västra Karup, vänder 0-2 till 3-2 borta mot Jonstorp i andra omgången och kryssar hemma mot Åstorp 1-1 här senast, konstaterar Henry. Som hoppas att laget framåt här ska kunna ta ytterligare kliv framåt, framförallt i offensiven.

Hur ser man då själva på att ha blivit utnämnda som ett av förmodade topplag, vad tror Henry om KBKs möjligheter i årets tuffa division 5 NV?

– Vi har en bred trupp där jag tycker vi har en bra konkurrenssituation, det tror jag kommer gynna oss framöver. Förhoppningen är att vi fortsätter med bra kontinuitet på träning och match och på så sätt växer vecka för vecka.

Henry är dock överens om att det mest troligt kommer att bli en tuff och jämn serie iår och menar på att Helsingborg City är årets utropstecken än så länge.

– De fyra lagen däruppe som ännu har förlustnollan intakt har såklart inlett väldigt bra. Där HAIS, Västra Karup och Billesholm kanske inte är någon överraskning men definitivt HBG City i mina ögon.  Jag tycker det är kul om serien fortsätter vara jämn och tuff. Det är roligare för alla inblandade och det skapar intresse för varje match, avslutar Henry Danielsson tränare för Kullavägen.

*****

Vi åker några mil in mot stan och lämnar Norrvalla för att ta pulsen på ett av lagen som ännu så länge har förlustnollan intakt – nämligen Helsingborgs City som här representeras av David Thulin, vad säger då Thulin om Citys inledning av seriespelet med en seger och två kryss här långt?

– Jag tycker att det har varit en bra start på serien. Vi inledde starkt i premiären, men har de två senaste matcherna inte riktigt hittat vårt spel. Vi måste få ett högre bolltempo och inte ge bort så mycket fasta situationer mot oss. Men vi är nöjda med inledningen trots allt, analyserar David och hintar alltså om att det finns mer att hämta i Helsingborgs City.

David Thulin, Hbg City (Foto: Privat)

David Thulin, Hbg City (Foto: Privat)

Nykomlingen Hbg City var kanske inget lag som förhand målades upp som aspirant till seriesegern eller toppstrid men efter en bra start såväl spel- som poängmässigt så kanske fler får upp ögonen för den unga föreningen. Vad tror du David Thulin själv om Citys möjligheter iår?`

– Vi har ett ungt lag med mycket potential och det är inte omöjligt för oss att nå en kvalplats uppåt. Förutsättningarna finns, men som nykomlingar i 5:an så bör vi vara nöjda med att hamna på den övre halvan av tabellen. Allt hänger på oss själva dock.

Vilket lag som Thulin tror på i toppen respektive botten eller vem som varit en besvikelse i denna täta serien så här långt vill han dock hålla lite lägre profil om.

– Det är för tidigt att se vilka som överraskat mest. Som du säger så blir det nog en tät serie där alla kan slå alla. Vi måste nog avvakta en bit in i maj för att se vilka lag som drar iväg i toppen och vilka som lämnas kvar i botten. Vi försöker inte titta så mycket på de andra lagen, utan fokuserar på vår egen prestation match för match. Förhoppningsvis kommer vi att överraska många positivt under säsongen, avslutar Thulin.

*****

Vi lämnar stan en stund för att ta oss ut på landet höll jag på att säga, men riktigt så långt behöver vi inte sträcka oss, men vi tar oss till Billesholm i alla fall där vi hittar serieledarna efter tre omgångar. Laget imponerade på många under försäsongen och tog flera fina skalper mot lag högre upp i seriepyramiden så det kanske inte är superskräll att laget inlett bra i seriespelet. Eller vad säger nyförvärvet Ted Gustavsson som förra året vann serien med Kågeröd och nu vill göra samma sak med Billesholm?

– Jag tycker vi har fått en så bra start som vi hade kunnat hoppas på. Vi var väl inte direkt ett lag någon trodde på innan seriestart men med en fin försäsong med bra styrning från firma Johnsson/Lomsten så tycker jag vill ligger rätt där vi ligger just nu! Även om jag själv anser vi borde haft 9 poäng, konstaterar Ted med ett stort leende på läpparna och finurlig min.

billesholm-bjuvstorp

Billesholms IP

Billesholm tog i andra omgången emot ett annat topptippat lag i form av Åstorp och vann där med komfortabla 3-1, ett resultat som gav eko och kanske även ett kvitto på att Billesholm blir att räkna med iår. Vad är då målsättningen ute i Billesholm iår?

Ja, den hemmapremiären hade nog dom flesta räknat med att vi skulle förlora, men vi vet vi har ett lag som ligger stabilt i försvarsläge sen krydda det med tre snabba kobror på topp så är vi ett tufft motstånd för alla. Får alla i truppen vara tillgängliga och friska i större delen av säsongen så tror jag vi kan hänga med i toppen hela vägen annars kanske vi är aningen tunn trupp för toppskiktet, säger Ted något blygsamt.

För Teds del är det framförallt lagen som kom ifrån fyran ifjol som han tycker är det som sticker ut mest efter tre omgångar i division 5 NV.

– Jag tycker att de negativa överraskningarna i min bok är Perstorp/Bälinge och Västra Karup, jag hade nog räknat med att båda dom skulle ha full pott. Mötte båda i fyran ifjol och trodde att dem skulle gjort sig bättre i femman men serien är lång, avslutar Ted.

*****

Vi styr kusan mot nordväst och upp till Bjäreland där träningarna i Västra Karup denna tiden på året kan bli lite skrala när bönnerna ska upp all potatis från åkrarna. Nä skämt åsido, de där skämten om pärebönnerna från Västra Karup är från en svunnen tid. Vi tar pulsen på Västra Karups ena tränare i form av Tobias Dock som fick vara med att ramla ur fyran ifjol och nu alltså startar om i femman igen. Inledningen på seriespelet har inneburit en seger och två kryss så laget är alltså fortsatt obesegrade. Vad säger då Tobias Dock om sitt lags första tre matcher?

– Vi kan väl säga att starten är ok, inte mer. Vi borde avgjort mot HAIS sista 20 minuterna i andra omgången, så även mot Grevie senast i derbyt då vi hade ett massivt spelövertag. Målvakten räddade Grevie med ett par kanonräddningar, konstaterar Dock självkritiskt om Västra Karups inledning.

13051737_1123360637727009_9149160824799333709_n

Solen sken i derbyt mot Grevie förra helgen, (Foto: Privat)

Många utpekade laget som en av de stora favoriterna inför den här säsongen, det blir ofta så för lag som kommer uppifrån att många räknar med att de då året efter bör bli topplag. Man har fått behålla större delen av sin stomme i laget också så absolut finns det kvalitet för att bland sig i kampen om seriesegern, eller?

– Förhoppningen är att vi ska vara på övre halvan och kriga, konstaterar Dock kort

Tre matcher in i serien är det kanske svårt att utse floppar och flippar, men det går dock kort att konstatera att vissa lag har poängmässigt överraskat åt det positiva hållet medans andra har en skral poängskörd efter tre omgångar.

– Den största positiva överraskningen måste vi säga är Billesholm med sina två vinster och en oavgjord. De verkar vassa i kontringarna och kommer nog ställa till det för många lag. Negativa överraskningen passar vi på, avslutar Tobias Dock och återgår till potatisplockn.. nej just det, skulle inte skämta om det.

*****

I del två tar vi pulsen på bland andra HAIS eviga talang Christian Stålhammar och stämmer av läget ute i Åstorp med sportchefen Andreas Johansson samt kollar med Perstorp/Bälinges nye tränare Andreas Ottosson hur ser på sitt lags insatser så här långt.

niklas_hermansson

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *