32-årige anfallaren Mattias Adelstam är klar för sin sjätte klubb. Nu blir det spel i Höganäs BK där gamle kompisen Jakob Augustsson är huvudtränare från och med 2015.
– Detta blev en superbra lösning med ett helhetspaket där Höganäs hjälper till med ett jobb och där jag få en ledarroll, säger Mattias till Alltid Fullsatt.

Mattias Adelstam träffade Höganäsledningen redan inför den gångna säsongen, men då fanns ett bättre alternativ.
– Jag fick ett jobb inom HIF samtidigt som jag kunde spela med akademin. Det passade mig bättre då.

Mattias Adelstam. Foto: HIF

Mattias Adelstam. Foto: HIF

2014 blev en speciell säsong. Mattias fick alltså anställning som säljare i HIF parallellt med fotbollsspelandet i klubbens division 2-lag. Det blev tolv mål på 13 matcher under våren. Sen lämnade han för spel i Landskrona BoIS.
– Jag fick en möjlighet att spela på en högre nivå igen och kunna leva på fotbollen. Jag la jobbet på is så länge. Det började bra, jag gjorde mål redan i första matchen och hade gjort två mål och assist på de fyra första. Sen ändrade de spelsystem, spelade med en anfallare. Jag hamnade på en kant och sen på bänken. Det var tränarens beslut. Jag kan i alla fall lämna BoIS med huvudet högt.

Mattias Adelstam har varit i kontakt med Joel Sandborg och Jonas Ohlander i HIF, men han kände att läget var för osäkert.
– De kunde inte ge några besked eftersom de inte vet vad som kommer hända.

Han har varit i kontakt med en handfull klubbar under vintern. Valet föll alltså till slut på Höganäs.
– Jakob är en stor anledning. Vi känner varandra privat och nu får vi en möjlighet att jobba tillsammans. Jag ser fram emot att jobba med både Jakob och Solo (Hammar). De andra klubbarna jag träffat har inte kunnat erbjuda den helhetslösning som jag fått här.

Mattias Adelstam och Jakob Augustsson spelade tillsammans i ÄFF under tre säsonger. Först 2007 när laget tog sig upp i superettan. Den säsongen gjorde Adelstam 23 mål på 26 matcher. Första säsongen i superettan blev det nio mål och andra säsongen – 2009 – gjorde han 19 mål på 30 matcher och delade skytteligasegern med Mjällbys Marcus Ekenberg. Det gav honom ett kontrakt med Trelleborgs FF. Under 2012 skrev han på för Hammarby där han stannade i två säsonger.
– Nu har jag bestämt mig för att lägga elitkarriären som spelare åt sidan. Jag vill gärna bli tränare en dag och i februari startar jag advanced-utbildningen. Det här året i Höganäs kan bli riktigt bra. Jakob har berättat om lagets styrkor och vittnat om att det är bra fart på träningarna. De vann också mot ett ÄFF som hade ett kombinerat A-B-lag den matchen, säger Mattias och fortsätter:
– Tittar man på träningsfasciliteterna så har vi det nästan bättre ställt än både HIF och ÄFF. Den nya anläggningen med fem planer och nya omklädningsrum är fantastisk.

Jakob Augustsson ser också mycket fram emot samarbetet med sin gamle kompis.
– Vi känner varandra väl, både privat och som spelare tillsammans sedan tiden i ÄFF. Det ska bli spännande att se om han fortsätter leverera mål. Under träningar och matcher ska han koncentrera sig på sitt spel även om han kommer vara med och coacha på träningarna. Vid sidan av – mellan matcherna och träningarna – kommer vi bolla idéer med varandra. Jag, Solo och Mattias kommer jobba som ett team.

torbjorn_dencker

 

 

Torbjörn Dencker
info@alltidfullsatt.se

Läs också: Mittbacken Höganäs har ögonen på

Share →

7 Responses to Mattias Adelstam klar för Höganäs BK

 1. Lars skriver:

  Svanbäck och Adelstam – kul att se denna satsning på unga lovande spelare i HBK… Pinsamt och så jäkla feltänkt. Kan inte finnas någon som helst strategi eller ens önskan att lotsa in egna ungdomar till A-laget i denna klubb. Har de kanske fått lämna för att ge plats åt nyförvärv?

 2. T skriver:

  Lars!? Har du koll på HBKs ungdomar som knackar på dörren till A-lags spel? Dom senaste åren har unga killar fått chansen både på träning och match men få av dessa killar har tagit vara på chansen, Höganäs har duktiga ungdomar i ungdomsleden men för tillfället är dom för unga. Som sagt, HBK har släppt fram och släpper fram unga killar som får försöka bevisa att dom håller måttet men tyvärr har få hållt måttet som behövs hållas i div 2!

 3. Lars skriver:

  T! Vilka tänker du på? Det är väl max en eller två som fått göra några få korta inhopp. Andra hanterades på ett sätt som gjorde att de lämnade. Det kallar jag inte att få chansen. Dessutom har de absolut inte gjort bort sig när de väl fått spela. Eller tycker du det? Klart att Svanbäck och Adelstam är bättre fotbollspelare just nu, men vad vill HBK egentligen med föreningen? Hur tänker man utveckla de som inte får speltid? Lånas de ut 1-2 divisioner ner för att få utveckling. I så fall finns kanske en plan. Eller ska HBK fortsätta att vara ett ”köpelag”? Hur många i nuvarande trupp kommer från HBK eller åtminstone kommunen? 3-4 st?

 4. T skriver:

  Jag behöver inte nämna spelare vid namn. det jag menar är att där är spelare som har fått chansen men som inte har hållt måttet fullt ut. Istället för att bevisa motsatsen och jobba ännu hårdare för att bevisa att man håller i div 2 så har man istället stoppat huvudet i sanden och lämnat till någon klubb där dom vet säkert att dom får speltid i ett seniorlag. Lite mer tålamod och jävlar anamma hos grabbarna som fått chansen men inte tagit den fullt ut så lovar jag att dom hade gjort det kanske inte andra chansen men iallafall tredje chansen! Vill man som ung spelare ta klivet från junior till senior i ett div 2 lag krävs det tålamod och en jäkla vilja! tyvärr har få av dessa som fått chansen haft den viljan. Hbks egna killar som finns i truppen får ingen fördel för att man är född hbkare och ska därför gå in i startelvan. Dom får kriga och kämpa som alla andra för sin plats. Ska man hålla på med särbehandling för att man ska satsa på sina unga killar så HBK isåfall nöja sig med att vara ett div 4 lag. Som sagt, man måste förtjäna sin plats för att få den!

  • HIF:are sen barnsben skriver:

   Helt rätt T. Det där gamla bytänkande kan vi lägga ner. Går o tittar en hel del på HBK o tycker det är trevligt att de tagit sej upp till tvåan o tycker att ett lag i ettan är en realistisk o bra nivå för ett lag i Höganäs.
   Tror att både ”Mini” o Adelstam kan tillföra mkt till HBK o speciellt Mini som spelat i både allsvenskan, högsta ligan i Finland o finska landslaget.
   Han gjorde definitivt inte bort sej i HIF när han var där. Har sett honom många ggr på Olympia.

 5. Lars skriver:

  T – nu är vi helt överens, alla ska förtjäna sin plats i ett lag. Tyvärr tror jag att många idag kanske inte är tillräckligt uthålliga. Men, klubben måste också våga släppa fram dem eller åtminstone ha en tydlig plan med dem. Därför måste man ha en genomtänkt strategi vad gäller både värvningar och utveckling av egna killar. Det hänger ihop. Jag hoppas att man nu kommer använda de rutinerade rävar som värvats in för att jobba extra med de unga som ligger mellan U- och A-lag. Då kan det bli bra för alla! Jag önskar alla involverade lycka till – oavsett uppväxtort :)

 6. hbkare skriver:

  För den som inte är insatt så är det alltid väldigt enkelt att utgå från någon egen idé som inte speglar fakta och hur det verkligen ser ut. Om ni vill veta strategi och vilka yngre förmågor som är på gång så kontakta insatta i klubben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *