Otto Martler 4

En säsong i Sverige är ungefär sju månader lång. Det känns som att vi nyss började, men ändå står vi här och har enbart åtta matcher kvar av allsvenskan. En säsong där vi i Falkenberg verkligen har presterat likt en berg- och dalbana. Seger mot Blåvitt, poäng mot Elfsborg och Malmö men samtidigt storförluster mot Hammarby, Djurgården, Åtvidaberg m fl. Det är också det som varit vårt stora problem i år, att hitta jämnheten. När vi spelar som bäst kan vi rubba alla lag i serien och det har vi visat flera gånger om. Då vi inte presterar på topp och spelar som ett lag kan vi lika gärna få stryk mot vilket lag som helst, vilket vi också visat flera gånger om.Otto Martler 2

Och så var det det här förbannade konstgräset. Ingen kan ha undgått diskussionerna om konstgräsets vara eller inte vara och nu efter sommaren spelar alltså mer än hälften av lagen sina hemmamatcher på konstgräs. Till råga på allt så spelar nästan alla lagen med olika typer av konstgräs, vilket gör omställningen ännu svårare. Jag vill hävda att det är beklämmande, endast Sundsvall borde ha rätt till att spela på konstgräs. Fram till för en vecka sedan hade vi också blivit nollade på konstgräs, fem av fem förluster. Vi lyckades dock vända denna tunga trend mot Sundsvall på bortaplan, vilket var väldigt nödvändigt för både självförtroende och för tabelläget. Vi har turen att enbart ha två matcher kvar på konstgräs. Jag har för mig att jag läst någonstans att HIF endast har konstgräs kvar på bortaplan, eller någon enstaka gräsmatch. Så ska det inte vara. Fotboll ska spelas på gräs. Det är en annan sport på konstgräs.

Allsvenskan kommer med all sannolikhet att vara väldigt spännande ändå in på mållinjen i båda ändarna av tabellen. Jag har hela året trott att Malmö ska vinna igen, men förlusten mot Häcken tillintetgjorde nog de möjligheterna. Trots att Göteborg för tillfället leder tror jag istället att Norrköping kommer att stå för en superskräll och ta det till slut. Jag tycker helt enkelt att det är det bästa laget vi har mött i år, man är stabila bakåt och har en spelare, Kujovic, som avgör matcher med jämna mellanrum. Göteborg känns inte lika farliga utan Vibe, samtidigt som deras bästa mittback nu tyvärr skadade korsbandet och missar resten av säsongen.

Otto Martler 1

I andra ändan ser det ut att handla om fyra lag som slåss om att undvika nedflyttning och kvalspel. Åtvidaberg har förstås tuffast utgångsläge, sen återstår vi, Halmstad och Örebro. I Falkenberg är vi vana vid att få slåss fram till sista match och det kan mycket väl bli så även detta året. Även om jag tycker att vi har presterat klart bättre de senaste matcherna och mycket väl kan knipa en hel del poäng nu under sista delen av säsongen. Jag tycker också att vi har ett bra spelschema kvar, framförallt på hemmaplan där vi vet att vi kan vinna alla matcher vi spelar.

AIK, Häcken, Åtvidaberg och Djurgården väntar på hemmaplan medan vi har Malmö, Halmstad, Örebro och Elfsborg kvar på bortaplan. Några riktiga nagelbitare väntar i Halmstad och i Örebro. Lite spänning är aldrig fel.

Foto: Viktor Malmberg

Foto: Viktor Malmberg

Jag var på plats under söndagen och kollade på HIF-MFF. HIF var bra med första kvarten, sen tog Malmö över mer och mer och vann klart rättvist till slut. Malmös högstanivå är läskigt bra och hade de bara varit uppe och snuddat på den nivån lite oftare hade de inte legat så många poäng efter Göteborg, utan snarare lika många poäng framför. På ett sätt är det ändå förståeligt att de inte presterat lika bra över tid i år som tidigare. De har fått byta ut i stort sett hela startelvan på väldigt kort tid. Det är snarare imponerande att de ändå lyckats kvala in till Champions League igen samtidigt som de nosar på Europaplats igen, vilket jag är övertygad om att de fixar till slut.

Foto: Viktor Malmberg

Foto: Viktor Malmberg

Jag har en annan reflektion från matchen och jag ställer mig frågande till detta bengalbrännande. Tycker fansen verkligen att det är så häftigt att stå i denna röken och varken se eller kunna andas ordentligt? Flera spelare har gått ut till media nu och sagt att det bara är tröttsamt eftersom spelet kan fördröjas och har gjort så vid flertalet tillfällen. Jag har också svårt att förstå tjusningen.

Nu väntar ett kortare landslagsuppehåll och vi kan ladda batterierna inför den stundande slutspurten. Åtta matcher kvar och massvis med poäng att spela om. En sak är säker, vi i Falkenberg kommer att göra allt som står i vår makt för att motbevisa alla igen och säkra ett nytt allsvenskt kontrakt.

otto_martler

Otto Martler
På twitter: @OMartler

Tagged with →  
Share →

One Response to Martler: ”Jag vill hävda att det är beklämmande”

 1. R Hermansson skriver:

  Fina reflektioner o bra skrivet. Borde vara förbjudet att spela på plastgräs. Bollen uppför sig annorlunda än på gräs. Den studsar ju på ett helt annat sätt Det syns på bilden att du gärna krigar i luftspelet till skillnad mot några andra keepers på elitnivå. i dagens högsta liga så kan målvakten ej enbart vara linjemålvakt.
  Bengalbränning: Det kan inte vara en höjdpunkt i en astmatikers liv att hamna under sådana betingelser. Konstigt att man ej hört något om detta. MFF:s förre målvakt Olsen fick hjärtproblem under en av MFF:s matcher. Enligt uppgift kan en allergisk reaktion ha utlösts pg av röken från bengaler. Sådana saker borde få folk att tänka på innan man bränner av
  någon bengal.

  Och till dig Otto. Lycka till med FFF framöver och kämpa på. Jag känner inte till någon målvakt mer än du som jobbar halvtid o andra halvan spelar allsvenskt. Detta är imponerande
  att du kan hålla så hög klass som du gör.

  Runo Hermansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *