Markus Holgersson är inte bara bloggare på Alltid Fullsatt. Han är framför allt fotbollsspelare till yrket och har förutom SM-guld med HIF bland annat varit lagkompis med Thierry Henry i New York RedBulls. Nu spelar han för Anorthosis Famagusta i cypriotiska förstaligan. 

Famagusta

2015 och fortfarande obesegrad. Vi i Anorthosis ligger på tredje plats i ligan med sju poäng upp till Apoel och Apollon. Vi har under 2015 spelat nio matcher varav åtta vinster och ett onödig kryss som slutade 0-0. Vi har på dessa matcher släppt in tre mål och hållit nollan sex gånger. Framåt har vi gjort 17 mål på varav en av dem slutade 5-1, vilket innebär att vi har fortsatt svårt att få in bollen i mål.

Famagusta cypern

En av de största nycklarna till framgången är den trygghet vi skapat defensivt. Åtminstone tre av oss fyra spelar i princip varje match i backlinjen (den fjärde har skiftat lite men också varit samma person mestadels av matcherna efter jul). Kontinuitet tror jag är väldigt viktig på så utsatta positioner som defensiven är. Att känna varandra och kunna ta snabba beslut med vetskapen om hur de andra agerar leder till framgång. Vi respekterar varandra och förstår den andres roll i försvaret, vilket gör det lättare. Min roll är att försöka vara röststark och kommunicera och läsa spelet för att täcka ytor och få mina medspelare på rätt positioner innan bollen slåss och på så sätt minimera motståndarnas anfallsförsök. Sådana situationer är ex hur högt eller lågt vi ska stå med backlinjen, när ska vi lyfta och när ska vi falla eller stå kvar. Hur ser vi ut i sidled, överflyttningar. Vart är deras anfallare, åtminstone alltid en i övertag för oss i defensiven, ex två försvarare mot en anfallare eller tre mot två. Motståndarna ska aldrig vara i övertal och i princip aldrig ens i lika antal.

M Holgersson Cypern

Nästa steg som är lite mer komplicerat men som också fungerat bra är kommunikationen till de centrala mittfältarnas position. En ska allt som oftast ligga på bollsida, försöka skära av den raka bollen upp till deras anfallare samtidigt som han ska vara tillräckligt nära deras droppande anfallare, inspringande yttermittfältare eller offensivemittfältare för att kunna fånga upp honom om bollen spelas in i den ytan. Allt för att minimera de farliga ytorna och försöka få motståndarna att höja sin svårighet på passningarna. Vilket gör att de ska vara väldigt bra och ha god tajming på sitt offensiva spel om de ska kunna kreera chanser och göra mål på oss.

Holger Famagusta

Ett annat samarbete som också ska premieras är den med vår målvakt Thomas Kaminski. Thomas, från Belgiska klubben Anderlecht, kom likt mig dagarna innan första omgången av ligan i slutet på augusti. Vi båda har utvecklats och tagit kliv framåt i samspel med att vi har fått en större förståelse för hur spelet fungerar här nere. I takt med att samarbetet mellan oss i backlinjen förbättrats och samspelet mellan backlinjen och målvakt förbättrats är vi nu väldigt svåra att göra mål på. En trygghet som sprider självförtroende och förhoppningsvis ska leda till fler vinster.

HD med Tomas Nilsson i spetsen ska ha all cred för ett riktigt bra arbete runt HIF:s träningsläger i Portugal.

På lördagkväll kl 20, ska ni bänka er framför melodifestivalen. Det räcker att se och lyssna på låt nummer ett ’don’t say no’ med Johan Krafman alias Midnight Boy. Familjeband till mig och Helsingborgare. Rösta rösta rösta!!!

HIF har nu varit på träningsläger och cuppremiären närmar sig. Astrit Ajdarevic har anslutit till truppen och kan bli en nyttig förstärkning. Jag såg honom förra säsongen när vi mötte Charlton med Wigan. Ajdarevic spelade i anfallet som släpande forward. Stor, stark, trygg med bollen. Jag tror HIFs spel kan passa honom bättre än vad Charltons kontrings- och långbollsspel gjorde.

HIF har stundtals spelat väldigt bra på försäsongen och gjort snygga mål. Konkurrenssituationen ser stark ut på alla platser i laget, vilket är viktigt på försäsongen. Ingen ska känna sig allt för säker. Detta står till viss del i motstycke med vad jag skrev innan om kontinuitet. Dock ska det skiljas på försäsong och tävlingssäsong. Jag tycker även en stomme ska byggas tidigt under försäsongen. En stomme på 4-7 spelare beroende av konkurrenssituationen. Denna stomme plus speliden skapar tryggheten i laget. Dessa verktyg förmedlar ut tränarnas budskap och sätter standarden samt skapar normer och värderingar för vad som gäller. Därför är det så viktigt att ha en stomme som stämplar in varje dag och ställer krav på sin omgivning. En vinnare gör sin omgivning till vinnare!
markus_holgersson

 

 

Markus Holgersson

Tagged with →  
Share →

One Response to Holgersson: ”Därför är det så viktigt att ha en stomme”

  1. […] Jag baserar det helt på den trygghet jag tycker mig kunna se. Jag håller med Markus Holgersson, i blogginlägget om vikten att ha en stomme, och tror att Henrik har någorlunda klart för sig hur stommen kommer se ut även om han inte har […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *