6 439 åskådare på Olympia såg HIF förlora för femte gången i rad. Foto: Viktor Malmberg

När HIF möter Häcken på lördagen är det samtidigt tack och adjö-föreställning för Pär Hansson och Mattias Lindström. Foto: Viktor Malmberg

När Alltid Fullsatt pratar med både Pär Hansson och Mattias Lindström inför sin avslutningsmatch för vi en kamp mot de unga rösterna i bakgrunden. Det är fler än journalister som pockar på HIF-spelarnas uppmärksamhet.
Mattias Lindström står i köket och lagar mat när vi ringer.

Foto: Viktor Malmberg

Foto: Viktor Malmberg

– Jag plockar och pysslar och lagar mat. Det har varit en hektisk vecka med intervjuer och trevliga samtal från de som vill tacka för den här tiden, säger Lindström.

Vem är den mest oväntade ”avtackaren”?
– I dag dök Claes Johansson, vår gamla ordförande, upp på träningen och berättade för mig hur mycket jag betyder för HIF. Det var både oväntat och väldigt uppskattat.

När vi ringer Pär Hansson är det en förkyld röst i andra änden. Det konstateras snabbt att snuvan kan härröras till barnen som hörs i bakgrunden under besöket hos mormor och morfar.

Pär Hansson. Foto: Viktor Malmberg.

Pär Hansson. Foto: Viktor Malmberg.

Även för honom är det sista matchen med gänget på lördag och Henrik Larsson har lovat speltid för både Pär Hansson och Mattias Lindström.
– En förkylning stoppar inte mig. Det ska mycket till för att jag ska missa den, oavsett om det blir spel från start eller en plats på bänken, säger han.

Laget meddelar manager Henrik Larsson som vanligt strax före matchen och då får också Mattias Lindström veta om han spelar från start i sin sista match i karriären.
– Jag vet ingenting, vi får reda på det i morgon. Det är kul att Ödåkra är speciellt inbjudna till matchen. Efteråt lär det väl bli avtackning och jag och Pär ska väl springa runt och visa upp oss, säger Mattias Lindström och tillägger:
– Efteråt är det fest hemma hos mig, men bara med familjen.
– Det blir väl avtackning och vi får kanske en blomma. Jag vet faktiskt inte vad som kommer hända, säger Pär.

Vad är det då spelarna känner med bara timmar kvar till sista matchen. Lättnad eller vemod eller både och?
– Det bli skönt att få slappna av på ett annat sätt och inte bara prestera hela tiden. Men det är klart att det blir vemodigt. Att vara fotbollsproffs och spela i HIF är det bästa jobbet man kan ha, men just nu vill jag bara ha det gjort, säger Lindström.
– Klart att man tänkt på det mer och mer när det börjat närma sig. Det har också varit mycket med intervjuer de sista veckorna. Funderade faktiskt på det precis, att nu är det faktiskt dags. Det känns vemodigt och speciellt. Jag har varit i HIF mer än halva livet, säger Pär Hansson.

Mattias Lindström har några år till i föreningen, men känslorna är de samma hos båda trotjänarna.
– Jag är ganska blödig av mig ibland så det kan bli tufft i morgon. Just nu känns bara glädje om jag ska vara ärlig även om det känns konstigt. Glädjen består i att ha varit i en så stor klubb under så lång tid där jag fått vara kapten och varit med om den mest framgångsrika perioden. Det känns osannolikt egentligen, säger Pär Hansson.

I stället för allt ljus på en spelare så är det alltså två kulturbärare som nu får dela på strålkastarljuset efter matchen mot Häcken.
– Mattias blev nog lite förbannad att han inte fick bli ensam om det här, säger Pär med ett skratt.

Fast Mattias Lindström är av annan uppfattning.
– Är det någon jag skulle vilja dela det här med så är det just Pär. Vi har gått igenom så mycket. Man lever så tätt ihop i det här jobbet, så det är bara trevligt att inte allt ljus är på mig. Det är till och med lite skönt. Man kan bli trött på sig själv. Men om något år sitter jag nog där och kommer sakna uppmärksamheten och att skriva autografer. Men jag kommer nog inte ha några problem med att inte längre vara fotbollsspelaren Mattias Lindström. Det känns inte så.

Båda spelarna har räknat ner en längre tid för besluten har fattats i god tid innan säsongsavslutningen. Sista bortaresan med gänget, till Sundsvall senast, var speciell för bägge spelarna.
– Min fru sa faktiskt till mig att tänk på att det är sista resan du gör med HIF. Det är klart att det var speciellt och jag har försökt ta in allt och njuta av det. Men det kommer nog i fatt en längre fram att man faktiskt ska göra något annat, säger Pär Hansson.

Ännu har målvakten från Vejbyslätt inte klart med någon ny klubb. Det är heller inget som stressar honom, säger han.
– Jag har verkligen ingen aning. Det är ganska tyst överlag. Det är mitt i säsongen för de flesta ligorna och händer inget i november så kanske i januari eller ännu längre fram. Jag sitter lugnt i båten.

Du får passa på att njuta av pappalivet…
– Precis, jag ska njuta av det som varit och av att vara med familjen. Det är också tufft som målvakt för det krävs att det händer något i ett lag för att det ska bli plats för mig. Jag tror inte heller att jag per automatik blir förstemålvakt i det lag jag kanske hamnar i. Jag har varit det under alla år i HIF, men det är inte så lätt att man kan vara det var som helst. Familjen är beredd att flytta och det sa vi redan när jag bestämde mig för att sluta i HIF.

Båda kommer som sagt få chansen att visa upp sig en sista gång. Hur mycket speltid det blir vet ingen av dem.
– Han har lovat att jag ska få spela, men har inte fått besked om det bli från start eller ett inhopp. Pär ska också spela. Kanske byter han in mot mot Pär som målvakt i andra halvlek, säger Mattias med det karakteristiska lindströmska skrattet. 

Återstår gör framtidsfrågorna. Mattias Lindström vet ännu inte om han överhuvudtaget kommer spela fotboll mer. Han har heller inte lovat moderklubben Ödåkra en comeback.
För Pär Hansson återstår några år av målvaktskarriären och han vill gärna återvända en dag.
– Det är klart att i en perfekt värld skulle jag vilja komma tillbaka om några år. Men man vet aldrig i fotbollen, det är mycket som ska till för att det ska klaffa. Det hade varit en dröm om det blir så.

Blir det en avslutning i Vejby?
– Jag hade gärna avslutat i Vejby. Man får hoppas att de spelar längre ner så jag kan vara utespelare. Nej, jag vill att de stannar i division 3 förresten.

Största minnet med HIF? Frågan går till båda.
– Det är 2011. Vi tog totalt fem titlar och gjorde något historiskt, så det är absolut det största. Sen är det debuten mot IFK Göteborg 2009 också, säger Pär Hansson.
– San Siro och matchen mot Inter på San Siro. Även SM-guldet och firandet på terrasstrapporna 2011, säger Mattias Lindström.

Bästa medspelaren?
– Det finns hur många som helst, men jag måste säga 2009 när jag spelade med Henke som är Sveriges bästa spelare genom tiderna. Ett annat namn är Ardian Gashi med hans vinnarskalle under guldåren. Han är högt upp på listan.
– Christoffer Andersson! Jag hade kunnat säga Alexander Gerndt eller Alejandro Bedoya och andra, men det blir ”Chrisse” om man slår ut det över 500 matcher.

Fakta: Mattias Lindström
Ålder: 35 år
Familj: Frun Caroline och barnen Julius och Alicia.
Bor: Maria Park, Helsingborg
Klubbar: HIF, Ålborg, Wacker Innsbruck, Mattersburg, Gais, HIF.
Antal matcher i HIF: 288 i allsvenskan och ”tusentals totalt sedan jag var nio år”.
50 mål och 30 assists.

Fakta: Pär Hansson
Ålder: 29 år
Familj: Frun Emma och barnen Melvin och Selma.
Bor: Vejbystrand.
Klubbar: Vejbyslätt, ÄFF och HIF.
Antal matcher i HIF: ”Cirka 300 A-lagsmatcher”.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *