Podden är tillbaka i veckan. Det blir intressant att höra Jocke Persson berätta om de första dagarna på försäsongen (som lär bli svettig). Vi kommer bland annat prata Silly Season och kollar vilka spelare som fortfarande är utan kontrakt och letar klubbar. Mathias Unkuri är en av dem. Skrev i går (se här) att han tränar med Eskilsminne och mycket talar väl för spel på Harlyckan för den förre HIF-mittfältaren som numera är ytterback.

*****

Minns ni att Unkuri gjorde sitt debutmål i HIF-tröjan mot Trans Narva i Uefacupen 2007? Inte jag heller, men jag slog upp det. Erik Wahlstedt och Fredrik Svanbäck såg till att det stod 2-0 i paus. Unkuris 3-0-mål kom i den andra halvleken. Två veckor tidigare vann HIF hemmamötet mot estländarna med 6-0. Henrik Larsson gjorde två mål, Omotoyossi, Dahl, Karekezi och Christoffer Andersson övriga. Kul att grotta ner sig i gamla matchfacit, det väcker en slags släktforskare i en. Man letar vidare på spelare och söker upp var de spelar i dag – om de ens spelar.
Låt oss kolla närmare på nämnda spelare. Karekezi, som inte fick jättemycket speltid eftersom han hade ”oturen” att vara i HIF samtidigt som Henrik Larsson, Luton Shelton och Razak Omotoyossi, skrev på för Trelleborg inför förra säsongen och därmed hade ju han och Unkuri – så här åtta år senare – mötts igen. Om det inte varit för att Karekezi nu är borttagen från TFF:s trupp på hemsida. Efterforskning pågår.
Razak Omotoyossi? Han gjorde något så ovanligt som att stanna i tre säsonger i en och samma förening. Var han tog vägen efter egyptiska Zamalek är dock oklart. Någon som vet? Mejla [email protected] eller kommentera nedan. Vi måste gå till botten med detta.
Fredrik Svanbäck? Spelar för Höganäs kommande säsong. Ni som var på Nyårssaluten kunde se hur hans son Adrian dominerade knatteturneringen.

Luton Shelton.

Luton Shelton.

Luton Shelton? Har efter HIF avhandlat Sheffield United, Vålerengen, Ålborg, Kardemir Karabükspor (Turkiet) och Volga Nizhny Novgorod (Ryssland). Var han spelar nu är oklart. Någon?
Andreas Dahl är också ett frågetecken 2015. Svår att få tag i är han också.
Erik Wahlstedt jobbar på Fredins fabrik, Christoffer Andersson spelar i Halmstad och Henke tränar HIF.

*****

Det finns fortfarande klubbar som är utan tränare. Jag får mejl från en del. Bergandy – där Daniel Nannskog och Roland Nilsson tog sina första steg i fotbollsskor – är en av klubbarna som söker både tränare och spelare. Damlaget är som sagt nerlagt och har gått upp i nya Helsingborgs FF.
Känner också att jag vill ta mitt ansvar för min moderklubb Väsby FK. Pratade med Lasse Persson (en av årets kandidater till årets eldsjäl) i dag. Han söker fortfarande (gärna spelande) tränare. Här finns ju världens chans om man vill slå sig in på tränarbanan, tänker jag.
Elva tränare har tillfrågats – bland andra en spontanare med Urban Stoltz på CityGross – och det är tydligt hur svårt det är att få tag i tränare på den nivån. Tydligen lättare neråt Lund-Malmö-hållet. I kväll drar Väsby igång med kondition och fys och på torsdag är det dags för första konstgräspasset i Lerberget. Troligen stavas den akuta lösningen Zlatko Sarajlic som kommer hoppa in då och då. Han lämnade ju efter förra säsongen pga utökad barnaskara.IMG_9036

*****

Nu är man igång igen. Morgonpass med löpband och ryggövningar och med enbart +60 -gubbs i träningslokalen där man får det senaste skvallret och de politiska åsikterna live. Det är värt att betala för. Det ska bli en vana. Det gick plötsligt upp för mig att jag är ruskigt otränad och sånt är inte bra har jag läst.

*****

Landslaget är på turné. För Erik Hamrén gäller det att hitta spelare som kan tillföra landslaget direkt i det fortsatta kvalet men även i framtiden. Hans dagar som förbundskapten är räknade. Kontraktet går ut under mästerskapssommaren, men redan till hösten kan han vara historia – om Sverige missar EM.
Olof Lundh på Fotbollskanalen har gjort en kul och intressant sammanställning över spelare på vinterturnén genom åren – kolla här! Bland ”fynden” de senaste åren finns flera HIF-are; Emil Krafth, Pär Hansson och Alexander Gerndt. Det betyder uppenbarligen inte alltid att man tar en ordinarie plats i A-landslaget framöver.

*****

Marcus Nilsson hade varit ett utmärkt nyförvärv för HIF – OM HIF kan köpa att det blir kortsiktigt och om mittbacken själv är med på en ”billig” affär. Magyar som varit ett hett namn i sammanhanget hade också varit bra, inte minst ur ett vidareförsäljningsperspektiv. Men på kort sikt blir det troligen en dyr lösning även om spelaren kommer som bosman. Nu ser den förre halmstadsbacken ut att välja FC Aarau i Schweiz.
Även om Henrik Larsson nog vill ha in rutin på mittbacken han söker så är  Calle Johansson och Jesper Björkman två mittbackar som fixar allsvenskt spel med väl godkänt. Den bästa bör spela bredvid Peter Larsson. En fjärdeback kan stå på tillväxt. Om man vill hålla kostnaderna nere. För samtidigt vill Larsson ha in en anfallare och yttermitffältare och sånt brukar kosta kulor.

PageLines- denckertorbjorn_feature.jpg

 

 

 

 

Torbjörn Dencker
[email protected]

Share →

4 Responses to Dencker tänker: Var tog de vägen sen?

 1. Fredrik Forever Red & Blue skriver:

  Jo, den ekonomiska verkligheten gör sig så klart påmind och en anfallare känns onekligen mest akut, så där bör nog de överblivna kulorna från Accamaffären (plus det han bidrog med via FIFA-ersättningen) sättas in – Både Calle & Jesper har ju visat sig klara av Allsvenskt spel och hoppas framförallt på Calle fortsätter lika bra som han inledde i fjor, då han känns som den med bäst uppspelsfot av nuvarande mittbackar…

 2. Simon skriver:

  Razak Omotoyossi spelade i Kahramanmaraşspor i Turkiets tredje divsion (motsvarande Division 1 i Sverige) förra säsongen. Hans kontrakt gick ut och han skrev på för KAC Kenitra i Marockanska högstaligan.

 3. Simon skriver:

  Måste även hylla HIF för försäljningarna av dessa två herrar, speciellt Omotoyossi. Shelton kunde säkert sprutat in mål i Allsvenskan än idag, men han hade allt som oftast skadebekymmer. Kollar man på deras karriärer efter HIF, så kan man slå fast att 45 miljoner för dem var mycket bra betalt. Ingen klubb efter HIF har fått mer betalt än det.

 4. Aleeex skriver:

  Razak spelar för nuvarande i Olympique Safi i Marockanska ligan och Luton har fortfarande ett kontrakt med Volga som sträcker sig till sommaren 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *