Det är på allvar nu. Det var det visserligen mot FC Helsingör också. Enligt Johan Mårtensson, som jag pratade med i veckan här på Alltid Fullsatt, spelar det ingen roll om det är tränings- eller cupmatch. För hans del. Vinnarskallen är alltid påkopplad. 

Den omedelbara frågan blir hur HIF ställer om efter 1-4 mot Helsingör till en cupmatch mot GAIS som måste vinnas. HIF är knappa favoriter och ska vinna matchen. Men så enkelt är det inte, det såg vi mot danskarna. 

Det leder mig in på frågan om hur många vinnare det finns i dagens HIF. Jag tänker alltså på de som har kombinationen pondus, högt röstläge, vinnarskalle och kvalitet rent fotbollsmässigt. För bara ett par år sedan hade HIF ett lag bestående av Gashi, Khalili, Hansson, Larsson, Lindström, Accam… Spelare som tydligt ställde krav på sig själva men inte minst omgivningen. Har det inte varit oroväckande tyst på planen under matcherna hittills? Jag får signaler om det. Fler måste kliva fram, höja rösten, skrika konstruktivt. Det mandatet måste spelarna ha även om respekten är stor för managern vid sidlinjen. Det är en av de absolut viktigaste nycklarna. Att komma som ny till ett lag handlar om att ställa in sig i ledet – men tacksamheten, eller vad det eventuellt kan handla om, över att bli värvad av Henrik Larsson och HIF måste lägga sig innan allsvenskan drar igång. Det handlar om att ta plats, visa att man vill något mer än att bara se till att laget blir något bättre än ifjol. Alla spelare nära startelvan måste tro på att det går att vinna allsvenskan och vara lite obekväm under de 90 minuter som lampan är tänd och då poängen ska delas ut.
Ovanstående ska inte läsas som en sågning, utan mer som en påminnelse om vikten av att ha elva pådrivare på plan där ingen ber om ursäkt för att han eller hon är där. Och det gäller ju alla lag. 
*****
Apropå vinnarskallar. Noterar att Högaborgs tränare Jörgen Pettersson, som är flitig skribent på Facebook, tar upp ämnet i dag: ”Definitionen för vinnarskalle är för mig professionell… dvs hur du förbereder dig för att kunna vinna ( kost , sömn , hur du sköter din kroppen, hur du tränar mm )… Det är väldigt enkelt att bara säga att ” jag hatar att förlora , jag vill vinna varje gång ”… men i andra änden inte har förberett sig för att vinna till 100%…det blir en dålig dubbelmoral”.
*****
 
Jag tror förresten på den här inte oväntade startelvan:
 
Matt Pyzdrowski – Jonathan Larsson(eller Viktor Ljung), Calle Johansson, Frederik Helstrup, Adam Eriksson – Martin Christensen, Johan Mårtensson, Darijan Bojanic, Lalawélé Atakora – Jordan Larsson, Matthew Rusike. 
 
*****

Vad händer i BoIS-land? Någon mittback från FC Rosengård blir det inte och truppen ska nog betecknas som klar. I träningsmatchen mot Halmia i veckan förklarades Igor Arsenijevic som kung av egna hemsidan och tränaren Agim Sopi konstaterar: ”Han var nästan överallt. Vilken enorm arbetskapacitet han har”.

Även ÄFF spelade i veckan. Det blev 4-1 mot Torn och fyra olika målskyttar. Jag tror som sagt Christian Järdler har något riktigt spännande på gång. 

I kväll matchar Jonstorp och IFK Rössjöholm mot varandra och på lördagen väntar massor med matcher och här har jag dukat upp smörgåsbordet – se här!

*****
Tanken var ju att Högaborg och Halmstad skulle dela på de fem procenten av övergångssumman när Marcus Olsson gick till Derby County nyligen. Så blir det inte, efter att jag kollat med Kenneth Karlsson i Högaborg. FA har – till skillnad från SvFF – en regel om att solidaritetsersättning enbart utgår vid internationella övergångar. Surt sa räven.
*****
 
Det blev en spontan podd (på bokhandeln i Höganäs!) i veckan då jag fick besök av kompis Daniel Kristiansson som var i Skåne i handbollsärende för TV4-Sporten. Det blev snack om gamla tiden som kollegor i Uddevalla och Ljungskile och om allsvenskan, superettan, HIF och ÄFF och Svenska cupen-tugg. Lyssna gärna!
 
*****
Foto: Anders Liljeblad

Foto: Anders Liljeblad

 Lagen är olika aktiva på sina hemsidor. Det finns ibland division 7-lag som är bättre är division 2-lag. Vejby och Hittarp är två division 3-lag som har det väl förspänt på sina hemsidor. När det gäller Vejby kan man följa nedmonteringen och flytten av läktaren på Julivallen i Höganäs till Pär Hansson Arena i Vejby här!
*****
Jag nämnde Hittarp. De håller superlördag i Laröd, med det spännande och på twitter uppskrivna mötet Hittarp – Helsingborg Östra klockan 12. Damerna – med Mia Westerblad i spetsen (hon fortsätter en säsong till) – springer ut mot ÄFF klockan 14.
*****
Just det, Stuart Baxter är tillbaka i sydafrikansk fotboll. Han är ny coach för  SuperSport United. Det blev seger direkt i derbyt mot University of Pretoria.
Trevlig helg!
TorbjornDencker72Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se
Tagged with →  
Share →

3 Responses to Dencker tänker …om en av de viktigaste nycklarna

  1. […] Dencker info@alltidfullsatt.se Läs också: Dencker tänker om en av de viktigaste nycklarna Tagged with → Gais • HenrikLarsson • HIF • Svenskacupen  Share → […]

  2. […] Henrik Larsson: ”Måste vara noggrann” Dencker tänker: ”En av de viktigaste nycklarna” […]

  3. […] ahead of when Ayanda Patosi curled a totally free-strike narrowly over the objective in 38th second.http://alltidfullsatt.se/dencker-tanker-om-en-av-de-viktigaste-nycklarna/ Previous Buccaneer Rooi Mahamutsa introduced a lengthy dump within the package through the […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *