Målvaktstränare hamnar ofta utanför rampljuset i media. De finns där och gör ett stort jobb, men syns eller hörs inte så mycket i bruset. Den här fredagsintervjun ska handla om en målvaktstränare som producerat mängder av ungdomsmålvakter på flick- och pojksidan, till skånelag och breddläger genom åren. Niclas Rhodin är i fokus, inte bara för att han fyller 50 år på måndag, utan också för att han nyligen blivit tränare i allsvenska Kristianstads DFF.
Höganäsaren Niclas Rhodin har en dialekt som direkt avslöjar härkomsten, och rötterna i Stockholm. Han har ett förflutet som målvakt i Hammarby 1980-1984 där han spelade med U-laget men också tränade med A-laget en säsong.
När spelarkarriären var över har det blivit tränarsysslor, både på herr- och damsidan.
– Jag har ju tränat Kullabygdens DFF:s målvakter under lång tid genom kontakter med Eija Viitanens försorg. Ett givande arbete och kul att vara ansvarig för hela årets träning inklusive vinterträningen inomhus. Sedan har jag ju även tränat och verkat i Stattena under 2,5 år som också var mycket kul, speciellt de 18 månader som jag jobbade med Zecira Musovic och därefter Amelie Angärde, säger Niclas.
I vintras skrev Alltid Fullsatt om sonen Ludvig Rhodin, som tog steget från Höganäs till Hittarp inför den här säsongen. I det sammanhanget nämndes också att Niclas skulle ta samma väg.
– Jag har inte lämnat Höganäs BK. Jag hjälpte Hittarp under perioden januari till mars för att avlasta Max Mölder och Calle Genberg. Jag tränade deras målvakter, då man under denna tidpunkt inte löst den frågan.
Inledningen av året kan tyckas stressig, då han varit målvaktstränare i Höganäs BK, Kullabygdens DFF, Skåne P00 och Hittarp samtidigt.
– Givetvis är det för mycket och förändring krävdes.
Genom ett nätverk för målvaktstränare dök en ny möjlighet upp.
– Ja, Kristianstad DFF dök upp som ett spännande alternativ. Jag har haft som målsättning att träna målvakter i ett elitlag, alternativt ett yngre landslag, och nu är jag där. Det medförde att jag inte kunde fortsätta med Hittarp och dessvärre inte heller med Kullabygdens DFF, vilket så klart är mycket tråkigt.
I Kristianstad – som inlett årets allsvenska med två segrar och två förluster – blir han ansvarig för träningen av damlagets två målvakter och några av de yngre talangfulla målvakterna i klubben, som är landslagsaktuella.
– Uppdraget sträcker sig året ut och i slutet av året kommer vi att diskutera en eventuell fortsättning. Förutsättningen att Elisabeth Gunnarsdottir och målvakterna är nöjda med mitt jobb, och så här långt låter det så, säger Niclas och fortsätter:
– Såväl Brett Maron som Hanna Persson är otroligt seriösa och lyhörda. Det märks att det blivit en nivåhöjning på målvakterna från division 1 till damallsvenskan.
Efter många år i branschen kan han också jämföra dagens målvaktsträning med för några år sedan. Utvecklingen går hela tiden framåt.
– Hela strategin hos fotbollförbundet om hur vi ska träna håller på att svänga. Förr tränade man isolerade teknikövningar med målvakterna för att använda det i match. Idag tittar man på matchen istället och bryter ut moment på vad målvakten bör förbättra och så tränar man på det. Hela tänket har förändrats och det handlar mer om spelmomentsövningar, säger Niclas och tar ytterligare exempel:
– Tidigare övade man till exempel boxteknik, hur man boxar ut bollen. Idag tittar man på matchen och ser vilka positioner man ska ta, än bara själva boxövningen. Det är mer en helhetssyn nu.
Nya regler inom fotbollen har de senaste åren har revolutionerat spelet för målvakterna. Spelet med fötterna är kanske den viktigaste delen i dagens målvaktsträning.
– Att rädda skott och bollar kan de flesta målvakter göra på en hög nivå. Men att avlasta en backlinje som är felvänd, eller att själv vara delaktig i en spelvändning, ställer högre krav och då måste fötterna vara bra, säger Niclas och fortsätter:
– Förr tränade man på att fånga bollen långt ner på marken. Nu tittar vi på hur målvakten genom sin position kan förhindra att motståndaren lägger bollen i ytan eller att avslutet kommer. Det handlar om att ha en korrekt position varje gång spelet närmar sig straffområdet, oavsett om det är lågt eller högt inspel.
Lång eller kort målvakt? Bra eller dåligt? Det finns egentligen inget motsatsförhållande, men att det finns för- och nackdelar är ett faktum, menar Niclas.
– I Europa har det under lång tid varit långa målvakter som gällt. I länder som Tyskland och England har det varit ointressant med korta målvakter. I sydeuropa är det inte självklart att målvakterna är långa idag. Är han tillräckligt bra i positionsspelet, spänstig och bra med fötterna, så klarar han eller hon situationerna ändå och kan avhjälpa de flesta situationerna utan att vara 195 centimeter lång. Det finns en delad syn på om målvakten ska vara lång. Pär Hansson är inte extremt lång, men har kommit långt med bra positionsspel och med bra fötter.
I dagens fotboll ser man målvakten på ett annorlunda sätt än för några år sedan. Det som är viktigt är ”funktionell räckvidd”.
– Målvakten ska kunna hinna skjuta ifrån och kan man det med bra teknik så når han också längre med bollen än en lång målvakt. Det finns några undantag bland de riktigt långa målvakterna, som Curtois och Neuer. Långa målvakter generellt är förstås duktiga i luften och kan läsa bollen och fånga den. Men de har ofta inte tillräckligt bra rörselseschema eller kanske fötter för att komma rätt till bollen.
Niclas övertygelse är att en grundförutsättning för att lyckas som målvakt är att hon eller han är bra tränad och har god fysik.
– Oavsett om det handlar om att fånga inlägg, stå i rätt positioner eller rensa ett friläge, så behöver målvakten vara extremt bra tränad. Det handlar framför allt om bålpartiet för det är därifrån man hämtar snabbheten. Är du stark i mage och i rygg så har du vunnit jättemycket. Under vintern har vi tränat mycket bål och spänst och det har visat sig på målvakterna, som har en bra stabilitet, att de fått en bra utväxling på den typen av fysträning.
Zecira Musovic, som Niclas har tränat, har trots sin låga ålder avancerat snabbt i sin karriär. Den förra Stattenamålvakten står i mål för Svenska mästarna FC Rosengård och har också erfarenhet av Champions League.
– Hon har en väldigt bra fysik, har räckvidden, längden och storleken och har många kvaliteter. Hon står oftast rätt och det gör hon för att hon läser spelet bra och kan se situationerna som uppstår. Hon sa häromdan att hon behöver träna upp sin snabbhet och kommer också behöva köra ännu mer mage och mycket mer bål för att kunna bli ännu snabbare. Hon har bra förutsättningar, säger han och stannar kvar vid hans förra adept:
– När vi pratade för länge sedan om att hon var besviken för att inte ha blivit uttagen till en landskamp, så sa jag att det borde vara spel i Rosengård, för det var aktuellt då, och inte flicklandslaget som är viktigast för henne. Nu när hon spelar landslagsfotboll så är inte U19-landslaget det viktigaste. Det handlar om att flytta fram positionerna. Jag sa att målet måste väl vara att stå i damlandslaget. Det är en större utmaning. Helt plötsligt har hon flyttat fram gränserna på ett smart sätt. Hon är otroligt skärpt och det hjälper henne i allt hon gör.
Att träna målvakter på dam- eller herrsidan skiljer sig också, menar Niclas Rhodin.
– Killar lyssnar, borrar ner huvudet och kör. Med tjejer behöver jag oftast också ta med syftet med övningen och sätta det i ett sammanhang. Det är det som är så stimulerande, för du kan inte lämna något åt slumpen.
Niclas bor i Höganäs med fru och två barn och äpplet faller inte långt från trädet. Sonen Ludvig är som sagt målvakt och man kan gissa att det blivit mycket målvaktsträning hemma.
– Ja, det kan man väl säga. Inte under tiden i HIF och Akademin, då dom tränade mycket ändå. De två senaste åren i Höganäs och dessa månader i Hittarp så har det blivit en del igen och från min sida är det mycket kul. Fram till avresan till USA blir det nog en del träning vissa kvällar och helger, säger Niclas.
I månadsskiftet juli/augusti åker nämligen Ludvig till USA för collegefotboll.
– Nu ska bara själva ansökning till universitetet granskas och sedan är det klart. Hela lösning med huvudtränaren och upplägget är klart och nästan omedelbart när han kommer dit, så åker Soccerlaget på träningsläger till Haiti.
Torbjörn Dencker
[email protected]