Asarum – Eskilsminne 4-0

Finns säkert någon som undrat var inlägget om förra helgens match tagit vägen och varför det dröjt så länge. Skriver ni inte om förluster? Klart vi gör, det tillhör och är en del av sporten. Tiden under veckan har varit knapp så här får ni en sammanfattning av hela tre matcher.

Vi kan snabbt nämna att på onsdagen förra veckan spelades första omgången för oss i Svenska cupen där vi mötte Ängelholm (div 2) på bortaplan. Fanns inte så mycket att säga utan vi gjorde det vi skulle och vann med 6-2. Vi gjorde mål redan i 1a minuten på en frispark och sen rullade det på. Vi vilade några spelare och fick även tillfälle att lufta andra som inte fått så mycket speltid vilket alltid är bra och nödvändigt. Så, vidare i Svenska cupen alltså.

Nu över till en mycket tråkigare och jobbigare historia. Tre dagar efter matchen mot Ängelholm var det dags att ta emot seriefavoriterna Växjö hemma på Västergård. Vi hade mycket energi från Ängelholmsmatchen och förberedelserna var så bra som dem kunde vara. Vi hade en kort genomgång om hur Växjö spelade och deras styrkor samt svaga länkar och gjorde upp en matchplan därefter. Efter sista träningspasset för veckan gick alla igenom tillsammans och diskuterade hur vi ville gå till väga och på lördagen fick vi matchplanen och hur vi skulle spela. Jag tror alla hade en bra känsla när vi gick ut till match.

Såhär startade vi: Lina Jepsen – Linn Strömberg, Maja Olofsson, Matilda Eriksson, Johanna Malmlöf – Linnea Rundqvist, Julia Nyberg-Spets, Sandra Wuopio, Elle Nordin – Maja Ahlm, Josefine Norberg.

Första halvlek är enligt mig klart godkänd och vi följde matchplanen nästan fullt ut. De som hade speciella uppgifter skötte dem galant och det kändes hyfsat kontrollerat även om Växjö hade ett övertag och kunde sticka upp då och då, men samtidigt inte skapade några helt klara målchanser förutom en hörna som skruvades direkt i ribbans överkant. Växjö startade med medvind och styrde matchen och rullade boll. Vi blev ganska stressade då dem satte en hög press och Lina tvingades ofta slå längre bollar nere från målet istället för att rulla ut den till backlinjen som vi egentligen vill. 0-0 i paus kändes bra mot ett tight, snabbt och tufft Växjö.

Tyvärr fick vi sämsta möjliga start på andra halvlek, speciellt mot ett lag som Växjö. Vi tappade boll centralt på en felvänd innermittfältare och dem gick till anfall och satte dit 1-0 i 47e minuten. Väldigt, vädigt tungt efter en bra halvlek där vi hade hållt tätt och inte låtit dem komma igenom samt skapat några egna bra chanser.  2-0 kom i 71a minuten och då var det ganska tunga huvuden som gick upp för att ta avsparken. Några minuter senare skickade Lina en lång boll som skarvades eller gick över båda våra forwards där Linnea kom in från sin vänsterkant bakom både egna forwards och Växjös mittbackar och hann få en tå på bollen precis innan målvakten skulle rensa iväg den. Bollen gick förbi målvakten samtidigt som båda deras ytterbackar på något sätt hann hem och lyckades rädda målet utan sin målvakt. En riktigt bra chans för oss där vi kunde fått 2-1 och energi men istället gjorde dem 3-0 i nästa anfall och matchen var död. Ska tilläggas att vi hade gått upp på en trebackslinje innan detta. Vi hade antaligen kunna hålla ner siffrorna om vi hade bestämt oss för det men istället gick vi för en kvittering och efter 3-0 fortsatte vi att försöka få in ett mål och långt ifrån alla spelare var med hem på rätt sida i försvarsspelet. Dem gör 4-0 i 85e minuten på ett skott utifrån som är otagbart för Lina, hårt och rakt uppe i hennes vänstra kryss. Inte så mycket att säga om men 4-0 speglar inte riktigt matchbilden. Växjö är ett riktigt bra lag och klart bättre än oss och förtjänade segern idag, inget snack om den saken. Vi valde dock att chansa lite och siffrorna rann iväg. Förutom att vi släppte in mål tidigt i andra och att det sista målet var onödigt att släppa till så finns det inte så mycket mer att säga, men en förlust är alltid en förlust och det är lika surt varje gång. Men som vår tränare Krödda sa igår angående den här matchen: “Vi skiter i den matchen fullständigt och glömmer den helt och hållet, men har den ändå i bakhuvudet.”

Dem orden sades någonstans i ett gammal omkläningsrum i Blekinge igår. Innan dess hade vi haft en bra träningsvecka och en lång bussresa på över 2 timmar till Asarum. Som vi sa i omklädningrummet efter matchen igår så är det en dag och en match som vi kommer radera från vårt minne. Ja, igår kom den riktiga smällen och den var flera gånger tyngre än matchen och förlusten mot Växjö.

Vi har mött Asarum tidigare för ca 3 år sedan då vi också spelade i samma serie. Precis som då blev det igår spel på konstgräs och det var egentligen inga konstigheter. Vi ställde upp såhär: Lina Jepsen – Kajsa Arthursson, Matilda Eriksson, Sandra Wuopio, Elle Nordin – Linnea Rundqvist, Maja Olofsson, Julia Nyberg-Spets, Lana Ademi – Maja Ahlm, Josefine Norberg.

Det är svårt för mig att skriva om denna matchen. Jag tror inte någon kan säga till sig själv, någon i laget eller någon utomstående att dem gjorde en bra match, gjorde allt dem kunde, och fick ut någonting i närheten av sin högsta kapacitet. Det tror jag inte och det tycker jag inte. Eller jo, nu ska vi inte dra alla över en kam, det finns någon enstaka, men det är allt. Det var en underprestation som heter duga och det var individuella misstag som sänkte hela laget både offensivt och defensivt.

Vi mötte ett piggt Asarum som sprang mycket och inte var rädda att fylla på med folk, framförallt ytterbackar. Ett bra och skickligt innermittfält som levererade ut på kanterna där dem hade vassa spelare som kom runt och skapade målchanser till sig själv och andra. Eller var det bara vi som var otroligt passiva?? Jag vet inte. Dessa kvaliteer fanns såklart i deras lag, men vi gjorde dem bra och lät dem vara bra och se så bra ut. Asarum är inte någonstans ett lag som är omöjligt för oss att mäta oss med eller slå, men igår visade vi något annat med den prestationen vi genomförde, tyvärr.

Återigen kom ett mål tidigt i en halvlek bara efter några minuter, bollen kom ut på deras högeryttermittfältare som tog sig förbi vår ytterback och ner på kortlinjen, spelade ett inspel ca 2 meter ut från vårt mål där en innermittfältare hade kommit upp före vår försvarare och la in bollen med en enkel bredsida. Ett exakt likadant mål gjordes några minuter efter det. Denna gången var det deras ena forward som kom förbi och spelade in ett likadant inspel till den andra forwarden som återigen var före sin försvarare och enkelt la in bollen bakom Lina. Vid ställning 1-0 hade vi dock ett läge där målvakten slog ut bollen till en mittback, bollen blev för hård och Linnea kom in från vänster och bröt bollen och försökte lägga in den bakom målvakten som var långt ute, men skjöt precis över. Det verkar vara just dem marginalerna vi haft de senaste två matcherna. Trots två tidiga mål försöker vi spela vidare och skapar en del lägen, Maja Ahlm kom nästan fri men får en fick lång touch och bollen rann iväg. Två hörnor blev också farliga, den ena lyckades Asarum rensa och den andra kom ut till Julle utanför straffområdet som skjöt på ett tillslag men tyvärr träffade El capitano hårt i huvudet. De hade en stolpträff. Annars var det inte mycket mer från första halvlek och ställningen i paus var 2-0.

Vi tog ett rejält snack i pausen om att plocka fram viljan, specifikt i båda straffområdena och att var och en skulle ta ett hårdare jobb. Vi gick ut i andra och det dröjde inte länge innan Asarum gjorde 3-0. Deras väldigt stora forward som var huvudet längre än båda våra mittbackar var felvänd i straffområdet men vände bort vår mittback och lade in 3-0. Därmed var det i princip kört för oss. Vi gjorde några byten och hotade i djupet och på kanterna ibland men förvaltade ingenting och sedan i 73e minuten skjöt en av deras spelare ett skott i Linas bortre kryss och matchen var avgjord. Resultatet stod sig och matchen slutade 4-0 till Asarum mot ett svagt, blekt och underpresterande Eskilsminne.

Vi har fallit ner rejält de två senaste matcherna och det är egentligen bara den första halvleken mot Växjö som är godkänd, de tre senaste halvlekarna kan vi bara glömma och komma ihåg hur vi i Eskilsminne INTE ska spela fotboll och på vilket sätt vi INTE ska genomföra matcher. 8-0 på två matcher svider såklart även om siffrorna hade kunnat och borde hållts ner. Den 2a maj kom alltså årets första förlust för dem gul-blå randiga och veckan där efter kom den andra. Vi bestämde oss igår direkt efter matchen att vi ska studsa tillbaka redan på torsdag mot Glimåkra hemma, så det blir vårt nästa mål att sikta mot. Det finns inte tid att sura eller gräva ner sig, utan nu krävs det hårt jobb och ett grymt psyke för att ta tag i detta direkt eftersom att nästa match väntar redan på torsdag. På måndag tar vi ett snack och sedan tränar vi måndag och onsdag och tar alltså sedan emot Glimåkra hemma kl 15:00 på torsdag.

Linnea Rundqvist
Spelare i Eskilsminne och bloggare här på Alltid Fullsatt

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *