"Småklubbsfotboll kräver ett gemensamt betalningsansvar och medlemsavgiften är det vi alla kan bidra med", skriver tränarna i ett öppet brev. Foto: Philip Nordin

”Småklubbsfotboll kräver ett gemensamt betalningsansvar och medlemsavgiften är det vi alla kan bidra med”, skriver tränarna i ett öppet brev. Foto: Philip Nordin

”Varför betalar vi medlemsavgifter? Varför håller vi ”vuxna” på å tjatar om medlemsavgifter? Varför ska jag som spelare i Div4, Div5, Div6, Div7 betala medlemsavgift? Jag spelar ju fotboll, jag är ju skitbra å jag borde få allt serverat därför i matchen i lördags gjorde jag 2 mål, 3 tunnlar å dessutom tycker min pappa å mina kompisar på gården att jag e grym. Bara otur å korkade tränare som gör att jag inte lirar med Zlatan & Guidetti…….”

Eller:

”Jag har inga pengar, jag pluggar å jobbar bara lite extra… Min Goosejacka för 15 papp? Vadå, ska jag frysa eller? Å min skidresa med polarna till Verbier? Vadå.. Nått roligt måste man väl få göra? De e väl inte ChampionsLeague vi spelar?”

Bara exempel på 90-talisters anledningar till att vägra (strula som satan) solidariskt medverka till en idrottslig gemensamhet som kostar pengar. Träningstider, träningskläder, bollar, konor, västar, kanslister, tränare, milersättningar, tvättmaskin, tvättmedel, domararvode, skobidrag, sjukgymnast, massage, matchkläder, resor till å från matcher, ev. mat vid längre bortamatcher, sjukvårdsmateriel, försäkringar. Allt kostar pengar, lägg där till att det finns mängder av människor som ställer upp med tid vid seniormatcher, bollkallar, kioskförsäljning, entrévärdar, styrelseuppdrag mm.medlemsavgift

Att vara en del i någonting större kräver solidaritet och för en spelare i Div4 å neråt krävs inte mycket. Som spelare får man spela organiserad fotboll, man får uppleva den enorma glädjen som lagsport ger, man får gemensamma träningspass 120-140ggr / år, man får kläder, bidrag till skor, man får vinna och förlora tillsammans med sina kompisar, man får ett städat omklädningsrum, man får tvättade kläder, man behöver fan inte mer än att komma i tid och uppföra sig….

Å precis som i ALLA andra sammanhang i livet betalar man en medlemsavgift för att ta del av förmånerna som föreningen ger. I vårt civiliserade samhälle betalar man skatt för att ta del av samhällets förmåner (vård, skola, vägar etc), fackavgift om du vill ta del av fackets förmåner (kollektivavtal, tvistsupport, lön etc), A-kasseavgift om du vill ha en ekonomisk trygghet om jobbet torskas, försäkringsavgift som ger dig en ny mobiltelefon när du glömmer den på bussen/krökar bort den på krogen, gymavgift, bokklubbsavgift……

Som tränare är man ofta den som påminner spelarna om medlemsavgiften på uppdrag av styrelsen å det är så sju-in-i-helvete tråkigt att vara en farsa även i fotbollslaget. De flesta spelare vi haft under tränaråren kräver att man behandlar dem som vuxna och vi anser att vi ska göra det också. Om du är 16 år eller äldre är du inget barn längre, du är tillräckligt begåvad för att förstå vad som är rätt och vad som är fel. Vi är övertygade om att majoriteten av spelarna förstår varför medlemsavgift är ett måste men det är det där med att vara en del i någonting större.

Vad kan vi ledare, föreningsmänniskor göra för att skapa en föreningslojalare miljö?

1) Spelare som inte betalar får inte spela eller träna. Gäller alla utan undantag.

2) När spelare byter förening tar föreningar kontakt med varandra för att säkerställa att avgift betalts. Om inte avgift betalts tar mottagande förening inte emot spelare.

3) Medlemsavgiften skulle kunna vara samma i alla HFA anslutna föreningar (Div4 å neråt). Om regelverket är samma hos alla skapas kanske förståelse och ansvarstagandet ökar. Låt säga att medlemsavgiften i alla föreningar är 1500 kr / år för en seniorspelare. Gäller alla överallt.

Vi å många med oss tycker att småklubbsfotboll är sjukt jävla häftigt och vi lägger gärna ner vår tid och energi. De flesta av oss 60 å 70-talister är fostrade i fotbollens underbara värld och när vi träffas rullar det underbara historier som vi alla känner igen från vår egen bakgrund. Småklubbsfotboll å den svenska modellen (där det finns nivå och plats för alla) är fantastisk och den är värd att bevara. Det kräver dock idag precis som förr ett gemensamt betalningsansvar och medlemsavgiften är det vi alla kan bidra med. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Ingemar Queckfeldt – Helsingborg Östra IF
Andreas Persson – Helsingborg Östra IF
Jesper Nilsson – Helsingborg Östra IF
Magnus Jönsson – Råå IF
Tobias Fredriksson – Kullavägen BK

Share →

6 Responses to Öppet brev: Varför betalar vi medlemsavgifter?

 1. Lennart Wikström skriver:

  Självklarheter egentligen men ändå inte. Många intressanta synpunkter. Om alla klubbar kommer överens så kan det bli mycket bättre.
  Numera endast åskådare.
  Lycka till

 2. Magnus skriver:

  Det handlar såklart om ekonomi men också om föreningsdemokrati – om att få vara med och bestämma, förändra och att göra sin röst hörd på årsmöte. Att vara del av grupp som strävar efter samma mål. Inte att förglömma!

 3. Janne skriver:

  Billigare idrott får man leta efter.
  Min ena son tränar kampsport, taekwondo.
  Kostar 3200kr för två terminer(ett år)
  inga tävlingar, får betala kläder mm.

 4. Håkan Börnesjö skriver:

  Intressant läsning men otroligt defensivt förslag för gemensam avgift.

  Kostnaden för att driva ett seniorlag en av flera parametrar man också bör ta hänsyn till.
  Ett seniorlag kostar över 200 000 per år där denna kostnad ska fördelas på 20-30 spelare, vilket kan vara ett irritationsmoment för övriga medlemmar i föreningen.
  Avslutningsvis har alla föreningar olika förutsättningar, ambitioner och arbetssätt vilket säkert också försvårar en gemensam avgiftsbild.

  Man kanske skulle införa månadsavgift med autogiro som för Spotify, ViaPlay, NETFLIX e.t.c.

 5. Dick carlsson skriver:

  Spot on, bra skrivet!! Samma medlemsavgifter i alla klubbar, spännande tanke.
  Kör hårt alla!!
  Dick Carlsson Ledamot & ass. tränare i Borstahusens BK

 6. Tony Johansson skriver:

  Mycket bra initiativ att skriva ihop denna artikel.
  (Gjorde en liknande sammaställning till våra spelare nyligen)
  Känner igen problemet sedan många år tillbaka.

  Ha ett gott fotbollsår/Tony Johansson Trän Dam Wormo, (o tidigare tjatande ordförande i annan förening.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *