Redan för två veckor sedan meddelade mångårige ledamoten Nils Petersén att han lämnar uppdraget i HIF:s styrelse med omedelbar verkan. I onsdags gjorde Annette Colin Lövgren, Michael Zetterman och Anna-Katarina Bergsten samma sak. Den sistnämnda kunde inte närvara vid intervjun med Alltid Fullsatt, men övriga ger sin bild över hur styrelsearbetet bedrivits under 2015 och varför de väljer att hoppa av. Kritiken mot ordföranden Sten-Åke Tjärnlund är inte nådig.
Nils Petersén har suttit längst i HIF-styrelsen och är den som har stått för kontinuiteten. Han har jobbat i olika konstellationer, men han har aldrig varit med om något liknande än styrelsearbetet förra året och fram till avhoppet.
– Vi har alla haft en ambition om att göra ett så bra jobb som möjligt, men man kommer till en punkt där det inte gör det möjligt att stanna kvar. Jag är ingen som normalt bara hoppar av något jag tagit på mig. Men i det här fallet är det omöjligt. Vi har inte haft några meningsfulla möten alls under 2015 och sättet hur arbetet bedrivits av ordföranden är oacceptabelt, säger han.
Hur menar du konkret?
– Vi har inte haft några ordentliga agendor. Vi har fått information utan att vi egentligen varit delaktiga. Vi har inte vetat hur vi ska jobba och inte haft någon strategi alls, säger Nils Petersén och ger några exempel:
– Vi kan ta tillsättandet av klubbdirektör. Vi har haft tre stycken på 1,5 år och i början av december fick vi veta att David (Brodetsky) hade sagt upp sig. Sedan dess har vi inte fått reda på någonting. Sten-Åke anser att det är han som ska hitta en ny klubbdirektör och sätta profilen på tjänsten. När David blev rekryterad var vi som styrelse med och utarbetade en kravprofil och vi hade en löpande dialog med Dreamwork som gallrade fram kandidater. Olika delar av styrelsen var med på intervjuerna, vi förankrade det hos Henrik Larsson och delar av den administrativa personalen. Nu har vi inte haft en aning om vad som är i görningen, säger Nils Petersén.
Han får medhåll av Annette Colin Lövgren och Michael Zetterman.
– Nu fick vi läsa på Alltid Fullsatt att man kan ha en ny klubbdirektör på plats om en vecka. Det är inte acceptabelt att vi inte får veta något, säger hon.
– Ett annat konkret exempel är det tio år långa avtalet med Lagardere. Avtalet är bra för HIF, men det är ett väldigt komplicerat avtal. I slutet av 2015 omförhandlades avtalet, men ingen av oss som varit med om processen och framtagandet av avtalet blev närmare involverade i detta arbete. Merparten av styrelsen fick information om det nya, omförhandlade avtalet och fick en dag på oss att läsa igenom och godkänna det, säger Nils Petersén.
– Det visade sig att underlaget både är bristfälligt och felaktigt. På kort sikt ger det små förändringar som är bra, men på längre sikt så ger det allvarliga försämringar. Det är också ett exempel på hur man handlägger ett ärende, säger Annette Colin Lövgren.
I torsdags kallades medlemmarna i HIF till ett möte på Nicolaiskolan. Avhopparna menar att de inte blev informerade om vad mötet skulle handa om förrän strax innan det var dags.
– Medlemsmötet är Sten-Åkes initiativ. Styrelsen informerades som vilken medlem som helst i föreningen och det är också ett märkligt sätt. Vi fick presentationen, om vad det skulle handla om, utsänd av David (Brodetsky) ett dygn innan, säger Annette Colin Lövren.
Avsaknad av strategi och framåttänk och snabba lösningar utan styrelsens vetskap är det återkommande budskapet när de tre styrelseledamöterna, som nu hoppat av, beskriver hur arbetet bedrivits sedan förra årsmötet.
– Alla vi i styrelsen sitter i många andra typer av styrelser, både professionellt men även ideellt och väldigt många har reagerat på sättet som ordföranden väljer att agera. Det är inget konventionellt sätt att jobba, säger Michael Zetterman, som suttit i HIF-styrelsen sedan 2014.
Alla tre vittnar om ett styrelsearbete som egentligen havererade redan från start, vid första mötet.
– På hösten träffade valberedningen ledamöterna för att höra hur vi ser på arbetet i styrelsen. Då har vi som inte varit nöjda uttryckt det till valberedningen. Jag tänkte att blir det ingen förändring så kommer jag inte vara kvar. Jag vill jobba strukturerat och kunna göra skillnad. Jag vill inte vara sitta och värma en stol. Jag är resultatdriven och vill att saker ska hända, säger Annette Colin Lövgren.
– Valberedningen var mycket väl medveten om situationen men gjorde inget, säger Nils Petersén.
Men varför kunde avhoppet inte vänta till årsmötet?
– Jag är vald till 2017 och jag är ingen som hoppar av utan vidare. När det kommer till en situation där det blir värre och värre och jag inte längre kan ta ansvar eftersom jag inte är delaktig så går det inte längre. Jag är utesluten från det som beslutas och då kan man bara agera på det sättet som jag gjorde, nämligen att utträda, säger Petersén.
De ställer sig också frågande till valberedningen som inte återkommit efter styrelseledamöternas kritik mot ordförandens sätt att leda arbetet.
– Det är anmärkningsvärt när så många tycker exakt samma sak, säger Nils Petersén.
– Vi sitter där för att vi vill HIF det bästa. Att valberedningen väljer att ha fortsatt förtroende för ordföranden är märkligt och jag är väldigt intresserad av anledningen och hur beslutet ser ut och varför. För det vet vi inte. Valberedningen har inte återkommit till oss alls, säger Annette.
– Om fem av sju slutar så är det inte givet att minoriteten har rätt, menar Nils Petersén och fortsätter:
– Det är också en föreningsdemokratisk fråga. Ska ordföranden få sätta sitt lag och välja sin styrelse och göra valberedningens arbete. För mig är det väldigt sällsynt att man tar fram en styrelse på det sättet, det är oortodoxt. Det gör ju valberedningen meningslös.
Michael Zetterman om ledarskapet:
– Man kan väl säga att om man tittar inför 2015 och förutsättningarna som faktiskt fanns på bordet så var det att styrelsen landat ett arenaprojekt som kan ge en upplevelseförbättring för fotollen och ge stora intäktsmöjligheter. Det är oerhört positivt. Vi hade avtalet med Lagardere och som täcker upp förutsättningar för även 2016 då vi har reducerad kapacitet på arenan och det ger framtida möjligheter. Vi hade Henrik Larsson som redan påbörjat sitt lagbygge och som gör ett jättejobb och vi hade en ny klubbdirektör som byggde upp en ny organisation med nya rutiner. Och så får vi en ny ordförande som vill ändra på arbetssättet. Allt ska gå genom honom och klubbdirektören. Det har inneburit att Sten-Åke har suttit på alla poster. Han förhandlar med Lagardere, representerar HIF i arenaprojektet och kommunicerar med supportrar, sponsorer och andra utan att vilja ta med styrelsen och involvera oss i jobbet. Så har det varit hela vägen.
I en intervju på Alltid Fullsatt under fredagen berättade Sten-Åke Tjärnlund hur han ser på styrelsen och hur han vill att ledamöterna ska arbeta. Det handlade mest om att man som styrelseledamot ska vara utåtriktad, men även till viss del jobba inåt föreningen.
– Vi ska absolut arbeta utåt men då måste man börja i styrelserummet och prata om hur vi ska jobba och att vi gör det tillsammans. Det handlar om hur vi ska nätverka, hur vi lägger upp strategier och jobbar med varumärke och marknad, säger Annette Colin Lövgren.
– Vi i styrelsen har också ansvaret för verksamheten på Olympia, hur administrationen fungerar. Man får inte glömma att det är en ideell förening där mycket arbete bygger på ideella krafter, säger Nils Petersén
Faktum kvarstår: Långsiktighet och HIF har varit svårt att få in i samma mening de senaste åren med tre klubbdirektörer under 1,5 år och lika många olika ekonomichefer under 2015.
I styrelsen försvinner också kontinuiteten i och med avhoppen.
– Nu hoppar jag, Anna-Katarina och Anders (Dahlvig) av. Vi har varit med ett tag och när vi försvinner blir historiken väldigt kort. Det fanns också en anledning till att man valde in personer med en viss kompetens, för det är vi som ska kunna stötta olika funktioner i klubben på ideell basis. Jag har själv lagt ner h-lvetes massa jobb under de här åren.
Hur ser ni på framtiden för HIF?
– 2016 blir tufft om det ska bedrivas på samma sätt som under 2015 utan strategi och utan att man bestämmer vad och hur man ska göra saker och genomförandet av det. Det krävs rätt arbete för ingenting är omöjligt, men jag vet faktiskt inte hur det ska gå för HIF 2016, säger Annette Colin Lövgren.
– Det ligger oerhört mycket möjligheter i avtalet med Lagardere och arenan men det måste jobbas och det måste finnas en styrning, säger Michael Zetterman.
– Det är trist och det är med tungt hjärta man lämnar, men jag såg faktiskt ingen annan utväg. Nystart är bra men det kan också vara bra med en historik i styrelsen, att någon har kunskap vad som gjorts tidigare år och att man lär av misstag. Det oroar mig lite att man tappar kopplingen nu när vi lämnar, säger Nils Petersén och fortsätter:
– De här åren har varit fantastiskt roliga och fantastiskt jobbiga. Jag är stolt över mycket under de här åren, jag har gjort mycket bra och vissa saker mindre bra så klart. Men vi har försökt bygga för framtiden och jag hoppas att arenan som vi jobbat med mycket faller väl ut.
Kommer ni på årsmötet?
– Vi är fortfarande medlemmar och har ett HIF-hjärta så det är inte så att vi inte bryr oss. Jag vet inte var jag är den dagen, men jag har ambitionen att gå dit, säger Mikael Zetterman.
– Jag vet inte vad jag gör den dagen, säger Nils Petersén.