Målkamerans entré och Benzemas show

Det blev Frankrikes tur att göra entré i VM 2014. Motståndet stod Honduras för och på förhand var det väl inget större snack om att Les Bleus skulle få med sig tre pinnar. En viss Paul Pogba kom att spela huvudrollen i den första halvleken. Först varnad efter en ful eftersläng på Wilson Palacios som likväl kunnat resultera i ett rött kort. Kort därefter fixade han straff till sitt Frankrike. I och med straffen blev det också dags för Karim Benzemas att presentera sig ordentligt. Då satte han bombsäkert dit sitt första mål i turneringen. I samband med straffen fick även Wilson Palacios sitt andra gula kort och därmed var det ridå för Honduras. När Benzema gjorde sitt andra mål var det också dags för målkameran att göra entré i VM. Det råder väl inget tvivel om att det var efterlängtat och välbehövligt. Matchen slutade 3-0 och Benzema trodde alltså att han gjorde detta VM:s första hattrick, men det ena målet fick Honduras målvakt, vilket var sådär kul för honom. Hur farliga kan Les Bleus bli? Det återstår att se. Personligen tror jag däremot inte de är en titelutmanare.

Bosnien skriver historia, Messi skriver in sig i målprotokollet

Den sena och därför även, oavsett vilka som spelar, charmiga matchen var den mellan Argentina-Bosnien och Hercegovina. En oerhört stor match på oerhört många sätt. Bland annat eftersom att det var den första matchen någonsin i ett VM för Bosnien och Hercegovina. Mycket av förhandssnacket handlade även, såklart, om Lionel Messi. När ska det lossna på riktigt för honom i landslaget? Den som lever får se. Istället för att ta ledningen i sin första VM-match någonsin gjorde man självmål och gav Argentina ledningen med 1-0. Innan halvlek skulle man dock hinna med att kvittera då Vedad Ibisević skrev in sig i de bosniska historieböckerna som den första målskytten någonsin i en VM-match för landet. Hur som helst lyckades Argentina vinna med 2-1 och Bosnien visade att man inte är i VM för att agera slagpåse. Messi lyckades åtminstone komma med i målprotokollet, på ett vackert sätt dessutom, och det ska väl mycket till om det inte händer fler gånger under detta VM.

*****

Die Mannschafts propagandafotboll

En av de på förhand hetaste matcherna var den som ikväll spelades mellan Tyskland och Portugal. Tyskland som bara för en vecka sedan förlorade en av de stora stjärnorna, Marco Reus. Man skulle dock komma att visa att man klarar sig retligt bra även utan honom. Få lag springer lika mycket som Tyskland, få lag kör över sina motståndare på samma sätt som Tyskland. Min absoluta favoritfotbollsspelare, Thomas Müller, blev första spelare att göra hattrick i årets VM. Jubelidioten Pepe gjorde det han är absolut bäst på, nämligen att bli utvisad. Tyskland skickade ett tydligt meddelande till alla andra titelkandidater. 4-0 och man fullkomligt pulvriserade Portugal. Man ska dessutom tänka på att man har ett hyfsat sparkapital på bänken.

Hittills svalaste matchen?

I skrivande stund tar Iran emot Nigeria. Inte direkt den hetaste matchen på förhand. Men så är det faktiskt VM, och då ser man det som visas, faktiskt. Iran hade högst publiksnitt av alla länder i VM under kvalet. Över 100.000 personer på i stort sett alla sina hemmamatcher och man slog bland annat Sydkorea i både hemma- och bortamötet. Man har även en förbundskapten som minst sagt är hetlevrad, nämligen Carlos Queiroz. Han har tidigare varit förbundskapten för Portugal och Sydafrika, varit tränare för Real Madrid och varit assisterande i Manchester United.

Dags för USA

I dagens sena match kliver USA in i mästerskapet. Hur bra är man i år? Har man tagit ytterligare några kliv? Personligen tycker jag att fotbollen där går mot en spännande utveckling. Nu har man dessutom Jürgen Klinsmann som förbundskapten, då kan allt hända.

*****

Morgondagen

Imorgon är det dags för hemmanationen Brasilien att göra sitt jobb på väg till finalen ännu en gång och köra över Mexiko. Fortsätter Neymars målskörd redan då? Med största sannolikhet – ja.

Det är även dags för galet uppsnackade Belgien att kliva in i turneringen. Har man mästerskapsrutinen som krävs? Hur långt kan man gå? Imorgon får vi några svar.

*****

Avslutningsvis kan jag bara säga att det är fantastiskt skönt att VM äntligen sparkat igång. En hel månad med fantastisk fotboll hela kvällarna, det är svårt att kräva något mer än det.

jesper_johansson

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *