RobertMirosavicRobert Mirosavic lämnar ÄFF efter 1,5 år i superettanklubben och Alltid Fullsatt kan nu avslöja att det blir spel i moderklubben Högaborg för 20-åringen nästa säsong.
– Jag har egentligen ett år kvar i Ängelholm, men jag har kommit överens med styrelsen och klubben att vi bryter kontraktet nu. Högaborg kontaktade mig redan när jag kom hem från Benfica, men då valde jag ÄFF. Den här gången känns Högaborg som det bästa steget för min karriär. Det är min moderklubb och det känns bra att vara tillbaka, speciellt då Jörgen (Pettersson) hörde av sig och beskrev hur han vill använda mig, säger Robert Mirosavic.

I eftermiddag skriver han på avtalet på Harlyckan. Viljan att spela i den grönsvartrandiga tröjan igen är stor.
– De hörde av sig direkt efter säsongen och har gjort allt för att få dit mig. För mig har det inte varit tal om något annat och jag har inte velat prata med någon annan klubb. Det är ett perfekt läge där jag behöver speltid och de behöver en offensiv mittfältare med mina egenskaper. Högaborg kommer alltid att vara ett alternativ för mig och nu kändes det helt rätt. Det är också kul att de vill ha mig tillbaka och öppnar dörren. De tror verkligen på mig och jag tror verkligen på Högaborg nästa säsong. Det kan bli riktigt bra med den truppen de har nu.

Robert Pivac i fotbollsutskottet säger så här om värvningen.
– Det är en bra lösning då han behöver spela, ta ny sats och flyga vidare mot nya äventyr. Vi är mycket glada att ha med honom i seniorverksamheten nästa år. Vi är jätteglada när högaborgare vill tillbaka till klubben. Det är också glädjande att truppen är intakt och att alla vi vill ha kvar stannar. Det är bara någon av de yngre spelarna som söker nya föreningar för att få speltid, säger Pivac. 

Det är några år sedan han lämnade Harlyckan, men minnena finns där och de är positiva.Robert Mirosavic
– Vi vann allt med 95:orna. Jag spelade även med 93:orna och 94:orna. Under den tiden hade jag pappa som tränare men även Per-Ola Ekblad och honom har jag att tacka för mycket under mina första år i fotbollskarriären, säger Robert Mirosavic.

I det framgångrika 95-laget i Högaborg spelade bland andra Fredrik Widlund (ytterback i HIF) och några spelar kvar i Högaborg. Ännu inte fyllda 15 år tog han steget till HIF:s ungdomslag.
– Högaborg ville att jag skulle stanna och satsa på A-laget, men då kände jag att HIF var det rätta steget. Jag kom med i landslaget den perioden och jag hade en bra tränare som heter Alexander Vikner (nu i BW90) första året i HIF.

HIF-karriären varade dock inte så länge. Som 16-åring tränade han med flera europeiska lag och när han stod inför konkreta alternativ som ungdomsproffs, så stod till slut valet mellan Benfica, Braga och Real Madrid.
– Jag gjorde en bra säsong och många klubbar var ute efter mig, och jag ville ta nästa steg. Det är inget jag ångrar. När jag var nere i Madrid, tyckte Real Madrids dåvarande tränare, José Mourinho, att det var bättre att välja en annan väg. Han tyckte samma som mig, att Benfica som också är en storklubb och Portugal var den rätta vägen för min fotbollsutveckling. När Mourinho säger något så lyssnar man, säger Robert och fortsätter:
– Det har varit extremt lärorikt i Benfica. Jag har mognat som person både på och utanför planen. Precis som Högaborg så är Benfica en extrem plantskola. Tyvärr råkade jag ut för en allvarlig knäskada andra året. 

Cirkeln är sluten. Den 11 januari står han där igen på Harlyckan för träning igen. Men Nyårssaluten då?
– Nej, jag ska på semester och missar den. Jag spelade som knatte med Högaborg och vi vann turneringen. Vi vann HM och ja, det mesta med det laget faktiskt. Det hade annars varit kul att vara med nu.  

Tiden i ÄFF blev inte som han tänkt sig. Det blev totalt fem matcher 2014 och i år har han spelat från start två gånger och blivit inbytt i fem matcher.
– Jag har inte fått så mycket speltid som jag önskat för jag vet vad jag kan prestera, men det har varit lärorikt att känna på seniorfotboll. För att ta nästa steg så behövs speltid och därför får man ibland ta något steg bakåt för att kunna gå framåt. 

Vad är ditt mål med fotbollen framöver?
– Målet är att få spela fotboll och visa vad jag kan och jag vet vad jag kan. Med speltid kommer det lösa sig, sen vet man aldrig vad som händer. Det kan bli en bra säsong i division 2. Det var nog länge sedan det var en så jämn serie på förhand. Det är många lag som satsar och division 2 är nog bättre än någonsin. Det blir också intressanta matcher, som derby mot Eskilsminne. Jag vet hur mycket de matcherna betyder för högaborgarna. Vi brinner för klubben och vill slå rivalen. 

På måndagen skriver han på avtalet som gör honom till Högaborgare nästa säsong. Frågan är vad det blir för nummer på tröjan.
– Haha, det har jag inte fått reda på.

Är det inte sådant man tar med i kontraktet?
– Jo, det är sant. Nummer tio måste jag ha. Jag vet inte vem som har den nu, men den är jag sugen på, säger han med ett skratt.

Samtidigt som Robert skriver på för Högaborg så lämnar Ali Dirawi för Höganäs. Men i samma stund är det också klart att viktige Jesper Birkfeldt förlängt med Högaborg.
– Det var en bra nyhet, det är viktigt att han stannar för jag vet att han är en duktig målvakt. Vi kommer göra en bra säsong tillsammans. Högaborg gjorde en sådär säsong i år men det viktigaste var att de klarade sig kvar. Det kvittar egentligen på vilken placering de kom på, för nu är det nya tag och jag tror mycket på truppen och Jörgens spelidé. 

Några nya tv-framträdande är inte aktuella för tillfället. 2011 var ju pojklandslagsspelaren Robert Mirosavic med i SVT:s satsning, en tv-serie om unga landslagsspelare. Ifjol var det dags för uppföljningsserien ”Blågula drömmar – vägen till landslaget”.
– Det var speciellt att vara med där och det var kul med en uppföljning så att folk får veta hur det gått för spelarna. 

För Robert Mirosavic har karriären inte gått spikrakt och det är egentligen rätt sällan den gör det för ett svenskt ungdomsproffs. Det återstår att se om ”omvägen” via Högaborg lockar tillbaka de blågula drömmarna.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *