HIF förlorade med 2-0 mot BK Häcken på Olympia igår. Ett BK Häcken som vi rent historiskt brukar ha lätt för på Olympia, men som ändå känns som ett boogey-lag.
För min egen del kan jag smälta att vi förlorade, men jag har det mer svårsmält med HUR vi förlorade.Hammarby - HIF april 2016
Jag tänker inte raljera om hur nära vi är att trilla ur Allsvenskan.
Jag tänker inte heller raljera om tränarens vara eller icke-vara.
Jag vill istället rikta mina ord, min text, min blogg, mina funderingar, till dig – Just dig, du som har kontrakt med HIF. Du som spelar fotboll för klubben i mitt hjärta, du som har det som levebröd att leverera sportsligt, både till din arbetsgivare, klubben, men även till oss, vi som på ett eller annat vis betalar för att se just dig, och de övriga spelarna – SPELA fotboll!

***

”Hej du (fotbolls)speleman, kan du svara på min fråga? Den är ärlig, och jag menar varje ord…”

Du har ett av världens mest eftertraktade arbete.
Du tjänar (oftast) mer pengar än 90% av den övriga arbetsföra befolkningen.
Du behöver inte gå upp klockan 06:00 på morgonen, en kall decemberdag, för att vänta på buss, tåg eller ens skrapa några bilrutor, för att ta dig till arbetet.
Du har valt ditt arbete för att du varit duktig, eller andra tyckt du varit duktig, på det.
Du har många ”arbetskamrater”, och ni umgås (på gott eller ont) ofta och ganska tajt.

Jag skulle kunna fortsätta räkna upp saker som i jämförelse med många andras vardag, gör dig grymt priviligierad.

Så varför uppträder du, och varför ser du ut som att du helst utav allt skulle vilja göra något annat, eller vara på någon annan plats?

” För honom var frågan så viktig att han förtjänade ett ärligt svar…”

***

Alla lag, alla team, har alltid minst en eller två sk. ”pådrivare”. I fotboll behöver det just inte vara den som har kaptensbindeln på sig. Det kan vara vem som helst egentligen. Och denna pådrivare är kanske inte heller lagets stjärna eller ens bäste spelare. Men det är en nyckelposition och en nyckelspelare då denna får övriga spelare att genom attityd, lite gapande och skrikande, prestera lite bättre när det går lite tyngre.

HIF har under alla dessa år jag följt laget, alltid haft minst en spelare med den kvalifikationen. Fram tills nu.
Ett utav mina första HIF-minnen, i just den aspekten, var när jag som ung grabb, någon gång i början utav 80-talet stod på den södra träläktaren (som då var rätt långt från själva planen) och hörde hur en spelare (är säker på att det var Kalle Stridh) skällde ut en medspelare (är ganska övertygad om att det var Zoran Kačaniklić) att ”- Nu får du för jävulen se till att rycka opp dig påg!”

Ardian Gashi. Arkivfoto: Viktor Malmberg

Ardian Gashi. Arkivfoto: Viktor Malmberg

Jag, som ung grabb, blev ganska tagen av just den händelsen, och minnet lever ju uppenbarligen kvar. Då tyckte jag att han den där Kalle mest var taskig och elak. Men på senare år förstod jag ju att han tvärtom var ganska snäll, och ville hjälpa både Zoran och laget genom att mana på och ryta till när det som mest behövdes.

I HIF under åren har det funnits ett antal spelare av den kalibern, men jag väljer nämna två ytterligare som har betytt mycket för sina medspelare och för laget; Ulrik Jansson och Ardian Gashi. (”…spelemännen spelade som elden vore lös…”)
Den typen utav spelare saknas helt och totalt i dagens HIF. Tyvärr.

***

Ska vi ändå nämna något mer om gårdagens match?
Ja i så fall skulle det vara att, i all bedrövelse och i allt mörker, så finns det alltid små, små ljusglimtar. Och i gårdagens fall var det den unge Moustafa Zeidan.

Jag säger spontant så här; Henke! Låt Jordan spela OS – det finns ersättare som kan ta plats i HIF:s anfall!

***

Återigen till dig, du ”fotbolls-speleman”, som ikläder dig en röd matchtröja. Som oavsett om du är född i Helsingborg, uppväxt i Helsingborg eller ens bryr dig om var du spelar.

Du har ett ansvar.

Ett ansvar inför dina medspelare, arbetskamrater, din arbetsgivare. Och eftersom detta är fotboll – ett arbete inför publik, har du även ett ansvar för dessa och oss, som på ett eller annat vis betalar för att se dig utöva ditt yrke.
Det är dags för dig att ta tag i dig, och ta tag i ditt lag och arbetskamrater.

Du behöver inte bli någon ny Kalle Stridh, Ulrik Jansson eller Ardian Gashi – men du behöver ”steppa upp” och visa att du bryr dig, och visa att du har viljan!

Fredrik_ymer

Fredrik Ymer
På Twitter: @FredrikYmer

Tagged with →  
Share →

5 Responses to Ymer: ”Den typen av spelare saknas helt i dagens HIF”

 1. Barbro Torstensson skriver:

  Bra artikel.Den speglar precis hur vi upplever dagens hif.Vi har under 50 års tid hållit på hif och gått på alla matcher vi kunnat.
  Vi upplever dagens trupp som ganska håglös.
  Hoppas på bättring, der är trots allt en bra grupp med trevliga killar.
  Kom igen och kämpa på.

 2. Roland Nordqvist skriver:

  Tänk när vi hade ett mittfält med May/Gashi!
  Själv funderar jag på om inte Landgren hade kunnat fylla den rollen om han fått plats på mittfältet?
  Ett problem i år är förstås att vi har den tunnaste truppen i mannaminne vilket gör att varje skada blir extra kännbar.
  Men Fredrik har rätt i att Zeidan var en ljusglimt. Fattar inte varför den killen inte fått chansen tidigare. Russike har inte precis glänst.
  Jag tycker också att Henke borde lära Atakora att man passar bollen ibland… Killen är duktig men på tok för självisk.

 3. Eric Bengtsson skriver:

  Dagens HIF-trupp är tunn, mycket tunn. Jag tror inte viljan saknas, det är snarare i förmågan, som det brister. Sen måste man ändå ifrågasätta tränaren. Jag tycker det är svårt att se en tydlig spelidé. Har han sen lika svårt att hantera truppen som han hanterar media, så kan det ju vara svårt. Jag skulle gärna se en positiv och glad tränare i HIF!

 4. Lättare sagtcän gjort!! skriver:

  Om man har följt HIF i 50 år så borde man inte vara orolig för det är ju inte första gången står inför utmaningar. Till er alla som tycker något,varför hela tiden jämföra med det som varit. Detta är ju verkligheten, klubben är inte längre ett luftslott,klubben är på en nivå som många inte är vana vid. Anpassa er istället och förstå vad tränare och spelare står inför. Klart att alla gör sitt yttersta och det är ju det dom är drivkraften att bli bättre för det går fortfarande att bli bättre men inte i någon annans takt. Jag är stolt över att HIF gar en tränare som vet exakt vad som krävs för att lyckas dvs hårt jobb och jag vet att det är mantrat som ligger över truppen. Så till alla tvivlare så finns det hopp, utvecklingen kommer, resultaten kommer så passa på att njuta av resan.

 5. Stellan skriver:

  Jag är ingen HIF:are, mina sympatier ligger någon helt annan stans. Men oj vad jag håller med i allt vad du skriver. Jag tror att många supportrar ofta känner igen sig i dina ord. Det här med att våra representanter som företräder klubben ute på planen, ska visa ett minst lika stort hjärta som vi uppe på läktarna är ju för de allra flesta en självklarhet. Men tydligen inte för alla. Annars kan dom ju faktiskt lämna tröjan lönekuvertet till någon annan – precis som att vi som vänder vår förening ryggen, lika bra kan hänga av oss halsduken för gott, den dagen vår ”herre släcker livets låga”.
  Strålande formulerat Ymer, vi håller på olika lag men vår grundinställning är precis densamma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *