ParHansson_24Fotboll

Pär Hansson är hemma igen – men bara tillfälligt. I den här intervjun berättar han bland annat om framtiden, siar om HIF:s kommande äventyr i superettan och kommenterar ryktet om att han blir lagkamrat med Jordan Larsson. 

På måndagseftermiddagen landade Pär Hansson och familjen i Skåne igen. Spelarna i Feyenoord har julledigt fram till träningslägret i Marbella den 3 januari.
– Det har varit ett fantastiskt år på många sätt. Jag visste inte så mycket om Feyenoord innan jag flyttade ner, mer än att det var en storklubb. Det har jag fått erfara på alla sätt och vis sett till fans och allt runtomkring. Det är fullsatt på varenda hemmamatch och det märks över huvudtaget att det är en storklubb, säger Pär Hansson.

Feyenoord har inte vunnit ligan på snart 20 år. Ifjol var man också med i toppen men efter sju raka förluster såg man chansen till guld passera förbi.
– Feyenoord har haft många tuffa år men i fjol vann man cupen och man blev trea i ligan. Nu leder vi ligan och ser man till det sportsliga så har det varit fantastiskt även om jag så klart hoppats få spela lite mer. Det är egentligen det enda negativa. Som familj stortrivs vi socialt och fotbollsmässigt har jag spelat i träningsmatcherna.  I en storklubb som Feyenoord har man bra målvakter och jag har hela tiden varit inställd på att det kommer bli tufft. Men det har gått bra när jag spelat.

Pär Hansson FeyenoordFeyenoord leder ligan med fem poäng före tvåan Ajax. I Holland är det just Ajax och PSV som normalt ska toppa serien.
– Feyenoord är en stor klubb men det är klart att Ajax och PSV är större fotbollsmässigt. De har större press på sig. Men vi har spelat bra och är med där uppe. Enda plumpen var sista matchen hemma mot Fenerbahce i Europa League då vi åkte ur. Vi hade annars stora förhoppningar att ta oss vidare.

Så mycket speltid har det alltså inte blivit den här hösten heller och totalt har det blivit en ligamatch och en match i Supercupen (mot PSV). Av de totalt fem målvakterna är 35-årige Brad Jones mer eller mindre ohotad etta i Feyenoord.
Att målvakten från Australien lämnar laget tror inte Pär Hansson.
– Brad är en väldigt bra målvakt och han har själv sagt att han är i sitt livs bäst form. Han har gjort en väldigt fin första halva av säsongen. Han är dessutom en väldigt bra kille och vi kommer väldigt bra överens, så all cred till honom.

Med spel i inhemska cupen, Europa League och i ligan har det blivit mellan 25 och 30 matcher den här hösten.
– Det har blivit många resor och matcher. Det har varit tufft. Men socialt har vi som sagt trivts jättebra. Sonen går på dagis och allt flyter på. Det är väl bara språket som är olikt Sverige. Det har annars varit lätt att smälta in.

Vad händer då i vinterfönstret? Allt kan hända även om Pär Hansson och familjen trivs i Rotterdam.
Speltid lockar, men det ska vara rätt klubb i rätt miljö.
– Jag har haft en diskussion med Feyenoord och de vet att jag vill spela mer och att om det dyker upp något så kommer jag lyssna. De ser gärna att jag stannar för de tycker det funkar bra med mig både i laget och när jag spelat. Men de kommer också lyssna om det dyker upp något intressant.

Det kan hända något redan i vinter?
– Ja, det kan det men det är inte säkert för vi trivs som sagt väldigt bra. Det måste inte hända något men skulle det göra det så kommer vi lyssna.

Har du hört något?
– Lite grann men inget som jag känner har varit aktuellt. Hade jag varit 23 år och varit själv hade jag kunnat lämna kanske men vi är en hel familj nu och kommer inte flytta om vi inte är helt säkra på att det är rätt. Vi får se vad som händer, vi sitter inte i sjön.

Pär Hansson tror på HIF men varnar för superettan. Foto: Viktor Malmberg

Pär Hansson tror på HIF men varnar för superettan. Foto: Viktor Malmberg

Pär Hansson var med i det numera klassiska HIF-laget som bärgade fem titlar med SM-guldet 2011 som grädde på moset. Han lämnade efter säsongen 2015 men följer vad som händer.

När HIF mötte Halmstad i kvalet följde han matcherna i mobilen.
– Jag följde det live i telefonen för vi var iväg i samband med en match. Det är alltid tufft med kval men jag trodde de skulle klara det. Jag var i chock och är delvis fortfarande över att de trillade ur.

Under åren 2006-2008 vaktade Pär Hansson ÄFF:s mål i superettan. Även om det till stora delar är helt andra lag som utgör serien nu så vet han att superettan är en serie som man inte joggar hem.
– Det gör man inte och det är också skillnad mot när vi spelade med ÄFF i superettan för vi hade ingen press på oss och varje match var positiv. När lagen kommer till Olympia kommer det vara årets match. Det kommer bli tufft men jag hoppas och tror att de tar sig upp igen.

Spelare efter spelare lämnar HIF som i takt med att kostymen krymper också måste banta för att hålla utgifterna nere. Jordan Larsson har kontrakt men ryktena går varma om att han hamnar i Feyenoord dit pappa Henrik Larsson 1993 tog steget från HIF.
Därmed skulle Jordan bli lagkamrat med Pär Hansson.

Pär Hansson i moderklubbens tröja. Foto: Viktor Malmberg

Pär Hansson i moderklubbens tröja. Foto: Viktor Malmberg

– Jag har också läst det men inte hört något här nere. Vissa spelare har frågat mig om honom men jag vet inget för jag har inte haft någon kontakt med Jordan. När ryktet går brukar det kanske finnas en sanning i det. Men jag vet inte om det stämmer.

Christian Jensen i Vejby sa nyligen till Alltid Fullsatt att Pär Hansson lovat att återvända till moderklubben Vejby IF en dag. Det löftet står fast.
– Han ljuger så mycket… han fyllde 40 år i förrgår och börjar bli gammal… nä då, jag har alltid sagt att jag har som mål att spela i Vejby igen så länge kroppen håller. Men då ska jag inte stå i mål.

Va?
– Nä, jag får väl höra var tränaren vill ha mig men jag är gärna forward.

Du får ringa till Magnus Arvidsson…
– Ja, jag får ringa honom och diskutera det.

Men den där avrundningen i Vejby får nog vänta på sig. Hanssons karriär kommer troligen fortsätta på högsta nivå i några år till.
– Just nu är det bara skönt att vara hemma. Det blir julfirande med föräldrararna och svärföräldrarna och så ska vi försöka träffa så mycket kompisar vi kan i juldagarna och runt nyår. Nu har de flesta fått barn också så det blir full rulle.

torbjorn_dencker

Torbjörn Dencker
[email protected]

Tagged with →  
Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *