På lördag får Monday bekänna färg!

Sedan fiaskot i fredags, (ja, det var ett fiasko att förlora med 2-3 hemma mot Gefle, och på det viset man förlorade), så har HIF varit på inköpsresa. Två nya ansikten – och räknar vi in det relativt nya värvningen utav Surprise, så blir det tre nya spelare på kort tid!

Bradley ”Surprise” Ralani, Jesper Lange och så nu Monday Samuel. Tre offensiva förstärkningar till ett lag som har stora problem i defensiven. Ja, hur manager/sportchef Larsson tänker här, det har jag faktiskt ingen aning om. Å andra sidan är jag ju ingen manager för ett allsvenskt lag heller…

Dock säger den förre ÄFF-tränaren, Joakim Persson, i en intervju i HD att just Monday Samuel är en bollvinnande tvåvägsmittfältare. Och kanske är han just den spelartypen som jag efterlyst tidigare i HIF – ett rivjärn och en pådrivare?
Facit får vi med start på lördag.

***

Vad finns för övrigt att säga om dessa nyförvärv då?
Ja, först och främst konstaterar vi ju återigen att HIF inte gör sina inköp på någon lyxig exekutiv butik. Det är snarare lite Ullaredskänsla över inköpen. Men det är ju de fakto den nivån HIF ligger på för närvarande och framöver.

Tre nyförvärv. Må vara Ullared över dessa. Men likväl kostar det pengar i form utav löner, ev bonusar etc.
Pengar som HIF inte har?
Pengar som är på väg in, genom försäljning utav en spelare?
Är det en desperat chansning?

Skulle vara intressant att få svar på dessa frågor.

***

I måndags intervjuades Henrik Larsson av den eminenta journalisten Mattias Hjälm på HD.
Artikeln/intervjun tände till likt ett majbål i full storm. Och ärligt talat så kan jag erkänna att även undertecknad blev smått paff utav de klumpiga uttalandena från Henrik Larsson.
Citat; ”Supportrarna tycker att det är jobbigt. Men då kan man gångra det med hur mycket som helst så kanske man kommer i närheten av hur vi känner som trots allt jobbar med det här dagligen”, kan vara årets dummaste kommentar, alla kategorier från tränare Larsson.
Det luktar inte bara en enorm självgodhet, utan det stinker även av syrlighet. Och en smula ”det-är-mest-synd-om-mig”-attityd.

Det finns supportrar som lever med och omkring HIF i princip dygnet runt. Det finns supportrar som lägger ner mer pengar på att följa HIF än vad de kanske har råd med egentligen. Ödmjukheten gentemot dessa borde finnas som naturlig del i Henriks tankar.
Och med tanke på den allt mer sinande publiktillströmningen borde ödmjukhet vara det minsta som uttrycks. Tacksamhet för engagemang borde ligga närmre tillhands.

Och hur det än må vara och blir framöver – Det finns ingen, INGEN, enskild person som är större än klubben. Ha det i åtanke Larsson!

Jag hyser dock enorm respekt för Larsson, och är inte sämre mänska än så för att konstatera att Larsson ÄR pressad, och han VET att han är pressad.

Som parentes reflekterar jag dock över en sak; Efter haveriet mot Hammarby på Tele2-Arena, där HIF fick stryk med 1-5, basunerade Larsson ut att han ställde sin plats till förfogande. I senaste intervjun (som nämndes ovan), lägger han över ansvaret på styrelsen att bestämma om han ska vara kvar eller inte.
Konsekvens är å andra sidan inget Trademark för Henrik Larsson. Vilket vi kan minnas från hans landslagskarriär, då han slutade, kom tillbaka, slutade, kom tillbaka. Slutade…
(Och främst slutade för att det blev tungt och fullt av motgångar…)

***

På söndag spelar HIF borta på Friends Arena mot AIK, i vad jag anser är en ”måste-match”.
Jag är dock övertygad om att tränare Larsson, om frågan kommer ställas i inför-intervjun, inte kommer hålla med mig. Han kommer hänvisa till att det är tolv matcher kvar då, och många poäng att spela om. Samt att det ska knytas näven i fickan och gå igenom vad som hände under kommande vecka…

Jag säger det dock igen. På söndag spelar HIF en måste-match. Det är en poäng ner till Djurgården på kvalplats. Ett Djurgården som precis bytt tränare och verkar fått den injektionen i laget som detta brukar ge. Därmed är jag övertygad om att Djurgården kommer vinna över ett för närvarande darrigt Elfsborg på hemmaplan, och passerar då HIF om inte HIF vinner.

Även om Henrik är beredd på att jobbet som manager/tränare i HIF skulle innebära att utsätta sig för blåsten, tror jag inte han är beredd på den storm a la Gudrun som kommer lägga sig över klubben och Larsson vid en eventuell förlust på lördag.
Och frågan är då om styrelsen har byggt ett tillräckligt starkt vindskydd runt Larsson?   

***

Men:
Är de tre nyförvärven verkligen den livsuppehållande injektionen som den allt mer döende mjölkkossan HIF behöver för att väckas till liv, då är jag den förste som applåderar!

Fredrik_ymer

Fredrik Ymer
På Twitter: @FredrikYmer

Tagged with →  
Share →

4 Responses to Ymer: ”Då är jag den förste som applåderar”

 1. Håkan skriver:

  Det känns som HIF är ute & letar efter pokemom.

 2. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Den ekonomiska aspekten av nyförvärven är mycket intressant för om det sportsliga löser sig med allsvenskt kontrakt 2017, ska man inte glömma att elitlicensen är minst lika viktig – om inte viktigare så hoppas verkligen Henrik & styrelsen har koll på hur kulorna rullar…

  Sen att Henrik inte är den mest smidige med media kan man nog lugnt säga men jag tycker ovanstående exempel tyder på en ärlighet, då det visar faktiskt hur förbannad & besviken han är – precis som alla vi som följer HIF! Men likväl lär han svara mer medieanpassat med ”12 matcher kvar” mot AIK: för annars hade han satt oerhörd press på alla runt HIF samt sagt något historiskt som en fotbollstränare aldrig sagt (& inte heller lär göra…)

  Ang. parentesen om Henriks framtid inte så konstigt att han inte kan ställa sin plats till förfogande, då han redan spelat ut det kortet en gång, så nu är det upp till styrelsen. Och det är ju dom som tar ett sådant beslut men kanske smart av Henrik att redan spelat det kortet då han vid en ev. sparkning kan säga att det helt & hållet är styrelsens ansvar.

 3. Kjell skriver:

  Jag tror inte det blir en Gudrun-storm om vi förlorar mot AIK i Solna. Det brukar vi göra och de flesta supportrar är medvetna om det. Däremot är matchen därpå mot Kalmar på Olympia en måste-match.

 4. Hif skriver:

  Helt rätt Kjell men en poäng borta hade varit en bra omstart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *