Allsvenskan – NU börjar det!

Vi har under de senaste veckorna blivit matade med nedräkningar, megamagasin och superbiblar. I princip alla tidningar, webbplatser där det finns en sportredaktion har siat, analyserat och brutit ner den kommande allsvenskan ner till minsta (plast)grässtrå. Alltid Fullsatt är inget undantag och här bidrar jag till detta som en (självutnämnd) expert på det finaste svensk fotboll har – Allsvenskan.

FREDRIK YMER

Sedan slutsignalen av Allsvenskan i november förra året har en del roat sig med att slaviskt följa ”sitt lag” i random europeisk liga. Själv har jag bara längtat. Längtat efter att domaren åter ska ta pipan till mun och blåsa igång den enda (i mina ögon) serien som är värt att slaviskt följa – Allsvenskan! Med undantag för förra året, har jag under de senaste åren följt (mest via tv) Allsvenskan ner till nästan varje match. (Toppnoteringen 2013, missade endast sex stycken av samtliga matcher…) Nörderi i stor skala med andra ord.

Årets upplaga av Allsvenskan sägs bli mindre spännande och mindre oviss än någonsin. Detta på grund av det ekonomiska och sportsliga försprång som Malmö FF skaffat sig genom fjolårets äventyr i Champions League. Personligen är jag inte helt övertygad om att Malmö kommer dominera, även om jag förutsätter att de kommer ligga i den absoluta toppen när serien summeras.

Och det är inte bara i och runt Malmö som den mediala cirkusen koncentrerats under försäsongen. Hammarby IF är åter ett allsvenskt lag. Upplyft från Superettan till stor del och hjälpt av sin tolfte spelare, publiken. Intresset för laget i södra Stockholm är enormt, och till stor hjälp för att hypa hela Allsvenskan.

Henrik Larsson Göteborg HIF

I Helsingborg har det sedan den 10 november ifjol handlat mycket om hur den nya managern, tillika legenden, Henrik Larsson ska återuppbygga det anseende HIF hade i fotbollssverige under åren 2010 och 2011, och som så bryskt raserades under inledningen av 2014.

Förutsättningarna för Larsson var och är väl inte helt perfekta. Han fick ta över en skadeskjuten trupp i obalans, en ekonomi som inte gav förutsättningar till stora utsvävningar på transfermarknaden och en organisation under ombyggnad. Detta till trots är känslan över att utnämnandet av Larsson till manager var precis det Helsingborgs IF behöver för att resa sig och återigen ta upp kampen mot att bli ett framtida topplag att räkna med i Allsvenskan.

Ur det sportsliga perspektivet på försäsongen har HIF dock lyckats leverera ett antal bra prestationer och även om man inte ska använda just träningsmatcher som någon måttstock om hur säsongen kan komma att se ut, kan man ändå utskilja att något nytt och spännande är på gång. Men det är fortfarande en lång väg att vandra innan vi kan (hur gärna vi ändå vill) kan utropa HIF till ett lag som har något med toppstriderna att göra.

Ymer om HIF-truppen 2015:
– Även om Larsson lyckats få in mer bredd, och spännande spelare som Anton Wede och Lalawéle Atakora, samt lånet Astrit Ajdarevic, är truppen tämligen tunn. De största bristerna syns i försvarsdelen och där är osäkerheten som störst. Även i anfallet känns det inte som det är någon direkt spets. Unge herr Larsson är en spännande spelare, men alltför ung än. Det går inte att bygga ett lag och ett anfallsspel runt honom. Det gäller för manager Larsson att få ihop ett spel och en spelidé som mer bygger på kollektivets styrkor än de individuella prestationerna för att kunna uppnå hyfsade resultat under året.

Foto: Torbjörn Dencker

Foto: Torbjörn Dencker

Ymers fem utropstecken:
Darijan Bojanic; Kommer med rätt flyt blomma ut rejält i år.
Kollektivet; Är alltid viktigt i ett lag. Kommer bli ännu viktigare i år.
Jordan Larsson; Stora förväntningar. Kommer ta ett par kliv uppåt i år.
Olympia; Nybyggnationen (även om den inte är helt klar förrän 2017) kommer vara till stor hjälp, sportligt såväl som för ”Vi-känslan” i och runt HIF.
Henrik Larsson; En otroligt viktig pusselbit för framtidens HIF.

Darijan Bojanic gjorde 3-1-målet senast. Foto: Anna Berg

Darijan Bojanic. Foto: Anna Berg

Ymers fem frågetecken:
Målvakterna; Den mest utsatta positionen i ett lag har länge varit ett trademark i HIF med duktiga målvakter. Var står de idag? Svårt att avgöra och då har jag ändå bortsett från försäsongens skador.
Peter Larsson; Det behövs en försvarsgeneral i det ungdomliga försvaret. Kommer Peter hålla sig skadefri tillräckligt mycket för att inge lugn och harmoni i försvaret?
Ekonomin; Kommer den bli en bromskloss? Vad händer om de sportsliga resultaten uteblir? Finns det muskler att spänna om det behövs?
Robin Simovic; Har sett bra ut på försäsongen. Kommer han utvecklas mer, kommer han bli ett anfallsvapen att räkna med?
Förväntningarna; Kan vi HIF-are hålla nere förväntningarna och pressen på Larssons bygge? Finns det tillräckligt med tålamod bland HIF-supportrar?

Ymers sluttabell 2015:
1. IF Elfsborg
2. Malmö FF
3. IFK Göteborg
4. AIK
5. Kalmar FF
6. Örebro SK
7. BK Häcken
8. IFK Norrköping
9. Helsingborgs IF
10. Djurgårdens IF
11. Halmstads BK
12. Hammarby IF
13. GIF Sundsvall
14. Falkenbergs FF
15. Gefle IF
16. Åtvidabergs FF

ymer13

 

 

 

 

 

 

 

Fredrik Ymer
skriver återkommande analyser om HIF på Alltid Fullsatt.

På torsdag landar vår podcast Dencker & Persson (som vanligt) på The Tivoli där vi möter Mattias Lindström och Peter Larsson i Rock´n´Roll-baren. Vi spelar in klockan 13 och vill någon lyssna live när vi spelar in går det så klart bra.
Där kan du också köpa vårt medlemskort 2015 med rabattkort på fotbollsmatcherna. De 25 första får två ståplatser vardera till matchen HIF-IFK Norrköping.

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Ymer tippar HIF: ”En lång väg att vandra”

  1. […] Fredrik Ymer har tippat allsvenskan här på Alltid Fullsatt – och det får också bli redaktionens tips. Jag skriver nämligen under på tipset om HIF:s niondeplats. Min uppfattning är att startelvan är riktigt stark och med alla friska snackar vi här om ett topplag. Verkligheten säger något annat. Skadelistan är och har varit lång och truppen är känslig för skador. Det jobbades sent på Olympia i går kväll, men någon sen värvning har ännu inte rapporterats. Spelare som Anton Kinnander, Alexander Achinioti-Jönsson och Gustav Jarl kunde komma att lånas ut, men alla tre ser ut att stanna och slåss om platserna. […]

  2. […] Läs: Peter Swärdh: ”Alltid kittlande att möta HIF” Daniel Andersson vaktar målet i premiären Dencker tänker: På lördag kläcks en ny säsong Fredrik Ymer: En lång väg att vandra […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *