En försäsong i Oranjeland kan vara så urtråkig, kall, mentalt deprimerande men också sådär alldeles underbar och fantastisk. Vi tillbringar vår tid, i väntan på att föreningens egen konstgräsplan ska bli färdig, på Valhall Park. Detta blåshål till träningsplan som ligger vägg-i-vägg med Ängelholms Airport och som har noll skydd mot vädrets vinande vindar. Det kan vara vindstilla på Vejby IP men på Valhall Park kan du kallt räkna med minst kulingvindar.

Jag har i år förändrat upplägget från tidigare framgångsrika försäsonger där vi varit i Magnarpshallen i januari, februari för att i mars knalla ut på konstgräset. Dels av praktiska anledningar pga brist på tider men även därför att vi har en kravbild på oss i år som vi tidigare inte haft gällande kvalite på motstånd. Div 3 är tuffare, det är lite mer på riktigt och jag kände att jag behövde mer tid med gruppen på större ytor än tidigare år. Huruvida det är rätt eller fel får framtiden utvisa.

Mycket talar för att guldhattarna åker fram på lördag.

Laget som fixade avancemang i höstas.

Att vara 2:a lag i kommunen blir väldigt tydligt då Ängelholms FF behandlar oss som något katten har släpat in. Vi fick träningstider som var usla med motivering att det var fullbokat med ÄFF-lag och förståelsen för vår verksamhet har varit obefintlig men vi har knutit näven i fickan och accepterat vår plats i hierarkin med vetskap att i juni står vår egenfinansierade konstgräsplan klar och då kan ÄFF fortsätta bygga luftslott på skattebetalarnas nota utan att vi behöver påverkas.

Vi har tränat på bra och det märks tydligt att spelarnas skicklighet ökar allteftersom. Passningsspelet blir bättre, uthålligheten blir bättre, styrkan och balansen i närkampsspelet blir bättre och när matcherna kommer igång med start 28 feb mot Eket kommer vi även ge de nya spelarna (Andreas Ljung, Tobbe Z, Kalle Frallan, Johan Ekman, Joppe Arvidsson, Hampus Wennerberg å Albin Subasic) verktyg för att förstå och utföra det vi vill göra på planen med tillsammansAttityd precis som vi gjort 2013 och 2014. Jag har en ambition med laget när det gäller sättet vi ska spela våra matcher som det ständigt arbetas med och naturligtvis finns det konkreta saker som vi måste förbättra för att kunna hävda oss på en ny nivå 2015. 2013 krävdes det ett organiserat försvarsspel för att vinna Div5, 2014 krävdes det inte bara organiserat försvarsspel utan även ett knivskarpt omställningsspel för att vinna Div4 och i år i Div3 kommer det vara viktigt att possessionsspelet på offensiv planhalva är bra så vi får möjlighet att möta organiserade motståndare. Jag och Ulrik Klasson har en klar bild om hur vi ska göra saker och utmaningen är att få alla spelare att acceptera och framförallt förstå nyttan med vår idé. Vi är ”ganska” (vissa säger väldigt) tydliga med hur vi ska göra och tillsammans-attityden har givit oss framgång och vi ska inte förändra något som bevisligen fungerar och vår uppgift som tränare blir viktigare i år än tidigare år för att säkerhetsställa detta. Bara faktumet att konkurrens-situationen kommer ställa kompetenta spelare utanför en start-11 varje vecka + enbart 3 byten istället för fria byten kommer sätta saker på sin spets som tidigare inte varit en issue. Jag får acceptera att 8-9 spelare kommer tycka jag är en idiot varje laguttagning men samtidigt är det ”the name of the game” och jag som tränare har min uppgift i ”tillsammans-konceptet” precis som spelaren har. Jag har varit öppen och tydlig med att jag tar ansvar för min uppgift och går det åt helvete kommer Sportchef Nilsson ersätta mig snarare än att han ersätter spelare. Jag känner mig trygg med min grupp och är övertygad att med ödmjukhet, noggrannhet, närvaro och hårt arbete kommer OranjeVejby ta de poäng som krävs för att spela Div3 även 2016.

I vår serie kommer stora, starka Hittarp, Trappatoni tränade Hyllie IK och IFK Trelleborg göra upp om serievinsten å i övrigt kommer alla slå alla. Vi har klara målbilder för vårt seriespel och initialt kommer vi jaga 15 poäng. Ett konkret men inte tidsorienterat mål. Vi har som ambition att göra 45 mål framåt och inte släppa mer än 24 mål hemåt. Ett rimligt och levande mål som vi ständigt kan förhålla oss till. Vi har även ett abstrakt lull-lull mål gällande disciplin och uppförande, vi ska minimera gula och röda kort men det handlar mer om att lägga fokus på rätt saker och sen gammalt vet vi att domare å motståndare kan vi inte påverka så därför ska vi skita i dom…..

I Svensk Elitfotboll drar cupen igång och Henkes HIF ser sådär lagom spännande ut, Henke har satt sin prägel på attityd och hårt arbete och över tid ska det bli intressant å se om han kan sätta prägel på ett vägvinnande spel som samlar poäng i Allsvenskan. Jag tror och hoppas att den populistiska, ”fina”, ”vackra”, ”passningsorienterade”, ineffektiva skrivbordsfotbollen ersätts med Kloppsinspirerad fartfotboll, där även en ”lång” passning är en passning, som kommer kunna underhålla den kräsna Olympiapubliken. Poänggivande fotboll är BRA, allt annat e kvalificerat skitsnack från människor som skaffat sig kunskap via någon mystisk, teoretisk utbildningsplan i förbundets regi.

ÄFF under Maestro Persson, Geniet Pringle och Skyttekung Arvidsson har på pappret ett kanongäng och det ska bli sjukt kul å följa spelet på planen i SuperEttan i år. Tillsammans med Munlädret Roger Bengtsson hoppas jag kunna fortsätta kommentera matcherna i Radiosportens webb-program och det hade varit roligt om det blev toppmatcher på IP istället för ångestladdade bottenmatcher.

I nordvästskånsk fotboll, som man med glädje följer på Alltidfullsatt.se, har en del gäng dragit igång matchandet å Eskilsminne ser spännande ut med begåvade värvningar som stärker inte bara det sportsliga resultatet utan även smälter väl in i omklädningsrummet. Sportchef Kalle Olsson har som vanligt gjort ett magnifikt arbete å nu e de upp till SheriffJansson & PSS att förvalta korten begåvat.

Edman & Svens projekt i Akademin har alla möjligheter att göra bra ifrån sig i årets Div2. Måste vara en dröm för unga talanger att få ledare av den kalibern varje träning å match. Högaborg å Höganäs har också valt erfarenhet av elitfotboll som sheriffer och min absoluta övertygelse är att det är helt rätt väg att gå då erfarenhet och förståelse från ledarhåll är sjukt viktigt i en Division som inte betalar för den tiden du lägger ner. Att som tränare kunna säga: ”Du kompis, det jag vill att du ska göra har jag själv gjort 1000 ggr” är häftigt avväpnande mot en 90-talist som tror sig veta allt om fotboll därför att han vunnit ChampionsLeague i FIFA-spelet.

Bosna ser på pappret häftiga ut men som vanligt kommer det handla om huruvida gruppen får ihop en gemensam attityd och en kollektiv ödmjukhet inför träning och match. Linos magiska BarcaÖstra står å stampar i osäkerhet då Lino har ett arbete idag som gör honom otillgänglig på Medevi lite då å då. Måste vara en orolig tid för gruppen & klubben…

I stora världen kämpar Charlton på i botten av ChampionshipLeague. Efter en schysst start har det gått knackigt som satan i januari och risken finns att det blir en nagelbitande vår. Roma leder SerieA då man ligger tvåa efter Mut-Juve och Malaga jagar EuroLeague platsen i LaLiga… mao mina lag kämpar på.. Härligt!!

Kulan i luften De e Vår….

ingemar_queckfeldt

 

På Twitter @ingemarQ
Instagram @ingemarq

Tagged with →  
Share →

One Response to Queckfeldt: ”Vi har accepterat vår plats i hierarkin”

  1. […] Queckfeldt bloggade tidigare i dag där han delade ut ett par svingar. Min enda egentligen sving i det här inlägget blir mot […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *