Så har vi då gått in i fotbollshöstens absoluta slutspurt. Den tiden på året som både glädje, vilja, ångest och rädsla sprider sig hos många fotbollsspelare och fans, oavsett nivå. Att slåss för en plats som ger ett kliv uppåt i seriesystemet, eller det värsta, att försöka undvika degradering. Jag har varit med om både och. Nedflytting efter kval från div 2 med Gantofta och vinst via kval från div 3 med samma lag samt vinst i div 2 med Lunds BK. Ingenting slår ett kliv uppåt. Då blir det plötsligt värt att man tränade i januari månad och spelade de tråkiga träningsmatcherna i snö och minusgrader. Detta är tiden då det visar sig om man har jobbat tillräckligt hårt och om man får lön för mödan.

Foto: Lollo Skagerfält

Vi spelade två matcher förra veckan. Först en riktigt högklassig match borta mot GAIS där vi tyvärr hade lite oflyt med marginalerna och torskade med 3-1. GAIS gjorde en bra match, jag själv gjorde en mindre bra, men poängtappet var kanske inte så tungt som det kunde varit med tanke på att de andra topplagen också gick vinstlösa. Igår hoppade vi tillbaka till vinnarspåret och lyckades hålla vår 14-e nolla när vi slog Jönköping Södra med 3-0 i fantastiskt höstväder på hemmaplan. Det går inte att undvika att säga att det ser oerhört intressant ut för oss i slutspurten, framförallt med tanke på Sundsvalls och Degerfors poängtapp igår. Men vi försöker jobba stenhårt efter att det bara är nästa match som gäller och det är bara den som kan ge oss tre poäng.

Foto: Lollo Skagerfält

Nästa match är inte vilken som helst. Nästa måndag flyger vi till Sundsvall för ett riktigt toppmöte där utgången av matchen kan ha stor betydelse för fortsättningen. Ni som vet hur tabellen ser ut förstår vikten av matchen och det är matcher av detta slag som man verkligen älskar att spela.

Något som är anmärkningsvärt för Falkenberg anno 2013 är att vi alltid gör bra matcher efter en förlust. Vi har denna säsong förlorat sju matcher (varav två i svenska cupen) och vunnit samtliga sju därefter med de imponerande siffrorna 2-0, 2-1, 4-0, 4-0, 4-0, 3-0 och 3-0. Det är kanske en av de största och viktigaste styrkorna i laget, att vi inte skapar en negativ trend utan alltid börjar vinna direkt efter en tung förlust.

Foto: Lollo Skagerfält

Superettan är en ruskigt rolig serie att följa. Vissa matcher är helt galna, såg t.ex. slutskedet av Hammarby-Sundsvall igår och under de fem sista minuterna skapades säkert fem stycken 100%-iga målchanser. Det är nästan omöjligt att tippa matcher i serien, alla slår alla. Det görs mycket mål av spelare på alla positioner. Jag själv hade turen att få göra mål på Varberg i våras på en lång, felriktad, utspark. Igår var det nästa målvakts tur mot samma Varberg att göra mål. Björn Åkesson i Värnamo kvitterade till 3-3 på övertid, ett mål som kan visa sig vara guld värt. En ytterligare krydda i det målet är att herr Åkesson gjort mål tidigare, mot samma målvakt! Dan Sadé i Varbergs mål har oflyt med målfarliga målvakter.

Ett annat minnesvärt mål från denna säsong är Daryl Smylies mål mot Örgryte för några omgångar sedan. Ett av de vassaste målen jag någonsin sett där Smylie drar en halvvolley från egen planhalva och bollen går i en perfekt båge över en chanslös Örgrytemålvakt. Imponerande uppfattning och än mer imponerande tekniskt utfört. Ni som inte sett målet rekommenderas varmt att klicka er in på diverse internetsidor och leta upp klippet. En annan kuriosa är att samma Smylie har även lyckats med att dra på sig två röda kort i år, båda mot Falkenberg.

För att återkoppla till inledningen. För vissa lag blev det knappt en slutspurt och jag kan t.ex. passa på att gratulera Höganäs och Vejby till seriesegrar i sina respektive serier i nordvästra Skåne. Under varje helg kommer det nu tillkomma ännu fler vinnare och förlorare. Hösten är härlig!

 

Otto Martler är målvakt i Falkenbergs FF som slåss om en plats i allsvenskan 2014. Läs alla hans inlägg härDu kan också följa honom på Twitter: @OMartler

Tagged with →  
Share →

2 Responses to Otto Martler: Slutspurt!

  1. Lollo Skagerfält skriver:

    Vilken härlig text att läsa. Jag unnar er verkligen att få spela i högre divisioner och håller alla tummar jag har för att ni ska klara hela resan dit. Vad roligt att du använder mina bilder, det blev ju jättebra! // Lollo Skagerfält

  2. Fotbollskläder skriver:

    Great post! We are linking to this great post on our website.
    Keep up the great writing. Fotbollskläder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *